LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η 19η έκθεση «Comic N’ Play» δίνει το καλλιτεχνικό της ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει το ταξίδι της, μέσα από το διαδίκτυο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2021 | 12:29

Η 19η έκθεση «Comic N’ Play» δίνει το καλλιτεχνικό της ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία από τον χρήστη Erik Mclean στο Pexels

Η 19η έκθεση «Comic N’ Play», αποτελεί τόπο συνάντησης για τους λάτρεις των κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών. Καλλιτέχνες, δημιουργοί, εικονογράφοι και θεωρητικοί των κόμικς συναντώνται κάθε χρόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και απολαμβάνουν μαζί με το ευρύ κοινό, τα έργα παλαιών και νέων καλλιτεχνών.

Παρά τις δυσκολίες που έφερε στο προσκήνιο ο Covid-19, οι διοργανωτές προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και προχώρησαν στη διεξαγωγή της έκθεσης.

Η φετινή θεματική με τίτλο «Οι σκέψεις των άλλων» μεταδίδει ένα μήνυμα υπέρ της κοινωνικής ενσωμάτωσης. «Βιώνοντας την αναδίπλωση σε θέματα που αφορούν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και την δυναμική επιστροφή του συντηρητισμού απέναντι στις “φωνές” των άλλων, σε παγκόσμιο επίπεδο κρίναμε, ως οργανωτική επιτροπή, πως οφείλαμε να αφήσουμε και το δικό μας ιδεολογικό αποτύπωμα: αποδοχή και σεβασμό στα δικαιώματα, στις σκέψεις και στα συναισθήματα του άλλου», δηλώνει ο Πάνος Κρητικός, εκδότης της Ένατης Διάστασης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Οι διοργανωτές, αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τα κόμικς ως εναλλακτικό μέσο αφήγησης, φιλοξένησαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ την έκθεση «Τώρα μένω πια εδώ», η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να αναδείξει τις θετικές πτυχές της ένταξης προσφύγων/ισσών και μεταναστών/στριών στην ελληνική κοινωνία μέσα από την εικονογράφηση των ιστοριών τους. «Η φράση κλειδί στην φετινή μας διοργάνωση νομίζω πως είναι “η ανοχή και η αποδοχή της διαφορετικότητας”, συμπληρώνει ο κ. Κρητικός.

Έπειτα από 18 έτη αδιάλειπτης διεξαγωγής, το φεστιβάλ έχει αποκτήσει θαυμαστές όλων των ηλικιών. «Απευθύνεται σε όλους» όπως τονίζει η Δήμητρα Καζή, δημιουργός κόμικς, εικονογράφος και τιμώμενη καλλιτέχνιδα του φεστιβάλ. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και ένα μοναδικό περιβάλλον εικονικής περιήγησης, στο οποίο όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Μπαίνοντας σε αυτό, οι επισκέπτες περιηγούνται, μεταξύ άλλων, στη σύντομη ιστορία που φιλοτεχνήθηκε η κ. Καζή. Μια παρέα παιδιών που φτάνουν τη νύχτα με τα ποδήλατα τους στην παραλία και αντικρύζουν μια βάρκα, είναι η αφορμή για την κεντρική ηρωίδα της ιστορίας να αφηγηθεί στους φίλους της, το πώς έφτασε αυτή και η μητέρα της σε εκείνον τον τόπο.

Μιλώντας για την πηγή έμπνευσης της, η κ. Καζή, εξηγεί: «Δε θεώρησα απαραίτητο να σχεδιάσω κάτι που παραπέμπει σε πόλεμο για να θίξω το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά προτίμησα να φτιάξω έναν ιδανικό κόσμο, ώστε παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να πέρασε η συγκεκριμένη κοπέλα, να έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει και να προσαρμοστεί εύκολα στη νέα της πραγματικότητα έχοντας φίλους».

Με γνώμονα την ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την προώθηση θετικών μηνυμάτων για τις διαπολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν από την μετανάστευση τρεις φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη πραγματοποίηση του φεστιβάλ. Αυτοί είναι η εκδοτική Ένατη Διάσταση, ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής και η ActionAid, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIAKMigrACTION.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»

Τέχνες 14.12.2023
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 14/12 έως 23/0412

Ατζέντα εκδηλώσεων Αύγουστος 2023

Τέχνες 01.08.2023
από 02/08 έως 31/08

1ος πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός

Τέχνες 31.03.2023
ΑΘΗΝΑαπό 31/03 έως 14/05

Εγκαίνια για τη σύγχρονη εικαστική έκθεση στα Brown Ηotels σε συνεργασία με την Art Athina

Τέχνες 27.03.2023
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία ελλήνων δημιουργών, εκπροσώπων τύπου και εκπροσώπων της Αrt Athina και των Brown Hotels

ReThinking: 3 θεματικές εκθέσεις στο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης

Τέχνες 21.03.2023
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/03 έως 27/07FREE

Έκθεση «Wish» της Καρολίνας Κρασούλη στην Kalfayan Galleries

Τέχνες 10.03.2023
KALFAYAN GALLERIESαπό 23/03 έως 06/05

Ανοικτό και προσβάσιμο θέατρο για όλους!

Τέχνες 08.12.2022
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ09/12FREE