E-Daily

Η χώρα όπου απαγορεύονται τα μαύρα αυτοκίνητα γιατί... δεν αρέσουν στον Πρωθυπουργό της

Σιχαίνεται αυτό το χρώμα, οπότε και αποφάσισε να μην το βλέπει πουθενά εντός των συνόρων του

10/1/2018 | 14:18

Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τους ιδιοκτήτες μαύρων αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, αφού ένα σωρό οχήματα αυτού του χρώματος  κατασχέθηκαν χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση και εξήλθαν της πόλης, από την Πρωτοχρονιά. Η αστυνομία άρχισε να επιστρέφει τα οχήματα στους ιδιοκτήτες τους πριν από λίγες μέρες, αλλά μόνο εάν συμφωνήσουν να υπογράψουν ένα έγγραφο που τους υποχρεώνει να βάψουν τα αυτοκίνητα λευκά ή κάποιο άλλο ανοιχτό χρώμα.

Από τον Ιανουάριο του 2018, τα μαύρα αυτοκίνητα έχουν γίνει παράνομα στην πόλη του Ασγκαμπάτ, του Τουρκμενιστάν. Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η αστυνομία άρχισε να σηκώνει οχήματα με αυτό το χρώμα από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς όμως κανείς να ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς μάθαιναν τα νέα από τους υπεύθυνους των πάρκινγκ ή τους γείτονες τους. Τα οχήματά τους βέβαια, είχαν κατασχεθεί από την αστυνομία, πριν ακόμα η κυβέρνηση δώσει κάποια εξήγηση για αυτό.

Μην μπορώντας να περιμένουν επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επικοινώνησαν με την αστυνομία, η οποία τους ανακοίνωσε ό,τι μπορούν να τα ανακτήσουν ξανά μόνον όταν και αν υπογράψουν ένα έγγραφο που τους υποχρεώνει να τα βάψουν λευκά ή οποιοδήποτε άλλο ανοιχτό χρώμα.

Αν και αυτό ακούγεται σαν ένα νέο που θα περίμενε κανείς να διαβάσει σε ειδήσεις σάτιρας, πιθανότατα δεν γνωρίζετε πολλά για το Τουρκμενιστάν. Η εν λόγω χώρα της Κεντρικής Ασίας, απαγόρευσε την εισαγωγή μαύρων αυτοκινήτων το 2015, ενώ οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν μπορούσαν να δώσουν καμία εξήγηση για το γεγονός αυτό, πέραν του ό,τι το «λευκό φέρνει καλή τύχη». Τον Νοέμβριο του 2017, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διατάχτηκαν να οδηγούν μόνο λευκά αυτοκίνητα, οπότε, εκ των υστέρων, αυτή η πιο πρόσφατη απαγόρευση των μαύρων αυτοκινήτων στο Ασγκαμπάτ, δεν φαίνεται και τόσο παράταιρη.

Αλλά όμως το μαύρο θεωρείται τόσο κακό και τα λευκά τόσο σούπερ στο Τουρκμενιστάν; Όπως λοιπόν αναφέρεται σε σχετικό σε άρθρο του 2015, «το λευκό είναι ένα βασικό στοιχείο της προσωπικότητας που του Προέδρου Gurbanguly Berdymukhammedov. Ο πρώην οδοντίατρος έχει καλύψει την πρωτεύουσα του Ασγκαμπάτ με λευκό μάρμαρο, ταξιδεύει με λευκά οχήματα και κάνει εμφανίσεις ντυμένος στα λευκά, μέσα σε λευκά χαλιά και λευκά λουλούδια». Δεν υπάρχει χώρος για μαύρο σε λευκή ουτοπία και έτσι οι ιδιοκτήτες των μαύρων αυτοκινήτων πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους.

Δυστυχώς, ο νέος κανόνας έπληξε πολλούς ιδιοκτήτες μαύρων αυτοκινήτων στη συγκεκριμένη πρωτεύουσα, αφού το να βάψει κανείς το αυτοκίνητο του στο λατρεμένο χρώμα της χώρας - λευκό - ήταν ήδη μια ακριβή διαδικασία, μετά από τα νέα μέτρα, οι τιμές της ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. 

Σύμφωνα με έναν κάτοικο του Ασγκαμπάτ, «Όταν ήρθα στην υπηρεσία αυτοκινήτων, μου είπαν ότι η βαφή για το όχημα μου θα κοστίσει 7.000 manat, αλλά σε μια εβδομάδα η τιμή θα ανέλθει σε 11.000 manat», ενώ συνέχισε λέγοντας «Ο μισθός μου είναι 1.000 manat, οπότε ακόμα κι αν εξοικονομήσω χρήματα, θα είμαι αναγκασμένος να ξοδεύω όλο το ετήσιο εισόδημά μου σε αυτήν τη διαδικασία».

Αν και η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν δεν αναγνωρίζει επίσημα το ό,τι η απαγόρευση των μαύρων αυτοκινήτων συνδέεται με την προσωπική προτίμηση του Προέδρου του, οι ανώνυμες πηγές στην κυβέρνηση έχουν ήδη πει σε ευρωπαϊκό ραδιοφωνικό σταθμό, ό,τι η απόφαση να αλλάξουν τα χρώματα των αυτοκινήτων συνδέθηκε με την αγάπη του Berdymukhamedov για το λευκό χρώμα .