LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπορείς να ξανακάνεις μελάτο ένα βραστό αυγό;

Τι λέει η επιστήμη για αυτό;

Δημοσίευση 2/7/2018 | 17:33

Μπορείς να ξανακάνεις μελάτο ένα βραστό αυγό;

Τα αυγά είναι μια τροφή λατρεμένη από όλον τον κόσμο και υπάρχουν διάφορες συνταγές για το μαγείρεμα τους. Ένας από τους πιο κλασικούς και διαδεδομένους τρόπους κατανάλωσης τους όμως, είναι το βράσιμο.

Ξέρετε ότι αφήσετε ένα αυγό όσο βράζει τόσο περισσότερο σφίγγει και παίρνει τη γνωστή του μορφή, λευκό στο εξωτερικό και μέσα πορτοκαλί, ο κρόκος του. Έχετε σκεφτεί όμως, αν μπορείτε να κάνετε το αντίστροφο; Δηλαδή να ξε-βράσετε ένα αυγό και από σφιχτό να το φέρετε στην πρότερη του κατάσταση;

Η επιστήμη έχει την απάντηση και σε αυτό το ερώτημα! Όταν ένα αυγό βράζει , το διαφανές υγρό γύρω από τον κρόκο γίνεται λευκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θερμότητα έχει προκαλέσει την εμπλοκή των πρωτεϊνών μέσα σε αυτό. Το 2015 όμως, μια ομάδα χημικών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη διαδικασία.

Αρχικά, προσέθεσαν ουρία για να υγροποιήσουν τα βρασμένα ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τα έβαλαν μέσα σε μια συσκευή ανάδευσης, με σκοπό να διαχωρίσουν τις πρωτεΐνες και να τις κάνουν να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.

Μπορεί να ακούγεται σαν ψέμα, αλλά η τεχνική αυτή έχει σημαντικές εφαρμογές στην αποκατάσταση ελαττωματικών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία, ενώ η πιο τρανή απόδειξη των αποτελεσμάτων της, είναι το ότι το βρασμένο αυγό, ξε... βράστηκε!