E-Daily

Flapper Girls: Η πρώτη σeξουαλική επανάσταση των γυναικών

Οι γυναίκες συγκρούστηκαν με τη κοινωνική ευπρέπεια της εποχής

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

3/1/2018 | 14:45

Η δεκαετία του 1920, ήταν η εποχή που οι γυναίκες, ξεκίνησαν την επανάσταση τους απέναντι στη χειραφέτηση, στις διακρίσεις, στον αποκλεισμό από κοινωνικά γεγονότα, στο σeξουαλικό περιορισμό.

Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να δείχνουν προοδευτικοί και να δεχθούν τις αλλαγές, καθώς χρειάζονταν τα εργατικά χέρια των γυναικών. Με μικρά βήματα οι γυναίκες βγήκαν από το σπίτι, απέκτησαν φωνή και γνώμη. Περίφημο ήταν το κίνημα των flapper girls, όπου τα νέα κόριτσια μέσα από τη μόδα, το κάπνισμα, αλλά και την ερωτική τος ζωή προσπάθησαν να τα βάλουν με τον συντηρητισμό της χώρας.

Υιοθέτησαν το μακιγιάζ, τη κοντή φούστα, τα εκκεντρικά χτενίσματα, φλέρταραν, ενώ για πρώτη φορά γυναίκες χωρίς συνοδό, έκαναν τη εμφάνισή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συγκρούστηκαν με την κοινωνική ευπρέπεια της εποχής και αγαπήθηκαν από περιοδικά και κινηματογράφο. Μια δεκαετία ολόκληρη οι ΗΠΑ, κατακλύστηκαν από εικόνες των flapper girls, ενώ η γυναικεία σεξουαλικότητα, βγήκε στο προσκήνιο, με τις γυναίκες να μπορούν μιλούν ανοιχτά για τις επιθυμίες τους.

Εκπομπές στο ραδιοφώνο είχαν ενότητα για γυναικεία θέματα, πρωτοποριακό για την εποχή, ενώ γυναικείας θεματολογίας περιοδικά κρεμάστηκαν στα περίπτερα.