E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια ανασκόπηση στα πιο σημαντικά γεγονότα του 2017

Κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν την χρονιά που φεύγει

Δημοσίευση 31/12/2017 | 01:31

Μια ανασκόπηση στα πιο σημαντικά γεγονότα του 2017

Κάθε χρόνο κάποια γεγονότα σημαδεύουν το έτος, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι και τόσο ευχάριστα. Το ίδιο συνέβη και με το 2017. Αν και όλα τα σημαντικά γεγονότα δεν είναι απαραίτητα άσχημα, στην πλειοψηφία τους δεν είναι και καλοί οιωνοί που έκαναν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα λοιπόν, που σημάδεψαν την χρονιά που φεύγει. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε, είναι το κλασσικό. Το 2018 να είναι καλύτερο.

Ο Τραμπ στην προεδρία

Αν και η εκλογή του έγινε το 2016, ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017. Από τότε έχει πει πολλά και έχει κάνει λίγα. Πολλές φορές τα λόγια του προκαλούν αναβρασμό, αλλά τις περισσότερες από αυτές έχει μείνει σε αυτά.

Τα έχει βάλει με τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα, με τις διεθνείς συνθήκες και την Βόρεια Κορέας και πρόσφατα, πήρε ίσως και την πιο ηχηρή και αμφιλεγόμενη απόφαση. Αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, πυροδοτώντας κι άλλο την αέναη κρίση στην Μέση Ανατολή. Φαίνεται πως αυτός ο πόλεμος δεν θα σταματήσει σύντομα.

Αλλαγή στην Γαλλία

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, κάνοντας τον κόσμο να χαρεί μεν για την επικράτησή του απέναντί στην άκρα δεξιά, αλλά και να προβληματιστεί, αφού πρόκειται για έναν νεαρό πρόεδρο που πέταξε τα δυο μεγάλα κόμματα για πρώτη φορά έξω από την προεδρία. Η συνέχεια του δεν ήταν τόσο ηχηρή όσο η εκλογή του, με τους Γάλλους να τον κατακεραυνώνουν.

Κρίση στην Μέση Ανατολή

Η διπλωματική κρίση με το Κατάρ έφερε μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία. Η Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες χώρες, απέσυραν τους αξιωματούχους τους από το εμιράτο, με την κατηγορία ότι έχει χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι ελληνικές αλλά και ξένες επιχειρήσεις δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα, όπως και οι εισαγωγές του Κατάρ, με τα ράφια των καταστημάτων τις πρώτες ημέρες να είναι άδεια, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πλούσιας χώρας.

Ο φόβος της Βόρειας Κορέας

Οι συνεχείς δοκιμές πυραύλων στην Βόρεια Κορέα σημαίνουν συνεχώς παγκόσμιο συναγερμό. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να... εξαφανίζει τα στελέχη του και η επιμονή του ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά, αποτελεί από μόνη της μια απειλή, αφού τέτοια όπλα στα χέρια ενός ανθρώπου σαν τον ίδιο, δεν είναι κάτι που μπορεί να σε κρατήσει ήσυχο.

Σκάνδαλα στο Χόλιγουντ

Από το φθινόπωρο, το Χόλιγουντ πλημμύρισε από ένα τσουνάμι καταγγελιών για σeξουαλικές παρενοχλήσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν αρχικά ο Kevin Spacey που παραδέχθηκε μια από αυτές αλλά και ο παραγωγός Harvey Weinstein, τον οποίο δεκάδες γυναίκες κατήγγειλαν.

Ακολούθησε το ξέσπασμα καταγγελιών για πολλούς ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες. Οι περισσότερες καταγγελίες δεν μπορούν να αποδειχθούν αλλά πολλοί άνθρωποι έχασαν δουλειές από καταγγελίες που ίσως να ευσταθούν, αλλά ίσως και όχι. Σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια, με τα λαϊκά δικαστήρια να μην είναι πάντα ο σωστός τρόπος αντιμετώπισής τους.

Η Καταλονία και η ανεξαρτησία

Οι Καταλανοί είχαν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ανεξαρτησία από την Ισπανία. Ο πρόεδρος της Κάρλες Πουτζδεμόν, έκανε τελικά πράξη την απειλή του για δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα οδήγησε το καταλανικό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Την ημέρα του δημοψηφίσματος, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε έκτροπα, προπηλακίζοντας ακόμα και ηλικιωμένους. Η Ισπανία δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα και έκρινε παράνομη την κυβέρνηση. Ο Πουτζδεμόν έφυγε για το Βέλγιο κυνηγημένος. Η κατάσταση έφτασε στα άκρα και οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου δεν μπορούμε να πούμε πως έλυσαν πρόβλημα.

Φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική

Η τραγωδία στην Μάνδρα σόκαρε ολόκληρη την χώρα, με τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε από την βροχή να καταστρέφει περιουσίες και να προκαλεί τον θάνατο 23 ανθρώπων. Οι εικόνες από την περιοχή προκάλεσαν οργή και συγκίνηση, με τους υπευθύνους, τους τωρινούς και του παρελθόντος, να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Ο ISIS έχει χάσει το 98% των εδαφών του

Ένα από τα ευχάριστα είναι πως το Ισλαμικό Κράτος χάνει διαρκώς εδάφη στην Μέση Ανατολή, με κυριότερο, την ανακατάληψη της Μοσούλης. Οι ακραία ισλαμική οργάνωση δείχνει να χάνει την δύναμη της αλλά δεν εξαφανίζεται εντελώς, καλώντας τους πιστούς από όλον τον κόσμο να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μολαταύτα, ο περιορισμός του είναι πολύ σημαντικός.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες ιστορίες: Στην Αμερική οι καταληψίες έχουν γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών σπιτιών

Stories 24.04.2024
Νομικές ασάφειες και προκλήσεις και ακραίες ιστορίες

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό