E-Daily

Ο «Δρ Τρόμος» και το κύκλωμα παράνομων μεταμοσχεύσεων που δρα στην Ελλάδα

Θάνατοι ασθενών, απαγωγές αστέγων και ένα κύκλωμα με βαθιές ρίζες στην Ελλάδα και την Ευρώπη

17/10/2017 | 15:11

114 Έλληνες νεφροπαθείς, έχουν καταγραφεί ότι ταξίδεψαν στην Ινδία για να βρουν μόσχευμα και να υποβληθούν σε επέμβαση. Οι μεγάλες λίστες αναμονής, και ο υπερβολικός χρόνος που απαιτείται για να προχωρήσει σε μεταμόσχευση ο ασθενής, οδηγούν πολλούς σε αναζήτηση επικίνδυνων πρακτικών. 

Υπάρχουν χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία, που προσφέρουν μοσχεύματα σε πολύ φθηνές τιμές, και δελεάζουν τους Ευρωπαίους νεφροπαθείς. Όμως οι επεμβάσεις αυτές δεν πληρούν καμία προυπόθεση του δυτικού ιατρικού κόσμου, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να καταλήγουν νεκροί ή με σοβαρές επιπλοκές.

Μια 60χρονη Ελληνίδα μετά από σειρά επισκέψεων σε γιατρούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, βρέθηκε στο Νέο Δελχί, όπου εναπόθεσε τις τελευταίες της ελπίδες. Δύο μέρες μετά την μεταμόσχευσή της, βρέθηκε νεκρή. Εκεί άρχισε να απασχολεί τις αρχές, στη χώρα μας.

Στην ίδια πτήση ήταν μαζί της και ένας ακόμη Έλληνας, που υποβλήθηκε και αυτός σε επέμβαση. Δύο εβδομάδες αργότερα βρέθηκε και αυτός νεκρός. Ως αιτία θανάτου αναφερόταν στα σχετικά έγγραφα: «σηψαιμικό σοκ από μικρόβια που εισήλθαν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μεταμόσχευσης που έκανε στην Ινδία».

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Ιντερπόλ, έγινε έφοδο στη κλινική, και ο Αμίτ Κουμάρ, ο ιδιοκτήτης της κλινικής αναζητείται. Στην Ελλάδα μια γυναίκα που φέρεται να λειτουργούσε σαν σύνδεσμος, μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, συνελήφθη και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.

40.000 ευρώ κοστολογούσε ο «Δρ Τρόμος», όπως είναι γνωστός ο Ινδός πρώην σταρ του Bollywood και λαικός ήρωας, τη μεταμόσχευση νεφρού. Στα έγγραφα της κλινικής βρέθηκαν πάνω από 2.500 επεμβάσεις. Η υπόθεση της κλινικής συνδέεται άμεσα, με τις εκατοντάδες εξαφανίσεις Ινδών. Η αστυνομία πιστεύει πως το κύκλωμα απήγαγε φτωχούς και άστεγους Ινδούς, και τους αφαιρούσε παράνομα τα όργανα.

Η υπόθεση μοιάζει με θρίλερ αμερικανικής ταινίας, αφού 17 μάρτυρες για τη δίκη αγνοούνται. Ο Κουμάρ είχε συλληφθεί το 2013, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από δωροδοκία αξιωματούχων.