LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Πάπας που έπαιζε τερματοφύλακας με την ομάδα των Εβραίων

Ίσως ο αθλητισμός να ενώνει ό, τι χωρίζει η θρησκεία

Δημοσίευση 16/10/2017 | 00:20

Ο Πάπας που έπαιζε τερματοφύλακας με την ομάδα των Εβραίων

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, δεν ήταν πάντοτε ιερωμένος. Φυσικά. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα και γεννήθηκε το 1920 στην Πολωνία. Η πόλη του Το Βαντοβίτσε ήταν μια μικρή πόλη στα νότια της Πολωνίας, η οποία κατοικούνταν κατά το ένα τρίτο από Εβραίους. Η οικογένεια Βοϊτίλα ήταν καθολική, όμως ο Ιωσήφ Κάρολος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους Εβραίου συμμαθητές του.

Μεγαλώνοντας, έδειξε μια έφεση στα αθλήματα και αγάπησε πολύ το ποδόσφαιρο, μια αγάπη που κράτησε για όλη τους την ζωή. Στους αγώνες του σχολείου, λάτρευε την θέση του τερματοφύλακα. Συνήθως τα παιδιά στο σχολείο χωρίζονταν σε δυο ομάδες, που απαρτίζονταν από Εβραίους και Καθολικούς. Ο Βοϊτίλα συνήθως επέλεγε να παίξει με την ομάδα των Εβραίων συμμαθητών του. Εκείνη την εποχή υπήρχε όλη αυτή η συναισθηματική φόρτιση εναντίον των Εβραίων, που αργότερα ο Χίτλερ μετέτρεψε σε προπαγάνδα και μαζικά εγκλήματα.

Όμως ο Βοϊτίλα δεν αισθανόταν έτσι. Με πολλούς από αυτούς ήταν φίλος και εκείνη την εποχή, είχε και την πρώτη του σχέση με μια κοπέλα που την περιέγραψε ως «μια Εβραϊκή ομορφιά με καταπληκτικά μάτια και μαύρα μαλλιά, λεπτή, μια υπέροχη ηθοποιός».

Αργότερα μετακόμισε την Κρακοβία με τον πατέρα του. Εκέι ξεκίνησε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας παράλληλα να παίζει ως τερματοφύλακας. Έναν χρόνο αργότερα οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην Πολωνία, κυνηγώντας ανελέητα τους Εβραίους. Πολλοί από τους συμμαθητές του σκοτώθηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πόλη που έζησε δεν θα ήταν ποτέ η ίδια, καθώς όσο εκείνος μεγάλωσε είχε περισσότερους από 3.000 Εβραίους κατοίκους.

Τα χρόνια πέρασαν και το 1978, έγινε ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας μετά από 455 χρόνια. Όμως ποτέ δεν ξέχασε τους Εβραίους φίλους και συμπαίκτες του, αλλά ούτε και το αγαπημένο του άθλημα, το ποδόσφαιρο, που στην Ιταλία είναι κάτι περισσότερο από ένα χόμπι του σαββατοκύριακου.

«Μαζί τους έζησα, τα πάντα, σε αυτή την γη», είπε μιλώντας στην Βαρσοβία σε αντιπροσώπους της Εβραϊκής Πολωνικής Κοινότητας. Όταν έπαιζε τερματοφύλακας όλοι τον θαύμαζαν. «Ήταν σαν λιοντάρι μπροστά στο τέρμα του. Δύσκολα έτρωγε γκολ», θυμάται ένας παλιός του φίλος σε ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, πέθανε τον Απρίλιο του 2005. Έμεινε για 27 χρόνια στην θέση του Ποντίφικα. Ποτέ όμως δεν ξέχασε από που κατάγεται, την σχέση του με τους Εβραίους και με το ποδόσφαιρο. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από όλον τον κόσμο. Από παιδιά και από μεγάλους. Ενώνει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει το πνεύμα της γιορτής», είχε αναφέρει κάποτε. Μπορεί ο αθλητισμός να ενώνει, ό, τι χωρίζει η θρησκεία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων