LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι τελευταίοι κυνηγοί των Ναζί: Η γερμανική υπηρεσία που τους ψάχνει για να τους δικάσει

Από το 1958 προσπάθησε να φέρει μέλη του Τρίτου Ράιχ σε δίκη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/9/2017 | 00:04

Οι τελευταίοι κυνηγοί των Ναζί: Η γερμανική υπηρεσία που τους ψάχνει για να τους δικάσει

Από τότε που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας το 1958, η αποστολή της Κεντρικής Υπηρεσίας ήταν να παραδώσει τους Ναζί στη δικαιοσύνη. Από το 1958 λοιπόν, ένα μικρό τμήμα της κυβέρνησης της Γερμανίας προσπάθησε να φέρει μέλη του Τρίτου Ράιχ σε δίκη - μια χούφτα εισαγγελέων εξακολουθεί να εντοπίζει τους Ναζί, αλλά η έρευνα αυτή θα τελειώσει.

Η "Κεντρική Υπηρεσία για τη διερεύνηση των εθνικών σοσιαλιστικών εγκλημάτων" βρίσκεται σε ένα ψυχρό μεγάλο κτίριο. Το κτίριο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ναζί για να κρατήσουν τους πολιτικούς κρατουμένους.

Στόχος της είναι να βρεθούν οι τελευταίοι ζωντανοί Ναζί, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί αλλά μπορούν ακόμα να δικαστούν.

Σήμερα, οι...νεότεροι κατηγορούμενοι είναι 90 ετών και οι περισσότεροι ήταν χαμηλού επιπέδου αστυνομικοί: φρουροί, μάγειροι, ιατροί, τηλεφωνητές και τα λοιπά.

Όταν η κρίση των προσφύγων πυροδότησε ένα κύμα ξενοφοβίας η υπηρεσία έλαβε πάμπολλες επιστολές από φιλοναζιστές που διαμαρτύρονταν για το έργο του

Σε αυτές τις ηλικίες όμως είναι απίθανο κάποιος να καταδικαστεί και να μπει στη φυλακή, ενώ οι κατηγορούμενοι είναι πιθανόν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μακράς δικαστικής διαδικασίας.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η δουλειά της Κεντρικής Υπηρεσίας ήταν ένα σημαντικό μέτρο της σχέσης της Γερμανίας με το ναζιστικό παρελθόν της. Μετά την ίδρυσή της το 1958, είχε 10 χρόνια ισχυρής δραστηριότητας προτού οι Γερμανοί να αρχίσουν να το αμφισβητούν, μέχρι να το ξεχάσουν εντελώς. Τα τελευταία χρόνια δε, δεν βρίσκουν καν τον λόγο ύπαρξής του.

Πολλοί από τους Ναζί που καταδικάστηκαν στις δίκες που ακολούθησαν τη Νυρεμβέργη απελευθερώθηκαν στη δεκαετία του 1950 όταν μια σειρά νόμων περί αμνηστίας που πέρασαν από το νεοφιλελεύθερο κοινοβούλιο της Δυτικής Γερμανίας επανέφεραν τις συντάξεις των ναζιστών στρατιωτών.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας χιλιάδες Ναζί είχαν απελευθερωθεί από τις γερμανικές φυλακές και όχι μόνο έζησαν ελεύθερη ζωή, αλλά εργάστηκαν στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και την κρατική διοίκηση. 

Το 2015, όταν η κρίση των προσφύγων πυροδότησε ένα κύμα ξενοφοβικών εγκλημάτων μίσους στη Γερμανία, η υπηρεσία έλαβε πάμπολλες επιστολές από φιλοναζιστές που διαμαρτύρονταν για το έργο του και ζητούσαν να κλείσει. Όσο περνούν τα χρόνια, το έργο του Γραφείου συναντά όλο και περισσότερες δυσκολίες. Όμως όπως λέει και ο διευθυντής, αυτό αφορά ένα ζήτημα προσωπικής ενοχής και ευθύνης και η δουλειά πρέπει να γίνει.