E-Daily

Οι πραγματικοί κίνδυνοι από μία σύρραξη στη κορεατική χερσόνησο

Το σενάριο του πολέμου κρύβει εφιαλτικές εκπλήξεις

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση 4/9/2017 | 13:12

Η Βόρεια Κορέα δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη παγκόσμια κοινότητα, και σπέρνει το φόβο διεθνώς. Αλλά αυτή τη χρονική συγκυρία, δύο ιδιαιτέρως παρορμητικοί ηγέτες βρίσκονται στην εξουσία, ο λόγος για τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ντόναλντ Τραμπ, και αυτό μοιάζει από μόνο του ικανό να ξεκινήσει μία σύρραξη με συνέπειες που δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Η κορεατική χερσόνησος ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, μετά το πόλεμο που διχοτόμησε τη περιοχή.

Δύο παρορμητικοί ηγέτες βρίσκονται στην εξουσία και αυτό μοιάζει από μόνο του ικανό να ξεκινήσει μία σύρραξη με συνέπειες που δεν μπορούν να υπολογιστούν

Η μεν Νότια Κορέα βρήκε στις ΗΠΑ το σύμμαχό που χρειαζόταν, η δε Βόρεια Κόρεα ακολούθησε την επιλογή της απομόνωσης από τη διεθνή κοινότητα, διατηρώντας κάποια επικοινωνία, μόνο με τη Κίνα και τη Ρωσία.

Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί από το 1970 να αναπτύξει πυραυλικό σύστημα που να μπορεί να πλήξει μακρινούς στόχους, με τη δικαιολογία, ότι έτσι προστατεύει την ίδια της την ύπαρξη.

Σήμερα βρίσκεται στο σημείο που μπορεί να πλήξει στόχους όπως η νήσος Γκουάμ και η Ιαπωνία. Έχει αναπτύξει τεχνολογία που μπορεί να εμπλουτίσει τους πυραύλους της με πυρηνικές κεφαλές.

Αλλά οι ειδικοί σε γεωπολιτικά θέματα, δηλώνουν ότι δεν είναι αυτός ο πραγματικός κίνδυνος, σε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη στη περιοχή. Πυρηνικά όπλα και εργοστάσια διαθέτει η Νότια Κορέα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Ακόμα και μια επίθεση με συμβατικά όπλα, είναι ικανή να μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της Ασιατικής ηπείρου σε έρημο. 

Σύμφωνα με ειδικούς σε γεωπολιτικά θέματα που μίλησαν στο RT, ακόμα και χωρίς την χρήση πυρηνικών, η Νότια Κορέα μπορεί να μετατραπεί σε έρημο, ενώ και άλλες χώρες μπορεί να δεχθούν στο έδαφός τους έναν αδέσποτο πύραυλο.

«Αν δεν επιλυθεί γρήγορα η κρίση στην ανατολική Ασία τότε πολλές χώρες θα ζουν με τον εφιάλτη μιας πιθανής έκρηξης ενός «πυρηνικού ηφαιστείου»», δηλώνει ο καθηγητής Ασιατικών Σπουδών, Georgy Toloraya.

Προσθέτει ότι αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να λύσουν την κρίση δια της στρατιωτικής οδού τότε θα υπάρξουν αντίποινα από την Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν και το σίγουρο είναι ότι τη νύφη θα πληρώσει η Νότια Κορέα που θα μετατραπεί σε έρημο!

Αν νιώσατε ένα ρίγος από την είδηση, τότε σίγουρα θα πρέπει να τρομάξετε, γιατί μόνο στα σύνορα Νοτίου και Βορείου Κορέας, βρίσκονται 30 πυρηνικά εργοστάσια.

Ένα άλλο πρόβλημα σε αυτούς που μελετούν τη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα, είναι ότι το καθεστώς έχει δημιουργήσει ανθρώπινες ασπίδες γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις της. Τι σημαίνει αυτό;

Η Βόρεια Κορέα δεν δείχνει διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους

Αν προσπαθήσουν να πλήξουν το οπλοστάσιο του Κιμ θα μιλάμε για εκατομμύρια νεκρών, άμαχου πληθυσμού που επίτηδες το καθεστώς αναγκάζει να ζει διπλά στις βάσεις. Δύο εκατομμύρια Βορειοκορεάτες μένουν ακριβώς πάνω στις αποθήκες πυρομαχικών.

Η Βόρεια Κορέα δεν δείχνει διατεθειμένη να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς επιμένει πως το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβίωσει το καθεστώς, και να μην έχει τη τύχη άλλων ηγετών όπως ο Καντάφι και ο Σαντάμ Χουσείν.