E-Daily

Ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ που κατέστρεψε τα νησιά του Ιονίου

Ένας από τους καταστροφικότερους σεισμούς στην ιστορία της Ελλάδας

12/8/2017 | 07:18

Ήταν 12 Αυγούστου του 1953 όταν ο εγκέλαδος χτύπησε τα νησιά του Ιόνιου, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Οι μνήμες της πρωτοφανούς καταστροφής έμειναν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό των κατοίκων των νησιών που έκαναν πολύ καιρό να ξεπεράσουν.

Είχαν προηγηθεί πολλές σεισμικές δονήσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν αρκετά καταστροφικές. Όμως στις 12 Αυγούστου, ήρθε το μεγαλύτερο χτύπημα. Η ένταση του σεισμού έφτασε τα 7,2 Ρίχτερ. Η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη καταστρέφονται σχεδόν ολοκληρωτικά. Από τα περίπου 33.000 σπίτια των τριών αυτών νησιών, καταστράφηκαν περίπου 27.500!

Ο απολογισμός των νεκρών ήταν τραγικός, αφού έφτασαν τους 871, ενώ άλλοι 2.400 ήταν οι τραυματίες. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην Κεφαλλονιά, όμως ο σεισμός ήταν καταστροφικός και για την Ιθάκη και για την Ζάκυνθο. Ακολούθησαν 135 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Κεφαλλονιά

Η καταστροφή της πόλης της Ζακύνθου ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν αμέσως μετά τον σεισμό και κράτησαν για μέρες. Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσαν ιστορικά μνημεία, όπως η Παναγιά η Φανερωμένη και το Μέγαρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Ζάκυνθος

Η τότε κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου, πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο. Η αργή αντίδραση του ελληνικού κράτους ευτυχώς δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο χάρις στην άμεση αντίδραση των ναυτικών δυνάμεων άλλων χωρών, όπως του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, που σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό βοήθησαν στην διάσωση και την φροντίδα των σεισμοπαθών.

Η αδυναμία κινητοποίησης του ελληνικού κράτος και η απαγόρευση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί φοβούμενοι προσφυγικό κύμα αμέσως μετά τον Εμφύλιο, γέμισε με οργή και αγανάκτηση τους κατοίκους των νησιών.

Ιθάκη

Στο Αργοστόλι ιδρύθηκε υπουργείο Αποκαταστάσεως και τα έργα Ανασυγκρότησης ήταν κολοσσιαία για την μεταπολεμική Ελλάδα. Σε μικρό χρονικό διάστημα κατασκευάστηκαν 27.394 κατοικίες, έργα υποδομής και δίκτυα. Όμως παρά τις επιτυχίες του και τις αποτυχίες του, το έργο ανασυγκρότησης δεν κατάφερε να κρατήσει τους κατοίκους των νησιών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Δυο χρόνια πριν από το σεισμό τα τρία νησιά είχαν πληθυσμό 93.000 κατοίκους, ενώ 20 χρόνια αργότερα, μόλις 66.000. Ο σεισμός της 12 Αυγούστου του 1953, έπληξε ανεπανόρθωτα τα νησιά του Ιονίου, που δεν ξαναέγιναν ποτέ όπως ήταν, χάνοντας μεγάλο μέρος της ταυτότητάς τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες