E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι πραγματικοί Dalton ήταν όργανα του νόμου

Η μεταστροφή τους στο έγκλημα και η αδυναμία τους στις τράπεζες

Δημοσίευση 12/7/2017 | 16:08

Οι πραγματικοί Dalton ήταν όργανα του νόμου

Και όμως οι αδερφοί Dalton δεν ήταν φανταστικοί χαρακτήρες της σειράς κόμικ και κινουμένων σχεδίων Λούκυ Λουκ, αλλά πραγματικοί άνθρωποι και μάλιστα όργανα του νόμου.

Αργότερα βέβαια έγιναν εγκληματίες και είχαν τη δική τους ομόνυμη συμμορία, η οποία έδρασε τα χρόνια 1890-1892. Οι ίδιοι λάτρευαν να ληστεύουν τράπεζες και τρένα.

Τα τέσσερα αδέρφια ήταν ο Grat, o William, o Bob και ο Emmet, οι οποίοι κατάφεραν να σπείρουν το φόβο και τον τρόμο στην Άγρια Δύση. Δεν ήταν όμως τα μόνα παιδιά της οικογένειας τους, καθώς είχαν αλλά 9 αδέρφια.

Καταγόντουσαν από το Κόφιβιλ του Κάνσας και ήταν αγρότες, όμως η φάρμα τους κατασχέθηκε προκειμένου να κατασκευαστεί σιδηρόδρομος στην περιοχή. Λίγο αργότερα, ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας, Frank, ξεκίνησε να εργάζεται σαν βοηθός σερίφη, ώστε να συντηρήσει την οικογένεια του.

Μάλιστα, εκείνος ήταν τόσο καλός στη δουλειά του που έκανε τα αδέρφια του να θέλουν να του μοιάσουν. Δυστυχώς δύο χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε από έναν κλέφτη αλόγων ενώ προσπαθούσε να τον πιάσει. 

Τη δουλειά του συνέχισαν ο Bob, ο Emmet και ο Grat, όλα άλλαξαν όμως όταν ο Bob στα 19 του σκότωσε έναν άνδρα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν κάτι που έγινε πάνω στη δουλειά, όμως οι φήμες ήθελαν να το έκανε λόγω μιας γυναίκας. Αργότερα τον κατηγόρησαν και για παράνομη εισαγωγή λικέρ, ενώ του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, καθώς και η αφαίρεση του σήματος του βοηθού σερίφη που είχε.

Λίγο καιρό αργότερα, ένας άλλος εκ των αδερφών, ο Grat συνελήφθη με την κατηγορία κλοπής αλόγου, κάτι που τον οδήγησε παραλίγο στη θανατική ποινή, την οποία γλύτωσε πείθοντας τους δικαστές ότι ήταν αθώος.

Κάπως έτσι οι αδερφοί Dalton μπήκαν στον κόσμο τους εγκλήματος, την περίοδο που στην Άγρια Δύση επικρατούσε η διαφθορά και η δωροδοκία, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο που έγραψε ο Grat.

Η συμμορία συστάθηκε αρχικά από τον Bob και τον Emmet, οι οποίοι κάλεσαν και τρεις φίλους τους. Ο William και ο Grat εκείνο το διάστημα έλειπαν στην Καλιφόρνια, όμως μπήκαν στην συμμορία με την επιστροφή τους στο Κάνσας. 

Όλοι μαζί ξεκίνησαν να ληστεύουν τρένα, μέχρι που ο Grat συνελήφθη και έλαβε ποινή 20 ετών φυλάκισης. Χωρίς εκείνον, οι υπόλοιποι συνέχισαν το εγκληματικό τους έργο, επειδή όμως οι χρηματαποστολές των τρένων άρχισαν να έχουν μεγαλύτερη φύλαξη, νέος στόχος τους έγιναν οι τράπεζες.

Ο Bob είχε την ιδέα για την πραγματοποίηση μιας διπλής ληστείας σε τράπεζες του Κάνσας και έτσι, το 1892 η συμμορία χωρίστηκε στα δυο, με τα μισά μέλη της να πηγαίνουν στη First National Bank και τα άλλα μισά στη C.M. Condon & Company’s Bank, οι οποίες βρίσκονταν ακριβώς απέναντι η μια στην άλλη.

Για κακή τους τύχη όμως, η μεταμφίεση τους έγινε αντιληπτή από κάποιον κάτοικο της περιοχής. Ταυτόχρονα, ο υπάλληλος της τράπεζας τους έπεισε ότι χρειαζόταν 45 λεπτά μέχρι να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι που είχαν καταλάβει τι συμβαίνει, είχαν το χρόνο να πάρουν τα όπλα τους στα χέρια.

Μόλις οι Dalton βγήκαν από τις τράπεζες, έπεσαν άγριοι πυροβολισμοί με τέσσερα μέλη της συμμορίας τους να σκοτώνονται, ανάμεσα σε αυτά ο Grat και ο Bob. Ο Emmet που δέχτηκε 23 σφαίρες, κατάφερε να ζήσει, όμως μπήκε φυλακή ισόβια. Τελικά, λόγω καλής διαγωγής αφέθηκε ελεύθερος μετά από 14 χρόνια.

Μετά την αποφυλάκιση του, έζησε στην Καλιφόρνια, όπου εργαζόταν σαν κτηματομεσίτης και έγραψε τη βιογραφία της οικογένειας του. Πέθανε σε ηλικία 66 ετών, το 1937.

Όσο για τον William φαίνεται ότι δεν έβαλε μυαλό, καθώς μπήκε σε άλλη συμμορία και το 1894 λήστεψε μια άλλη τράπεζα στο Κάνσας. Λίγους μήνες μετά σκοτώθηκε σε καταδίωξη.