E-Daily

Ανρί Νεστλέ: Ο φαρμακοποιός που έσωσε εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο

Πούλησε την εταιρεία που έγινε κολοσσός, για να αφοσιωθεί σε αγαθοεργίες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

8/7/2017 | 00:29

Το όνομα του Ανρί Νεστλέ μπορεί να το γνωρίζουμε από την εταιρεία-κολοσσό, την μεγαλύτερη στον κόσμο στην παραγωγή τροφών και αφεψημάτων. Όμως ο ιδρυτής της, δεν θέλησε ποτέ να γίνει μεγιστάνας. Ήταν ένας φαρμακοποιός που ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά όλου του κόσμου. Μάλιστα, θέλοντας να αποσυρθεί και να αφιερωθεί στην βοήθεια προς τους αδύναμους, αποσύρθηκε για να μην απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από το κυνήγι του χρήματος.

Γεννήθηκε ως Χάινριχ Νεστλέ στην Φρανκφούρτη το 1814. Είχε 13 αδέρφια και ο πατέρας του τον προόριζε για την οικογενειακή επιχείρηση, ως τεχνίτη υαλοπινάκων. Όμως ο Νεστλέ δεν ήθελε. Ονειρευόταν να βοηθήσει τον κόσμο κάνοντας κάτι σπουδαίο. Το 1834 μετακόμισε στο Βεβέ της Ελβετίας. Δούλεψε από την αρχή ως βοηθός φαρμακείου και πέντε χρόνια αργότερα, πήρε άδεια φαρμακοποιού. Έκανε το όνομά του Ανρί Νεστλέ, για να μπορεί να γίνει πιο αρεστός στο γαλλόφωνο Βεβέ.

Όταν έγινε 29 ετών, επέκτεινε τους επαγγελματικούς του ορίζοντες, ασχολούμενος με το εμπόριο ποτών και τροφίμων. Ξεκίνησε ταυτόχρονα να παράγει αναψυκτικά και ανθρακούχου νερού.

Ο γάμος του με την Άννα Εμάν, κόρη γιατρού, τον ευαισθητοποίησε ακόμα περισσότερο και του άλλαξε όλη την ζωή. Η Εμάν, ως κόρη γιατρού. Γνώριζε για την παιδική θνησιμότητα. Από την πλευρά του ο Νεστλέ μεγαλώνοντας είχε χάσει σχεδόν τα μισά του αδέρφια πριν αυτά ενηλικιωθούν. Στράφηκε στην παραγωγή παιδικών τροφών, σε μια περίοδο που η παιδική θνησιμότητα ήταν πάρα πολύ υψηλή. Και το 1867, ανακάλυψε την πρώτη παιδική τροφή σε μορφή σκόνης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα. Χιλιάδες παιδιά πέθαιναν επειδή για διάφορους λόγους δεν θήλαζαν την μητέρα τους, ή είχαν μείνει ορφανά.

Το μείγμα του Ανρί Νεστλέ, αποτελείτο από αγελαδινό γάλα και δημητριακά και ήταν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η Farine Lactée Nestlé έγινε το αγαπημένο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος με τις μητέρες να το χρησιμοποιούν και ως κρέμα, προσθέτοντας απλά λίγο νερό. Πράγματι, από το 1867 κιόλας το γάλα σε σκόνη του Νεστλέ χάρισε την ζωή σε ένα βρέφος, γνωρίζοντας αμέσως την επιτυχία.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία της ομώνυμης εταιρείας. Η εταιρεία με τα χρόνια έγινε η πρώτη που παρήγαγε σοκολατούχο γάλα, την πρώτη σοκολάτα γάλακτος και τον πρώτο καφέ.

Ο Νεστλέ όμως δεν ήθελε να ασχολείται άλλο με την εμπορική επιτυχία της εταιρείας. Αυτό το μεγάλο που ήθελε να κάνει, το είχε κάνει ήδη. Είχε σώσει πάρα πολλές ζωές βρεφών και παιδιών. Πούλησε την εταιρεία του το 1874, μόλις 7 χρόνια μετά την ίδρυση της, για 1 εκατ. ελβετικά φράγκα και αποσύρθηκε με την σύζυγό του στην έπαυλή του στο Βεβέ, όπου αφιερώθηκε στις αγαθοεργίες και στην βοήθεια των φτωχών και των αδυνάτων. Πέθανε 16 χρόνια αργότερα από καρδιακή προσβολή, στις 7 Ιουλίου του 1890, σε ηλικία 76 ετών.

Η Νεστλέ, η εταιρεία που ίδρυσε και πούλησε, εξακολουθεί να εδρεύει στο Βεβέ της Ελβετίας, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τροφίμων και αφεψημάτων στον κόσμο, με παρουσία στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς