E-Daily

Η ηρωίνη κυκλοφόρησε αρχικά ως ένα μη εθιστικό σιρόπι για τον βήχα!

Το τεράστιο λάθος των ερυενητών της εταιρίας Bayer

26/6/2017 | 00:21

Η ηρωίνη όταν κυκλοφόρησε, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ένα απλό σιρόπι για τον βήχα. Και μάλιστα ο κολοσσός των φαρμάκων, η γερμανική εταιρία Bayer που την έβγαλε στην αγορά, στήριξε την καμπάνια της στο γεγονός πως το νέο αυτό προϊόν, δεν ήταν καθόλου εθιστικό!

Τότε ονομαζόταν «διακετυλομορφίνη». Η πρώτη σύνθεσή της έγινε το 1874 από τον χημικό Τσάρλς Ρόμλι Άλντερ Ράιτ, ενώ πειραματιζόταν κάνοντας συνδυασμούς με μορφίνη και άλλα προϊόντα. Κάποια στιγμή σταμάτησε τα πειράματα γιατί θεώρησε πως δεν είχε καμί φαρμακευτική αξία.

23 χρόνια μετά, ένας άλλος χημικός, ο Φελιξ Χόφμαν που εργαζόταν στην Bayer, την ανακάλυψε για ακόμα μια φορά προσπαθώντας να φτιάξει κωδεΐνη. Μάλιστα είδε ότι πρόκειται για μια χημική ένωση πολύ πιο δυνατή από την μορφίνη και ενημέρωσε τον διευθυντή του για την ανακάλυψη. Παράτησαν αμέσως τις έρευνες για ένα άλλο φάρμακο, την ασπιρίνη, και αφοσιώθηκαν στη ηρωίνη.

Η πρώτη σύνθεση του Ράιτ, ήταν γνωστή στον διευθυντή των εργαστηρίων, Χάινριχ Ντρέσερ, αλλά συνειδητά την αγνόησε. Διέδωσε ότι η ανακάλυψη έγινε από την Bayer και ξεκίνησε λίγο καιρό μετά τα πειράματα σε ζώα. Μετά σε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο εαυτός του. Τα πειράματα θεωρήθηκαν επιτυχή. Η ηρωίνη παρουσιάστηκε σε γιατρούς ως ένα θαυματουργό φάρμακο, που ήταν δέκα φορές πιο αποτελεσματικό από την μορφίνη, αλλά δεν προκαλούσε εθισμό! Προωθήθηκε δε για αντιμετώπιση ασθενειών που εκείνη την εποχή ήταν σε έξαρση, όπως η πνευμονία και η φυματίωση.

Το φάρμακο που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε ήταν η μορφίνη, αλλά θεωρήθηκε πολύ εθιστική. Ο Ντρέσερ είχε βρει τον «αντικαταστάτη» της. Ηρωίνη, καθόλου εθιστική. Ήταν μια φαρμακευτική επανάσταση για εκείνη την εποχή. Η ηρωίνη βγήκε στην αγορά το 1898, ως υποκατάστατο της μορφίνης. Μέσα σε έναν χρόνο, έκανε τρλεές πωλήσεις. Για 15 χρόνια, μέχρι και το 1913, πωλούνταν νόμιμα από τα φαρμακεία σε 23 χώρες, ως ένα μη εθιστικό υποκατάστατο της φοβερής μορφίνης. Το πρώτο έτος κυκλοφορίας της, λέγεται ότι παράχθηκε περισσότερος από ένας τόνος φαρμάκου.

Χρησιμοποιήθηκε ως σιρόπι για τον βήχα και για άλλες παθήσεις, αλλά κυρίως στην αποκατάσταση μορφινομανών, ώστε να απεξαρτηθούν από την μορφίνη με την χρήση ηρωίνης!

Λίγο καιρό αργότερα αποδείχθηκε πως η Bayer είχε κάνει ένα φρικτό λάθος, για την διαφήμιση της ηρωίνης ως ενός μη εθιστικού φαρμάκου. Η ηρωίνη όχι μόνο δρούσε πιο γρήγορα από την μορφίνη, αλλά αποδείχθηκε και πιο εθιστική. Παρόλ’ αυτά η νόμιμη κυκλοφορία του φαρμάκου δεν σταμάτησε μέχρι το 1913. Από τότε που απαγορεύτηκε, όλοι ξέρουμε πάνω κάτω κάτω την πορεία που διέγραψε ως παράνομο ναρκωτικό και για το ότι ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς