E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γράφοντας μουσική για ξεχωριστές παραστάσεις

Μιλώντας με τον συνθέτη Nico Jess

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

7/6/2017 | 10:45

Ο Νικόλας Κιόσης (Nico Jess) έγραψε την μουσική για την παράσταση "Ομοερωτική Ποίηση" του Θωμα Διάφα.  Η μουσικη του είναι φέτος υποψήφια για το βραβείο ''Πρωτότυπη Μουσική" στα Queer Theatre Awards.

Τα βραβεία αυτά αποτελούν ένα επίσημο event του Athens Pride Week, υπό την αιγίδα του φεστιβαλ Υπερηφάνειας Athens Pride. Σκοπός των βραβείων είναι να αναδείξουν τις προσπάθειες για την περήφανη παρουσία και προβολή queer χαρακτήρων και θεματικων σε παραστασεις, στον απόηχο μιας πρόσφατης δυσκολης χρονικης περιοδου οπου αυτες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισιας και περιθωριοποιησης. Στόχος είναι να αναδειξουν την διαφορετικοτητα και αντιστεκεται στα ετεροκανονικα προτυπα και τολμαει να μιλησει ελεύθερα και τολμαει να μιλησει περήφανα για την διαφορετικότητα, για την ταυτότητα φύλου και για την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με τη μουσική;

"Με τη μουσική ξεκίνησα σε σχετικά μεγάλη ηλικία και συγκεκριμένα στα 17 μου χρόνια. Από μικρός είχα πολλά ερεθίσματα στη μουσική από την οικογένειά μου, απλά άργησα να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη τέχνη. Έτσι, με το που πήρα την απόφαση γράφτηκα σε ένα ωδείο και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκίνησα τις σπουδές μου πάνω στην μουσική τεχνολογία. Πλέον ασχολούμαι με την μουσική αλλά και με την μουσική τεχνολογία τα τελευταία 8 χρόνια."

Ποια είναι τα πλάνα σου;

"Αρχικά θέλω να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη σύνθεση και να συνεχίσω τις σπουδές μου στην διεύθυνση ορχήστρας, καθώς και στην μουσικοθεραπεία. Παράλληλα ετοιμάζω με άλλους 2 μουσικούς ένα σχήμα που θα παίζουμε μοντέρνα κλασσική μουσική συνδιάζοντας την ηλεκτροακουστική σύνθεση με ηλεκτρονικά στοιχεία."

Πώς ασχολήθηκες με τη συγκεκριμένη παράσταση;

"Ο σκηνοθέτης Θωμάς Διάφας ήταν αυτός που μου ζήτησε να γράψω την μουσική για την παράσταση. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ειχα γράψει κάποια κομμάτια και έψαχνα δισκογραφική η κάποια θεατρική παράσταση που θα μπορούσε να τα υποστηρίξει. Έτσι και έγινε. Αφού είχα έτοιμα κάποια κομμάτια και μετά από κάποιους μήνες αρκετής δουλειάς ολοκλήρωσα το άλμπουμ με τίτλο "Travelogue" όπου και είναι η επίσημη μουσική της παράστασης Ομοερωτική Ποίηση."

Είσαι υποστηρικτής των LGBT δικαιωμάτων;

"Με θλίβει το γεγονός πως σε τέτοιες ερωτήσεις υπάρχει το ρήμα υποστηρίζω. Πώς γίνεται να μην υποστηρίζω τις προσωπικές επιλογές κάποιου ανθρώπου; Θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Κάτι που μου δίνει ελπίδα, είναι το γεγονός πως γίνονται πολλά πράγματα και στον τομέα της τέχνης πλέον που δίνουν φωνή στην LGTB κοινότητα. Κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλα δεν ήταν. Και είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα μέρος σε αυτό."

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς