E-Daily

Πως να διαγράψετε σκέψεις από τον εγκέφαλο σας

Το μυαλό εχει... κουμπί διαγραφής

Δημοσίευση 27/4/2017 | 09:46

Πως να διαγράψετε σκέψεις από τον εγκέφαλο σας; Είναι πολύ πιο απλό από όσο πιστεύετε.

Ας κάνουμε μια εισαγωγή... και ας μιλήσουμε για τα μικρογλοιακά κύτταρα. Τα συγκεκριμένα ανήκουν στο είδος των νευρογλοιακών κυττάρων και η δουλειά τους είναι να κόβουν τις "συναπτικές συνδέσεις" που δημιουργούνται στον εγκέφαλο. Ουσιαστικά δηλαδή, "καθαρίζουν" τον εγκέφαλο από περιττές δραστηριότητες.

Το πώς καταφέρνουν να ξεχωρίσουν τι χρειάζεται να φύγει και τι όχι, γίνεται μέσω μιας πρωτεΐνης εν ονόματι C1q, η οποία λειτουργεί σαν στάμπα, μαρκάροντας τις συνδέσεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο από τον εγκέφαλο. Μόλις λοιπόν τα μικρογλοιακά κύτταρα εντοπίσουν την παραπάνω ουσία, συνδέονται αμέσως μαζί της και καταστρέφουν τις ανεπιθύμητες συνάψεις. Και κάπως έτσι το μυαλό αποκτά ελεύθερο χώρο για να χτίσει νέες συνδέσεις και να αποκτήσει πιο πολλές γνώσεις.

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που ξεκινάτε να μαθαίνετε κάτι νέο νιώθετε σαν το κεφάλι σας να είναι γεμάτο και να μη μπορείτε να χωρέσετε άλλες πληροφορίες. Να ξέρετε ότι αυτό που βιώνετε τις συγκεκριμένες στιγμές είναι πέρα για πέρα πραγματικό.

Ο λόγος είναι ότι όταν κάποιος ξεκινήσει να αποκτά νέες γνώσεις ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνδέσεις, όμως παράλληλα πολλές από τις ήδη υπάρχουσες μένουν είτε ανενεργές είτε είναι ανεπαρκείς.

Επομένως, αυτές θα πρέπει να φύγουν για να μπουν οι νέες στη θέση τους. Όταν λοιπόν πέφτετε για ύπνο ξεκινά αυτή ακριβώς η διαδικασία. Τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται μέχρι και 60% για να αυξηθεί ο χώρος και τα νευρογλοιακά κύτταρα να φτάσουν στις άχρηστες συνδέσεις και να τις κόψουν. Γι' αυτό όταν ξυπνάτε μετά από μια νύχτα καλού ύπνου σκέφτεστε πιο καθαρά και γρήγορα.

Επίσης ωφέλιμος για τον ίδιο λόγο είναι και ο ύπνος την ημέρα. Μόλις 10 ή 20 λεπτά αρκούν για να γίνει ανασυγκρότηση στον εγκέφαλο σας. Όσο εργάζεστε πνευματικά χωρίς ύπνος, ουσιαστικά δυσκολεύετε αυτήν τη λειτουργία, επομένως το κεφάλι σας θα κουράζεται. Ένα καθαρό μυαλό έχει μεγαλύτερη διαύγεια, για αυτό και οι σκέψεις που κάνει είναι πιο ξεκάθαρες και οριοθετημένες. Το θέμα όμως που μπορεί να μην έχετε αντιληφθεί ακόμα, είναι ακριβώς αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω: θα πρέπει να προσέχετε τι σκέφτεστε, γιατί αυτά που σκέφτεστε συνεχώς αποθηκεύονται στο μυαλό σας.

Επομένως, αν σκέφτεστε άσχετα πράγματα, θα σβηστούν οι συνδέσεις που αφορούν π.χ. τη δουλειά σας. Γενικά, όσο περισσότερο επικεντρώνεστε σε μια ιδέα, της δίνετε τη δυνατότητα να επικρατήσει. Κυριολεκτικά λοιπόν, είναι στο χέρι σας το πως θα κατευθύνετε το μυαλό σας ώστε να υλοποιήσετε αυτά που θέλετε.

Εννοείται πως δε μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε τι σας αρέσει και να κατασκευάσετε τις αντίστοιχες συνδέσεις για να το επιτύχετε.

Αντί λοιπόν να κολλάτε σε ιδέες που σας κρατούν στάσιμους, πάρτε μια απόσταση, καθαρίστε το μυαλό σας και αρχίστε να σκέφτεστε πράγματα που θα σας οδηγήσουν εκεί που θέλετε να φτάσετε. Το μυαλό σας θα εκπαιδευτεί! Θα σβήνει, πραγματικά!

Μην κουράζεστε με πράγματα που δε σας ωφελούν, αυτό ακριβώς θα αυξήσει την ευφυία σας. Αν λοιπόν θέλετε να διαγράψετε σκέψεις που σας απασχολούν, απλώς σκεφτείτε αυτά που θέλετε να πετύχετε και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.