E-Daily

Η πρώτη μαύρη μπαλαρίνα που χόρεψε την Λίμνη των Κύκνων στην Αμερική

Πάλεψε απέναντι στα στερεότυπα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

30/3/2017 | 12:10

Μέχρι τα 13 της η Misty Copeland, δεν είχε ασχοληθεί με το μπαλέτο, ούτε ο σωματότυπος της ο κατάλληλος για τέτοια ενασχόληση. Η προπονήτρια στις μαζορέτες τη παροτρύνει να δοκιμάσει τον κλασικό χορό και τότε ο δεσμός ήταν κεραυνοβόλος.

Η προπόνησή της σκληρή, καταφέρνει να παίρνει μικρούς ρόλους σε μεγάλα έργα. Όμως το 2015 είναι χρονιά ορόσημο για αυτήν. Το 2015 η Misty Copeland έγινε η πρώτη μαύρη μπαλαρίνα που χόρεψε την Λίμνη των Κύκνων στην Αμερική, στο American Ballet Theatre. Ποτέ από την ίδρυσή της η έγκριτη Ακαδημία, το 1940, δεν είχε σπάσει την παράδοση να χρησιμοποιήσει μαύρη χορεύτρια.

«Τα κάνω όλα αυτά για όλα τα κορίτσια με μαύρο δέρμα» γράφει η Misty Copeland στην αυτοβιογραφία της «Μια ζωή σε κίνηση».
«Αφιέρωσα όλη την καριέρα μου για να γίνω πρίμα μπαλαρίνα στο American Ballet Theatre γιατί ήθελα να σπάσω ένα εμπόδιο που έμοιαζε ανίκητο. Δεν το έκανα για τη δόξα αλλά γιατί ήθελα να γίνω η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα κατακτήσει αυτή τη θέση, ώστε να κάνω το πρώτο βήμα και να ακολουθήσουν κι άλλοι», γράφει η μπαλαρίνα στην εισαγωγή του βιβλίου της.

Τέτοιες μικρές αλλά σημαντικές κατακτήσεις αποτελούν πρότυπο για εκατομμύριο κόσμου, που παλεύουν με τα στερέοτυπα κάθε μέρα.