LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του Ιάπωνα στρατιώτη που αρνιόταν να παραδοθεί για 29 χρόνια!

Δεν πίστευε ότι ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει και κρυβόταν στην ζούγκλα

Δημοσίευση 29/3/2017 | 20:17

Η ιστορία του Ιάπωνα στρατιώτη που αρνιόταν να παραδοθεί για 29 χρόνια!

Η Ιαπωνία παραδόθηκε τελευταία στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο, όπως κάθε Ιάπωνας που σέβεται τον εαυτό του πήγε τον πόλεμο μέχρι το τέλος και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει, ύστερα από δυο ατομικές βόμβες. Οι περισσότεροι Ιάπωνες ανακουφίστηκαν, αλλά οι Ιάπωνες στρατιώτες είχαν εκπαιδευθεί για να μην παραδίνονται ποτέ. Είχαν γαλουχηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προτιμούν να χάσουν την ζωή τους, παρά να συλληφθούν.

Ακόμα και μετά την συνθηκολόγηση, αρκετοί Ιάπωνες στρατιώτες, συνέχισαν να μάχονται ως ένδειξη τιμής, ενώ έτυχε και κάποιοι να μην μάθουν πως ο πόλεμος τελείωσε. Όπως ο υπολοχαγός Hiroo Onoda, που εστάλη στις Φιλιππίνες ένα χρόνο πριν το τέλος του πολέμου, ως αξιωματικός πληροφοριών. Η αποστολή που του ανάθεσαν ήταν να σαμποτάρει τον εχθρό, ενώ οι εντολές του έλεγαν πως σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να παραδοθεί.

Οι σύμμαχοι προσγειώθηκαν στο νησί των Φιλιππίνων και ο Onoda πήρε τρείς συντρόφους του και κρύφτηκε στην ζούγκλα. Από εκεί, όπου τρέφονταν με μπανάνες και καρύδες ή καμιά φορά έκλεβαν ζώα από ντόπιες φάρμες, συνέχιζαν να πολεμούν σαν αντάρτες.

Λίγο μετά το τέλος του πολέμου, βρήκαν κάποια φυλλάδια στην ζούγκλα τα οποία ανακοίνωναν πως ο πόλεμος τελείωσε και πως οι αντάρτες θα έπρεπε να παραδοθούν. Ο Onoda ήταν σίγουρος πως ήταν κόλπο. Το 1950, έχοντας ήδη πέντε χρόνια στην ζούγκλα, ο Yuichi Akatsu, ένας από τους συντρόφους του, αποφάσισε να τα παρατήσει και παραδόθηκε στις αρχές. Μετά την παράδοσή του, φτιάχτηκε μια ομάδα έρευνας που έψαχνε τους υπόλοιπους στο δάσος. Αυτοί όμως κρύφτηκαν πιο βαθιά στην ζούγκλα. Έριξαν από αέρος φωτογραφίες των οικογενειών τους αλλά και ένα σημείωμα από τον Akatsu, αλλά τίποτα. Πάλι πίστεψαν ότι επρόκειτο για κόλπο.

Το 1954, είχαν ήδη εννέα χρόνια στην ζούγκλα! Ένας από τους συντρόφους του σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών. Ο Onoda έμεινε μόνο μαζί με τον πιστό του φίλο, Kozuka. Έμειναν μαζί στην ζούγκλα για άλλα 18 χρόνια! Το 1972, ο Kozuka έπεσε νεκρός πάλι από πυρά. Ο Onoda, που είχε γίνει ήδη θρύλος στις Φιλιππίνες και στην Ιαπωνία είχε μείνει πια μόνος του στην ζούγκλα.

Πέρασαν άλλα δυο χρόνια. Ο Norio Suzuki πίσω στην Ιαπωνία γνώριζε την ιστορία και θέλησε να πάει στις Φιλιππίνες και να το βρει. Έτσι κι έγινε. Οι δυο τους έγιναν φίλοι, αλλά παρολ’ αυτά ο Onoda δεν ήθελε να παραδοθεί, εκτός αν τον διατάξει κάποιος ανώτερος του.

Ο Onoda παραδίδει το σπαθί του στον πρόεδρο των Φιλιππινών

Ο Suzuki γύρισε στην Ιαπωνία και εντόπισε τον παλιό διοικητή του Onoda, ο οποίος πλέον είχε ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ενώ στον πόλεμο ήταν ο ταγματάρχης Yoshimi Taniguchi. Πήρε μαζί του τον ηλικιωμένο πρώην ταγματάρχη και πήγαν στις Φιλιππίνες, όπου μετά από προσπάθεια, έπεισαν τον Onoda να παραδοθεί 29 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. 29 χρόνια μέσα στην ζούγκλα!

Ο Onoda επιστρέφει στην Ιαπωνία

Επέστρεψε στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 1974. Έγραψε μάλιστα ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «No Surrender» Δυσκολεύτηκε όμως πολύ να προσαρμοστεί στην ζωή της πατρίδας του και αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Βραζιλία, στα δάση του Αμαζονίου. Επέστρεψε ύστερα από δέκα χρόνια και άνοιξε εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις για παιδιά. Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 2014, σε ηλικία 92 ετών. Θεωρείται μέχρι σήμερα ήρωας και παράδειγμα αυταπάρνησης και πίστης στο καθήκον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά