LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι 9 πρόεδροι των ΗΠΑ που δεν ολοκλήρωσαν την θητεία τους

4 πέθαναν από φυσικά αίτια, 4 δολοφονήθηκαν και ένας παραιτήθηκε

Δημοσίευση 3/2/2017 | 00:29

Οι 9 πρόεδροι των ΗΠΑ που δεν ολοκλήρωσαν την θητεία τους

Η είδηση πως στοιχηματικές εταιρείες δίνουν πιθανότητες πως ο Τραμπ δεν θα ολοκληρώσει ούτε έναν χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ, ίσως αναστάτωσε τον Τραμπ περισσότερο από τις διαδηλώσεις του κόσμου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν συμπλήρωσε ούτε δυο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του και ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για αποχώρησή του από την ηγεσία της χώρας.

Η εταιρεία Ladbrokes με έδρα την Μεγάλη Βρετανία δίνει πιθανότητες 4 προς 1, στο σενάριο που λέει ότι ο Τραμπ θα αντικατασταθεί μέσα στο 2017.

Στην πιθανότητα αποχώρησης του Τραμπ, μερικοί αναρωτήθηκαν αν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο ακριβώς, φυσικά και όχι. Αλλά πόσοι πρόεδροι δεν έχουν ολοκληρώσει την θητεία του στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την ανεξαρτησία τους;

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ που δεν ολοκλήρωσαν τις θητείες τους για διάφορους λόγους είναι συνολικά 9. Όχι και πολύ μικρός αριθμός, αφού αν σκεφθείτε ότι ο Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε ακριβώς 1 στους 5 προέδρους δεν ολοκληρώνει την θητεία του. 4 πέθαναν από φυσικά αίτια, 4 δολοφονήθηκαν και ένας παραιτήθηκε.

Τέσσερις από αυτούς πέθαναν κατά την διάρκεια της θητείας τους από φυσικά αίτια. Η αρχή έγινε με τον 9ο πρόεδρο των ΗΠΑ, William Henry Harrison, που πρόλαβε να μείνει πρόεδρος μόλις για 31 ημέρες. Πέθανε στις 4 Απριλίου του 1841, στα 68 του χρόνια, αφού υπέφερε από ένα βαρύ κρυολόγημα και λόγω του φορτωμένου προγράμματος του, δεν πρόλαβε ποτέ να ξεκουραστεί.

Εννέα χρόνια αργότερα το ίδιο συνέβη και στο Zachary Τaylor, τον 12ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μόνο που αυτός πρόλαβε να ασκήσει τα καθήκοντά του για 16 μήνες. Ο θάνατος του ήταν αρκετά περίεργος. Στις 4 Ιουλίου, όταν και επισκέφθηκε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία και ύστερα από μεγάλη κατανάλωση ωμών φρούτων και παγωμένου γάλακτος, ο Taylor έπαθε στομαχικές διαταραχές. Πέθανε πέντε μέρες αργότερα στα 65 του έτη. Οι θεωρίες συνωμοσίας για δολοφονία δεν έλειψαν, με την πιο διαδεδομένη να είναι πως δηλητηριάστηκε από κατοίκους των νοτίων πολιτειών που ήταν υπέρ της δουλείας. Κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο τρίτος πρόεδρος που πέθανε από φυσικά αίτια κατά την διάρκεια της θητείας του ήταν ο Warren G. Harding, ο 29ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήταν κάτοικος του οβάλ γραφείου από τις αρχές Μαρτίου του 1921 μέχρι τον Αύγουστο του 1923. Ο Harding κατά την διάρκεια της θητείας του αντιμετώπισε κατηγορίες για σωρεία σκανδάλων, με αποκορύφωμα τις εξωσυζυγικές του σχέσεις. Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Σαν Φρανσίσκο και ενώ κοιμόταν, κάλεσε τον γιατρό γιατί ένιωσε έναν πόνο στην κοιλιά του. Δύο μέρες αργότερα κι ενώ ήταν καλύτερα κατέρρευσε. Οι γιατροί υποπτεύθηκαν πρόβλημα στην καρδιά. Στις 2 Αυγούστου κι ενώ άκουγε την γυναίκα του να του διαβάζει ένα άρθρο άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 58 ετών.

Ο τελευταίος πρόεδρος που πέθανε από φυσικά αίτια ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος ήταν ο Franklin Roosevelt, ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που έκανε τρείς γεμάτες θητείες λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ένα από τους πιο σημαντικούς στην ιστορία τους. Έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέθανε στις 12 Απριλίου του 1945. Ήταν 63 ετών.

Τέσσερις είναι και οι πρόεδροι που δολοφονήθηκαν. Πρώτος ήταν ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Abraham Lincoln. Δολοφονήθηκε από τον ηθοποιό και υπέρμαχο των Νοτίων, John Wilkes Booth, στο θεωρείο του Ford’s Theatre κι ενώ είχε προλάβει να περάσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση της δουλείας. Ήταν 56 ετών.

Ακολούθησε ο James Garfield ο 20ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που άσκησε τα καθήκοντα του προέδρου μόνο για 6 μήνες. Δολοφονήθηκε από τον Charles J. Guiteau, έναν δικηγόρο που είχε απηυδήσει από τις απορρίψεις του προέδρου στις αιτήσεις του για δουλειά. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Σεπτεμβρίου του 1881, σε ηλικία 50 ετών.

Ο 25ος πρόεδρος των ΗΠΑ, William McKinley, είχε την ίδια τύχη. Λίγους μήνες μετά την αρχή της δεύτερης θητείας του, δολοφονήθηκε από τον αναρχικό Leon Czolgosz. Τον πυροβόλησε δυο φορές στην κοιλιά καλύπτοντας το όπλο με ένα μαντήλι. Ο McKinley πέθανε σε ηλικία 58 ετών.

Ο τελευταίος πρόεδρος που δολοφονήθηκε ήταν ο John Kennedy, στο Τέξας, τον Νοέμβριο του 1963. Η δολοφονία του έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν μέχρι και σήμερα. Υπαίτιος για την στυγερή δολοφονία του αγαπημένου προέδρου των Αμερικάνων, θεωρήθηκε ο ακροδεξιός Lee Harvey Oswald, που δολοφονήθηκε από έναν μαφιόζο δυο ημέρες μετά. Ο Kennedy δολοφονήθηκε σε ηλικία 46 ετών.

Ο πρόεδρος που έχει παραιτηθεί κατά την διάρκεια της θητείας του ήταν ένας και μοναδικός. Άρα ο Τραμπ δεν θα είναι ο πρώτος αν το πραγματοποιήσει. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Richard Nixon που εν μέσω του σκανδάλου Watergate και της κατακραυγής του κόσμου και του τύπου, παραιτήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1974, κι ενώ βρισκόταν στην δεύτερη θητεία του. Πέθανε 20 χρόνια αργότερα, στις 22 Απριλίου του 1994, στα 81 του χρόνια.

Πέτρος Καλογεράς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

ΝΕΑ 20.04.2024
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων