LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Η τραγική ιστορία της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ στην Βέροια

1954: Γεννήθηκε η Μαλβίνα Κάραλη

Δημοσίευση 3/2/2017 | 00:29

Σαν σήμερα: Η τραγική ιστορία της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ στην Βέροια

1954 – Γεννήθηκε η Μαλβίνα Κάραλη

Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1954 στον Πειραιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία - Ελένη Σακκά και είχε καταγωγή από τα Ψαρά της Χίου και από την Θράκη. Όταν μεγάλωσε έγινε μια από τις πιο αιχμηρές, ριζοσπαστικές και ευρηματικές φωνές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

Ήταν απόφοιτος του Αρσάκειου. Σπούδασε στο Παρίσι και όταν επέστρεψε, δούλεψε για χρόνια σε εφημερίδες, όπως η Ελευθεροτυπία και η Απογευματινή, και περιοδικά, όπως το Κλικ, το Γυναίκα, το Επίκαιρα. Οι στήλες της και τα άρθρα της άφησαν εποχή, ειδικότερα η στήλη «Επ’ Αυτοφώρω» στο περιοδικό Γυναίκα. Κάποια άρθρα της δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό της.

Εκτός από τα έντυπα, η Μαλβίνα (μια ήταν η Μαλβίνα), έκανε και καριέρα στην τηλεόραση ξεκινώντας από την κρατική και την ΕΡΤ. Συνέχισε σχεδόν σε όλα τα κανάλια της εποχής, στο Seven X, στον Ant1, στο Mega, στον ΣΚΑΪ και στο Star. Οι εκπομπές της ήταν ένα κράμα πρωτοτυπίας και ευρηματικότητας, συνδυάζοντας το γέλιο με τον βαθύ προβληματισμό. Εκπομπές όπως το Mea Culpa, Malvina Live και Malvina Hostess είναι μέχρι και σήμερα, ανεπανάληπτες, ποτισμένες με το ισχυρό ταπεραμέντο της Μαλβίνας και το αμίμητο χιούμορ της.

Η Μαλβίνα στην τηλεόραση έκανε κάτι σαν τηλεοπτική επιθεώρηση. Ασκούσε μια μοναδική κριτική στην πολιτική και την διακωμωδούσε όπως της έπρεπε. Οι τηλεθεάσεις της ήταν αρκετά υψηλές. Όμως όσο κι αν τα κανάλια το λάτρευαν αυτό, δεν είχαν την πολυτέλεια. Κυρίως την πολιτική, να την φιλοξενήσουν για πολύ καιρό9 στις συχνότητές τους.

Φυσικά το ταλέντο της Μαλβίνας δεν σταμάτησε εκεί. Έγραψε και σενάρια και τιμήθηκε γι’ αυτά με δυο κρατικά βραβεία, για την ταινία «Ξένια» του 1989 και για την ταινία «Κρυστάλλινες Νύχτες» του 1992. Τα βιβλία της ακόμα περισσότερα. Ξεχώρισαν η συλλογή διηγημάτων «Ο έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες», η σειρά πέντε βιβλίων μαγειρικής με γενικό τίτλο «Η κουζίνα της Μαλβίνας - Μαλβινέζικα» και η μυθιστορηματική βιογραφία που έγραψε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη με τίτλο «Γλυκό κορίτσι».

«Στον έρωτα όταν έχεις σταθερές βάσεις, καλή ανατροφή, σωστές χαρακτηρολογικές δομές την χάνεις την αξιοπρέπειά σου απέναντι στον άλλον… διαφορετικά είσαι βλάκας» έλεγε η Μαλβίνα Κάραλη. Ερωτεύτηκε πολλές φορές και παντρεύτηκε τρείς φορές. Ο δεύτερός της γάμος ήταν με τον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα και ο τρίτος με τον διάσημο λογοτέχνη Διονύση Χαριτόπουλο.

Η είδηση του θανάτου της στις 7 Ιουνίου του 2002 ξάφνιασε τους πάντες, αν και ήταν γνωστό πως η Μαλβίνα πάλευε με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες. Ήταν μόλις 48 ετών. Το κενό που άφησε πίσω της ήταν μεγάλο και όπως αποδείχθηκε πέρα για πέρα δυσαναπλήρωτο.

2006 – Η τραγική ιστορία της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ στην Βέροια

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ξεκίνησε το δράμα μιας εξαφάνισης στην Βέροια, που ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως. Ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι εξαφανίζεται και ξεκινά το θρίλερ της αναζήτησής του.

Η μητέρα του ήρθε στην Ελλάδα το 1999, από την Γεωργία στην Βέροια, με σκοπό να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στον γιο της. Ύστερα από λίγα χρόνια κατάφερε να τον φέρει κι αυτόν στην Βέροια. Ο μικρός Άλεξ, ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο στην μουσική, μάθαινε γρήγορα την ελληνική γλώσσα και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην νέα του ζωή.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ο Άλεξ έφυγε από την προπόνηση μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της «Ελιάς» και πήρε τον δρόμο προς το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ του πατριού του. Όμως δεν έφτασε ποτέ.

Στο πάρκο της «Ελιάς», σε ένα παγκάκι, κάθονταν πέντε ανήλικά αγόρια. Μόλις τον είδαν μόνο του, άρχισαν να του επιτίθενται λεκτικά. Το μόνο που ζήτησε ο Άλεξ ήταν να τον αφήσουν ήσυχο. Τα πέντε αγόρια όμως δεν ήταν και τα πιο ήσυχα παιδιά και άρχισαν να τον χτυπούν. Ο Άλεξ προσπάθησε να ξεφύγει αλλά τον στρίμωξαν στην πλατεία του δημαρχείου, πάνω σε μερικά μαρμάρινα σκαλιά. Αφού συνέχισαν να τον χτυπούν, ο Άλεξ αιμόφυρτος προσπάθησε να φύγει. Ένας από τους πέντε του έβαλε τρικλοποδιά και ο 11χρονος προσγειώθηκε με το κεφάλι στην γωνία ενός σκαλοπατιού.

Ήταν νεκρός. Οι πέντε δράστες αρχικά τρόμαξαν αλλά μετά τον μετέφεραν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Όταν είδαν πως η μητέρα του τον έψαχνε απεγνωσμένα, τον πήραν από εκεί και τον πέταξαν στο ποτάμι.

Η μητέρα όμως είχε απελπιστεί. Απευθύνθηκε στην αστυνομία και στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Όταν δεν οδηγήθηκε πουθενά, δοκίμασε να πάει στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη. Η δημοσιογράφος ύστερα από έναν μήνα έρευνας ανακάλυψε το ένα από τα πέντε παιδιά. Αρχικά η αστυνομία έκρινε αβάσιμο τον ισχυρισμό της ότι αναμιγνύονται με τον φόνο του Άλεξ. Ύστερα από δυο μήνες όμως, και αφού ανακάλυψε κι αλλά στοιχεία, η αστυνομία Θεσσαλονίκης ανέκρινε τα πέντε παιδιά, τα οποία ομολόγησαν.

Μετά από μήνες, φήμες για κύκλωμα παιδεραστίας, αναίρεση καταθέσεων με την παρότρυνση των γονιών και εμπλοκή και των τελευταίων στην υπόθεση, το μονομελές δικαστήριο έκρινε ένοχους τους ανήλικους για τις κατηγορίες για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «περιύβριση νεκρού».

Η μητέρα του Άλεξ, πήρε αποζημίωση 150.000 ευρώ το 2014. Μέσα σε αυτή την οκταετία όμως, η απελπισία της ήταν τεράστια. Αποπειράθηκε μια φορά να αυτοκτονήσει. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να ψάχνει το πτώμα του Άλεξ, το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08