E-Daily

Η Πόλη των Νεκρών

Συμφωνα με τη κατάρα όποιος την επισκεφθεί δεν μπορεί να φύγει

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

3/12/2016 | 00:34

Οι ντόπιοι την αποκαλούν νεκρόπολη, βρίσκεται στον Καύκασο, και οι μύθοι που την ακολουθούν είναι δεκάδες.

Στη Πόλη των Νεκρών είναι χτισμένα 99 σπίτια, που μοιάζουν περισσότερ με μαυσωλεία, παρά με κατοικίες. Αντί για πόρτες εισόδου, έχουν οπές, όπου εκεί τοποθετούνταν οι νεκροί μέσα σε μία βάρκα, ώστε να είναι έτοιμοι για το ταξίδι στον άλλο κόσμο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 18ο αιώνα σοβαρή ασθένεια χτύπησε την περιοχή και στοίχισε τη ζωή στο 90% του πληθυσμού. Οι ασθενείς έχτισαν σπίτια για να απομονωθούν από τον υγιή πληθυσμό και περίμεναν τον θάνατό τους. Όταν πέθαναν οι σωροί τους παρέμειναν μέσα στα σπίτια όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Δεν έχει χτιστεί καινούργιο σπίτι, δεν έχουν επισκευαστεί τα παλιά, η πόλη παραμένει ακριβώς όπως τον 18ο αιώνα. Τον μύθο ενισχύουν, πολλές ιστορίες αγνοουμένων, που επισκέφθηκαν τη περιοχή. Σύμφωνα με τη κατάρα που, που διηγούνται οι ντόπιοι, κανείς δεν μπορεί να φύγει από αυτή τη πόλη. Η γη διψάει για ψυχές, λένε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τους μύθους όμως και τις δοξασίες, ιστορικοί μιλούν για ένα μοναδικό είδος, αρχιτεκτονικής, και τη πρώτη προσπάθεια δημιουργίας καραντίνας. Θέλοντας να προστατευθούν από τη μεταδοτική ασθένεια απομόνωσαν τους άρρωστους.