LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφρικανικά μυρμήγκια έφτιαξαν υπερ‑αποικία και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον πλανήτη

Το είδος που είναι έτοιμο για παγκόσμια αποίκηση

Δημοσίευση 28/11/2016 | 22:52

Αφρικανικά μυρμήγκια έφτιαξαν υπερ‑αποικία και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον πλανήτη

Τα δάση της Αιθιοπίας είναι γεμάτα με ένα είδος μυρμηγκιού που είναι έτοιμο να εισβάλει στον κόσμο, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα.   Το είδος μυρμηγκιών, Lepisiota canescens, εμφανίζει τη συμπεριφορά που απαιτείται για το σχηματισμό «supercolony» (υπερ-αποικίας) και για παγκόσμια εισβολή, λένε οι ερευνητές.  

«Τα είδη που βρήκαμε στην Αιθιοπία δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες για να γίνουν ένα παγκόσμιο χωροκατακτητικό είδος», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, Magdalena Sorger, ερευνήτρια στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνα.  

"Τα χωροκατακτητικά είδη ταξιδεύουν συχνά μαζί με τους ανθρώπους και καθώς ο τουρισμός και το παγκόσμιο εμπόριο σε αυτή την περιοχή της Αιθιοπίας συνεχίζουν να αυξάνονται, μεγαλώνουν μαζί και οι πιθανότητες τα μυρμήγκια να ταξιδέψουν μέσω αποσκευών ή φορτίων», αναφέρει η έκθεση η οποία σημειώνει πως το μόνο που απαιτείται είναι μία έγκυος βασίλισσα. Με αυτό τον τρόπο έγινε και η αποίκηση των μυρμηγκιών της φωτιάς (fire ants), σημειώνουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο.  

Συνήθως, τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες που αποτελoύνται  από μία φωλιά και η διακυβέρνησή τους γίνεται από μια βασίλισσα. Αλλά περίπου 20 διαφορετικά είδη μυρμηγκιών από τα 12.000 έχουν καταγραφεί να λειτουργούν με  στόχο την οικοδόμηση μιας επεκτατικής αυτοκρατορίας. Αυτά τα μυρμήγκια σχηματίζουν τις λεγόμενες «supercolonies» που περιλαμβάνουν πολλές φωλιές με πολλές βασίλισσες. Οι αποικίες αυτές περιέχουν δισεκατομμύρια έντομα που συρρέουν έξω από τα σύνορά τους και εξολοθρεύουν τους γείτονές τους.

Το μυρμήγκι της Αργεντινής για παράδειγμα, έχει σχηματίσει «supercolony» που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια και τώρα προχωρά στο Μεξικό. Η μεγαλύτερη υπέρ-αποικία που έχει καταγραφεί φέρεται να είναι μια στη Μεσόγειο που εκτείνεται σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 στο επιστημονικό εγχειρίδιο Insectes Sociaux.  

Η ομάδα της Sorger, που μελετά τα μυρμήγκια στην Αιθιοπία, διαπίστωσε μερικά από τα χαρακτηριστικά του σχηματισμού supercolony - δηλαδή, την ικανότητα επέκτασης χωρίς περιορισμούς. Μια γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι διάφορες αποικίες περιείχαν ποικίλα γενετικώς μέλη και είδη που είναι εγγενή στην περιοχή. Κάποια βρέθηκαν μάλιστα να έχουν φτάσει στο εθνικό πάρκο Kruger στη Ν. Αφρική.  

Στην Αιθιοπία, πολλές από τις αποικίες περιβάλλονται από δάση που τα μυρμήγκια φαίνεται να προτιμούν, είπαν οι ερευνητές.Όμως αυτά τα μυρμήγκια έχουν αναπτύξει τη δυνατότητα να αφήνουν το συνηθισμένο βιότοπό τους και να επεκτείνονται σε κοντινές γεωργικές εκτάσεις, δρόμους και κτίρια, αναφέρουν οι ερευνητές.  

Αν και η μεγαλύτερη αποικία είναι ακόμη σχετικά μικρή σε απόλυτους όρους, διασχίζοντας μια έκταση περίπου 24 μιλίων σε μήκος, αυτός ο πληθυσμός είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη «supercolony» που τεκμηριώνεται σε είδος που ακόμη ζει στο φυσικό του περιβάλλον. Μια ακόμη πιο εντυπωσιακή παρατήρηση αναφέρει πως ο ταχύτατα αυξανόμενος πληθυσμός της αποικίας και η επιθετική επεκτατικότητα που εμφανίζουν τα έντομα, είναι χαρακτηριστική των χωροκατακτητικών ειδών.  

Τα ευρήματα υποδηλώνουν την πιθανότητα ότι αυτά τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι παγκόσμιοι κατακτητές, γράφουν οι ερευνητές που κάνουν λόγο για σημαντικές καταγραφές ως προς τη βιολογία των ειδών προτού αυτά γίνουν ξενικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά