E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Η κρίση μεταξύ κυβερνήσεων Αθήνας ‑ Θεσσαλονίκης οδηγεί στα «Νοεμβριανά»

1906: Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός σχεδιαστής του Mini Cooper, Άλεκ Ισιγώνης

Δημοσίευση 18/11/2016 | 00:05

Σαν σήμερα: Η κρίση μεταξύ κυβερνήσεων Αθήνας ‑ Θεσσαλονίκης οδηγεί στα «Νοεμβριανά»

1906 – Γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής Βρετανός σχεδιαστής του Mini Cooper, Άλεκ Ισιγώνης

Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1906 στην Σμύρνη. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός με καταγωγή από την Πάρο ενώ η μητέρα του ήταν Γερμανίδα, κόρη πλούσιου ζυθοποιού της Σμύρνης.

Το 1922, ο πατέρας του πεθαίνει και λίγο καιρό αργότερα έρχεται η Μικρασιατική καταστροφή. Τυχερός πάνω στην ατυχία του, τον παρέλαβε το αγγλικό ναυτικό και μαζί με την μητέρα του, τους μετέφερε στο Λονδίνο. Ο πατέρας του άλλωστε είχε και βρετανική υπηκοότητα.

Ξεκίνησε να σπουδάζει μηχανικός, σαν τον πατέρα του. Προτιμούσε τις Καλές Τέχνες αλλά η μητέρα του επέμεινε. Σιχαινόταν τα μαθηματικά και απέτυχε τρείς φορές στις εξετάσεις. Πήρε όμως άριστα στο σχέδιο. Συνήθιζε να λέει πως τα μαθηματικά είναι «εχθρός κάθε δημιουργικού μυαλού». Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του, ξεκινά την καριέρα του στην ακμάζουσα τότε αυτοκινητοβιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας.

Δουλεύει πρώτα στην Humber και αργότερα στην Morris Motor Company. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του αναλαμβάνει να προμηθεύει με οχήματα τον Βρετανικό στρατό, με τον Ισιγώνη να σχεδιάζει ένα ελαφρύ αναγνωριστικό όχημα, αποφεύγοντας λόγω του ρόλου του και των ικανοτήτων του την στράτευση.

Το 1948, παρουσιάζει το «Mosquito», που με το όνομα Morris Minor θα κάνει τεράστιες πωλήσεις, και θα συνεχίσει να παράγεται μέχρι και το 1971. Ήταν ένα αυτοκίνητο για την εργατική τάξη, φθηνό ευέλικτο και μικρό.

Το 1952 η Morris Motor Company συγχωνεύεται με την Austin Motor Company και δημιουργούν τον βρετανικό κολοσσό, BMC (British Motor Corporation). Ο Ισιγώνης φεύγει από την εταιρεία και ξεκινά να δουλεύει για την Alvis Car που κατασκευάζει αυτοκίνητα πολυτελείας. Τρία χρόνια αργότερα επιστρέφει στην BMC. Το 1956, η κρίση του Σουέζ έχει μόλις ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου, δημιουργώντας την ανάγκη κατασκευής ενός μικρού αυτοκινήτου, φθηνού που δεν θα χρειάζεται πολλά καύσιμα. Μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, παρουσιάζει το Morris Mini Minor ή Mini Cooper, όπως έμεινε στην ιστορία. Ήταν ένα αυτοκίνητο λιτό, χωρίς πολλά αξεσουάρ, ασφαλές και εύκολο στην οδήγηση.

Το Mini έγινε παγκοσμίως γνωστό με εκατομμύρια πωλήσεις. Ο Ισιγώνης λεμεινε στην ιστορία των σχεδιαστών αυτοκινήτων, με την δημιουργία του, με αρκετές παραλλαγές, να παραμένει στην παραγωγή για 41 χρόνια! Από το 2000, η BMW, παρουσίασε το «New Mini», ένα πιο σύγχρονο σχέδιο και μεγαλύτερο σε εκτόπισμα αυτοκίνητο.

Το 1969, ο Άλεκ Ισιγώνης χρίστηκε «Σερ» από την βασίλισσα Ελισσάβετ. Πέθανε στις 2 Οκτωβρίου του 1988, σε ηλικία 82 ετών.

1916 – Η κρίση μεταξύ κυβερνήσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οδηγεί στα «Νοεμβριανά» και την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στο Φάληρο

Ο «Εθνικός Διχασμός» βρίσκεται προ των πυλών, τον Νοέμβριο του 1916, με την Ελλάδα να έχει δυο κυβερνήσεις, αυτή στην Θεσσαλονίκη, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μια στην Αθήνα, υπό την άμεση επιρροή του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Ονομάστηκαν «Νοεμβριανά», καθώς τότε στην Ελλάδα ίσχυε ακόμα το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι είναι υπέρ της κυβέρνησης Βενιζέλου, στης 3 Νοεμβρίου, θα ζητήσουν την παράδοση πολεμικού υλικού από την κυβέρνηση της Αθήνας. Η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης θα έρθει στις 7 Νοεμβρίου. Ο Γάλλος ναύαρχος Φουρνιέ θα απαντήσει δυναμικά στις 18 Νοεμβρίου. Τα συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στο Φάληρο και συγκρούονται με τον ελληνικό στρατό. Ο συμμαχικός στόλος αρχίζει να βομβαρδίζει την πόλη. Τα πυρά σταματούν αργά το βράδυ, έπειτα από συμφωνία του βασιλιά Κωνσταντίνου με τους πρεσβευτές της «Αντάντ». Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών έχει πλήξει και τις δύο πλευρές.

Το γαλλικό θωρηκτό Mirambeau βομβαρδίζει την Αθήνα

Οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποσυρθούν και η πόλη θα παραδοθεί στην αναρχία. Οι «βασιλόφρονες» αρχίζουν να επιτίθενται σε βενιζελικούς , λεηλατώντας σπίτια, βάζοντας φωτιές, κακοποιώντας πολίτες και επώνυμους υποστηρικτές του Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός Σπυρίδων Λάμπρος φέρεται να είπε τότε «τακτοποιούμε τα του οίκου μας».

Στις 25 Νοεμβρίου η «Τριανδρία» και η κυβέρνηση Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, κηρύσσει με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Οι δυνάμεις της Αντάντ, επιβάλουν αποκλεισμό στο «καθεστώς των Αθηνών», κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα για την πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι φανατίζονται ακόμα περισσότερο, αφού πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα καθημερινά τους τρόφιμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08