E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bloomberg: O πιο ανεπιθύμητος άντρας στην Ελλάδα, ζει στο Μέριλαντ

Ο Ανδρέας Γεωργίου αισθάνεται περήφανος που βοήθησε την Ελλάδα

Δημοσίευση 1/10/2016 | 12:39

Bloomberg: O πιο ανεπιθύμητος άντρας στην Ελλάδα, ζει στο Μέριλαντ

Για 21 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου εργαζόταν, στην αφάνεια, ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ευρώπη και η πατρίδα του η Ελλάδα άρχισε να οδεύει προς την χρεοκοπία, ο Γεωργίου ένιωσε μια πατριωτική ανάγκη να βοηθήσει, αναφέρει το Bloomberg στο άρθρο του για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που τιτλοφορείται "O πιο ανεπιθύμητος άντρας στην Ελλάδα, ζει στο Μέριλαντ". Στις αρχές του 2010 έκανε αίτηση διαδικτυακά για να διευθύνει ένα νεοδημιούργητο γραφείο σχεδιασμένο να καθαρίσει τα τόσο άσχημα οικονομικά στατιστικά της Ελλάδας. Πήρε την θέση και τον Αύγουστο του 2010 μετακόμισε στην Ελλάδα για πέντε χρόνια όπου έγινε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.    

«Έξι χρόνια αργότερα, αντί να αντιμετωπιστεί σαν ο ήρωας που βοήθησε να φτιαχτούν τα διαλυμένα οικονομικά της Ελλάδας, ο Γεωργίου ήρθε τελικά αντιμέτωπος με τον διασυρμό. Η αξιολόγησή του πάνω στα δημόσια λογιστικά της χώρας έφερε στο φως χρόνια ψευδών στατιστικών και στην πορεία τον έβαλε στο στόχαστρο των επικριτών που τον κατηγόρησαν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές της Ελλάδας. Πέρυσι, ο Γεωργίου, που είναι 55 ετών, επέστρεψε πίσω στο Μέριλαντ και τώρα αντιμετωπίζει σωρεία νομικών και εγκληματικών κατηγοριών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και μίας που μπορεί να τον οδηγήσει για μια ζωή στη φυλακή. "Αυτό είναι πέρα κι από την πιο τρελή μου φαντασία" λέει ο Γεωργίου, που δηλώνει πως μερικές φορές νιώθει σαν να ζει σε μυθιστόρημα του Κάφκα. "Θα ήταν μέχρι και αστείο αν δεν ήταν τόσο τραγικό", αναφέρει ο ίδιος στο Bloomberg.

«Αφού έφτασε στην Ελλάδα, γρήγορα συνειδητοποίησε πως πολιτικές δυνάμεις είχαν συνταχθεί εναντίον του. Μέσα σε μήνες ανακάλυψε πως το e-mail του είχε υποκλαπεί όταν μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, του έδειξε αντίγραφο από ένα μήνυμα που είχε συντάξει. Παρόλο που το συμβούλιο αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα, τα μέλη του ήταν ιδιαιτέρως εκνευρισμένα, λέει ο Γεωργίου, και δεν ήθελαν να επικυρώνουν τις στατιστικές πριν τις δημοσιοποιεί ο Γεωργίου. "Είπα στο προσωπικό πως θα μπουν όρια" λέει. "Δεν με νοιάζει τι κάνατε πριν. Θα πάμε σύμφωνα με τους κανόνες"» γράφει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου. 

«Ο Γεωργίου αποκάλυψε πολλά προβλήματα και ατασθαλίες. Υποχρεώσεις πληρωμών οι οποίες δεν είχαν υπολογισθεί, πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης οι οποίες είχαν καταγραφεί λάθος, ανακριβείς τόκους σε ομόλογα... Αιτήθηκε να τοποθετηθούν στα βιβλία 17 κρατικές οντότητες, όπως οι σιδηρόδρομοι, εταιρείες λεωφορείων και η κρατική τηλεόραση, όπου όλες έχαναν χρήματα. Αυτό πρόσθεσε 18,2 δισ. ευρώ ($ 20 δις) στο χρέος στην Ελλάδα», σημειώνει το Bloomberg.  

«Τελικά αναθεώρησε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2009 σε 15.4 τοις εκατό του ΑΕΠ, 1.8 τοις εκατό υψηλότερα από το ποσοστό που χρησιμοποίησε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση του πρώτου πακέτου διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Οι πολιτικοί υποστήριξαν πως ο Γεωργίου παραφούσκωσε το έλλειμμα της χώρας ώστε οι δανειστές να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα λιτότητας όπως η περικοπή συντάξεων και η αύξηση φόρων. Ο Γεωργίου υποστηρίζει πως η Εurostat ενέκρινε τους αριθμούς του, μετά από χρόνια αμφισβητήσεων των στατιστικών της Ελλάδας.»  

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Η πολιτική κατακραυγή που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα ο Γεωργίου, που σημειωτέον κατέχει μαύρη ζώνη στο ζίου-ζίτσου, να φοβάται μέχρι και για την ίδια του τη ζωή. Κάποιος από τους επικριτές του πρότεινε μάλιστα να τον κρεμάσουν. Διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του. Οι κατηγορίες πως ο ίδιος στοχευμένα ανέβασε τα νούμερα οδήγησαν σε μια σειρά από προκαταρκτικές έρευνες».  

«Ο Γεωργίου αντιμετωπίζει μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αρκετών που αποσύρθηκαν, αλλά τελικά επανήλθαν μετά από αντιδράσεις πολιτικών και μμε. Κάποιο μέσο τον αποκάλεσε δε "εκτελεστή" των Ελλήνων. Τον Ιούνιο, ο Γεωργίου καταδικάστηκε σε ποινή ενός έτους έτους με αναστολή για δολιοφθορά σχετικά με παλαιότερα στατιστικά στοιχεία. Η έφεσή του θα εκδικαστεί στις 31 Οκτωβρίου. Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπονόμευση «εθνικού συμφέροντος» που μπορεί να επιφέρουν ισόβια κάθειρξη». 

Το Bloomberg αναφέρει πως «μπορεί στην Ελλάδα να εκπροσωπείται από δύο δικηγόρους, αλλά ο ίδιος κάνει την περισσότερη δουλειά αναφορικά με την υπεράσπισή του προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Υπάρχει και ιστοσελίδα crowdfunding όπου συγκεντρώνονται χρήματα για αυτόν τον σκοπό, την οποία δημιούργησε μια ομάδα από διεθνείς στατιστικολόγους και έχουν μαζέψει περισσότερα από 8.000 δολάρια για λογαριασμό του. Μια δεύτερη έχει συγκεντρώσει περίπου 17.000 δολάρια. Διαζευγμένος και με μία κόρη 6 ετών, ο Γεωργίου ψάχνει για δουλειά συμβούλου αλλά δεν έχει πλήρη απασχόληση. "Έχει κατάθλιψη" λέει ο Edwin Truman, πρώην αξιωματούχος του Federal Reserve and Treasury Department και μέλος μιας ομάδας στήριξης του Γεωργίου που εργάζονται επί τούτου ώστε να ευαισθητοποιήσουν το διεθνές λόμπι και να κάνουν γνωστό τον Γολγοθά που περνάει αλλά και να βελτιώσουν την εικόνα του στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζεται σαν ένας ανυποχώρητος, πολιτικά αφελής στατιστικολόγο.».

«Ο Truman ήταν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για τον Γεωργίου αφού παρατήρησε πως και οι δύο είχαν φοιτήσει στο Κολέγιο Amherst. Ανάμεσα στην "ομάδα φίλων" του είναι επίσης ένας νομικός και πρώην υπάλληλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ο Robert Kyle, που παρέχει στον Γεωργίου δωρεάν νομικές υπηρεσίες. "Ο άνθρωπος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο μαγείρεμα των βιβλίων και πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα", σχολιάζει ο Nicolas Véron, γάλλος οικονομολόγος, επίσης υποστηρικτής του Γεωργίου».

«Οι φίλοι του αναζητούν παλιούς συνεργάτες στη Fed, τον Λευκό Οίκο και το ΔΝΤ με την ελπίδα να καταφέρουν τις ΗΠΑ να πιέσουν την Ελλάδα να σταματήσει την δίωξή του και να αναγνωρίσει την εγκυρότητα των στατιστικών του. Ωστόσο, όσο δύσκολα κι αν υπήρξαν τα τελευταία έξι χρόνια, ο ίδιος νιώθει περήφανος για τη δουλειά που έκανε- το ότι έβγαλε τα νούμερα εκείνα στα οποία στηρίχτηκαν οι δανειστές για να δώσουν στην Ελλάδα ένα πακέτο διάσωσης ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. "Μπορώ να σας πω πως δεν μετανιώνω για τίποτα, ούτε για το απειροελάχιστο που έχω κάνει" λέει. "Για να πω την αλήθεια είμαι αρκετά χαρούμενος, επειδή βοήθησα τη χώρα μου», καταλήγει.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή

Σπαρτιάτες: «Κόπηκαν» από τον Αρειο Πάγο

Πολιτική Χτες
Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές