E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Σεπτεμβρίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Δημοσίευση 13/9/2016 | 00:14

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 13ης Σεπτεμβρίου

1986 – Σεισμός μεγέθους 6,2 ρίχτερ στην Καλαμάτα αφήνει πίσω του 35 νεκρούς και αλλάζει ολόκληρη την φυσιογνωμία την πόλης

Ήταν στις 8.21 το βράδυ, όταν ο φονικός Εγκέλαδος χτύπησε την πόλη της Καλαμάτας και την άλλαξε για πάντα. Ο σεισμός ήταν εξαιρετικά ισχυρός και έφτασε σε μέγεθος τα 6,2 ρίχτερ, με τους μετασεισμούς να είναι πολλαπλοί και να φτάνουν μέχρι και τα 5,6 ρίχτερ, δυο μέρες αργότερα. Η πόλη της Καλαμάτας δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια.

Ο σεισμός άφησε πίσω του 35 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες. Το 70% των κτιρίων κρίθηκαν ακατάλληλα για να κατοικηθούν, ενώ το 20% των κτιρίων κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να μεταφέρουν ότι είχαν προλάβει να σώσουν στα γύρω χωριά, όπου κοιμόντουσαν σε σκηνές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο καταστροφικός σεισμός έχει μείνει για πάντα χαραγμένος στις μνήμες των Καλαματιανών και η 13η Σεπτεμβρίου του 1986, ως μια από τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία της πόλης.

1996 – Πεθαίνει κάτω από μυστήριες συνθήκες ο πρωτοπόρος ράπερ, Τούπακ Σακούρ

Ο Τούπακ Αμάρου Σακούρ, μπορεί να γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη αλλά υπήρξε ο μεγαλύτερος και φανατικότερος εκπρόσωπος του χιπ χόπ της Δυτικής ακτής, στην διαμάχη που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Μεγάλωσε χωρίς πατέρα, με την μητέρα του να τον μεγαλώνει μόνη της, κάτι που Τούπακ δεν ξέχασε, αφιερώνοντάς της χρόνια αργότερα το συγκινητικό τραγούδι «Dear mama».

Άλλαξε το όνομά του σε Τούπακ Αμάρου γιατί η μητέρα του ήταν μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Το πραγματικό του όνομα ήταν Λεσέϊν Πάρις Κρούκς.

Φοίτησε σε μουσικό σχολείο, όπου ξεχώρισε για τον εύστοχο και βαθυστόχαστο στίχο του. Από το τέλος του 1989 ασχολήθηκε με την ραπ. Δυο χρόνια αργότερα, θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ «2Pacalypse Now», που θα τον φέρει στην κορυφή των πωλήσεων. Το 1992, γίνεται η πρώτη απόπειρα εναντίον του. Ο Τούπακ υποψιάζεται τον παλιό του φίλο και επίσης ράπερ, Notorious BIG, ξεκινώντας έτσι μια διαμάχη Ανατολικής και Δυτικής ακτής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των δυο με διαφορά 6 μηνών.

Επέζησε σαν από θαύμα και ξεκίνησε να γράφει θυμωμένους στίχους, σε αντίθεση με παλαιότερα. Το 1995, κατηγορήθηκε για βιασμό 19χρονης και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλακής. Στην φυλακή έγραψε πάνω από 1.000 τραγούδια. Έμεινε μέσα για μόλις εννέα μήνες, αφού ο παραγωγός και ιδιοκτήτης της Death Row πλήρωσε την εγγύηση των 1.4 εκατ. δολαρίων. Έτσι υπέγραψε συμβόλαιο στην δισκογραφική του εταιρεία.

Όμως ο Τούπακ δεν έμεινε ευχαριστημένος από την συνεργασία και θέλησε να αποχωρήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι θεωρούν ως δράστη της δολοφονίας του τον Σουτζ Ναιτ. Όταν πυροβολήθηκε, ήταν άλλωστε μαζί του στην λιμουζίνα του.
Πυροβολήθηκε 7 φορές το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου και πέθανε τα περίπου 7 μέρες αργότερα, το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου ενώ το ρολόι έγραφε 3:04. Όλες αυτές οι συμπτώσεις με τον αριθμό 7 (είχε 7 σόλο άλμπουμ και γύρισε 7 ταινίες), σε συνδυασμό με το άλμπουμ που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, «The Don Killuminati: The 7 Day Theory» με το νέο του όνομα να είναι Makaveli και όχι Τούπακ (ο Μακιαβέλλι είχε σκηνοθετήσει τον θάνατό του), έδωσε τροφή (μέχρι και σήμερα) στα σενάρια πως ο Τούπακ είναι ακόμα ζωντανός.

Το έγκλημά πάντως της δολοφονίας του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

2014 – Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαγγέλλει στην ΔΕΘ το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έκανε την περίφημη ομιλία στην 79η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αργότερα ονομάστηκε «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για ανάπτυξη της οικονομίας, για άυξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για το σκίσιμο των μνημονίων.

Ζήτησε επίσης εκλογές εδώ και τώρα (οι οποίες έγιναν 4 μήνες αργότερα), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δε ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε εκλογές γιατί δε μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας. Ζητάμε εκλογές γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».

Εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, λέγοντας πως «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων».

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» όπως ονόμασε ο νυν πρωθυπουργός το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», θα αντικαθιστούσε το μνημόνιο, την στιγμή που θα εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα.

Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ στις 13 Σεπτεμβρίου του 2014 η συνολική ομιλία του κινήθηκε σε 4 δέσμες μέτρων για:

- Την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης,
- Τη στοιχειώδη επανεκκίνηση της οικονομίας,
- Την ανάκτηση της εργασίας και
- Τον θεσμικό μετασχηματισμό του κράτους

Σήμερα, δυο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει 20 μήνες στην εξουσία και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έχει μετατραπεί σε ένα τρίτο μνημόνιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08