LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι νομάδες ροκ σταρ από την έρημο που παίζουν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ

Από τη Σαχάρα στα βραβεία Grammy

Δημοσίευση 12/11/2015 | 13:03

Οι νομάδες ροκ σταρ από την έρημο που παίζουν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ

Έχουν εμφανιστεί στο Glastonbury και το Coachella, καθώς και στο θρυλικό «House of Blues» της Νέας Ορλεάνης, με καλλιτέχνες όπως οι Bob Dylan, Coldplay και Carlos Santana να αποτελούν θαυμαστές τους. Το 2012 μάλιστα, η ομάδα μουσικών των νομάδων της φυλής Τουαρέγκ από την Έρημο της Σαχάρα ταξίδεψαν μέχρι το Χόλιγουντ, για να παραλάβουν το πρώτο τους βραβείο Grammy.

Κάπως έτσι, οι Tinariwen, όπως είναι το όνομα της μπάντας τους, έγιναν το πρώτο συγκρότημα από τη Βόρεια Αφρική που κέρδισε ποτέ βραβείο στον παραπάνω διαγωνισμό. Οι Tinariwen είναι μια μπάντα που παίζει ροκ ήχους και ξεκίνησε την πορεία της το 1979, από τον Ibrahim Ag Alhabib, που θεωρείται ο Jimmy Hendrix της Βόρειας Αφρικής. Ο ίδιος έφτιαξε την πρώτη του κιθάρα από ένα κονσερβοκούτι, ένα ξύλινο μπαστούνι και ένα φρένο ποδηλάτου, μετά από μια ταινία που είδε, στην οποία εμφανιζόταν ένας καουμπόι που έπαιζε την κιθάρα του. 

Αφού παρακολούθησε την εκτέλεση του πατέρα του, μεγάλωσε ζώντας σε προσφυγικές κατασκηνώσεις στις ερήμους της Αλγερίας. Έτσι γνώρισε και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, οι οποίοι άφησαν τα σπίτια τους και ξεκίνησαν να ζουν ως νομάδες, ενώ σε μια κατασκήνωση ο Alhabib δέχτηκε ως δώρο την πρώτη του πραγματική κιθάρα από έναν ¶ραβα και έτσι ξεκίνησε μαζί με τους υπόλοιπους να γράφουν τραγούδια. Το όνομα του συγκροτήματός τους, Tinariwen, είναι ο πληθυντικός αριθμός της λέξης έρημος.

Για τους Τουαρέγκ, η Σαχάρα έχει πολλά πρόσωπα. Τη δεκαετία του 1980 η κυβέρνηση της Λιβύης προσκάλεσε τους Τουαρέγκ που ζούσαν στα όριά της να καταταγούν στον στρατό, όμως ο Alhabib και η παρέα του αρνήθηκαν, ενώ τη δεκαετία του 1990 έγιναν αντάρτες. Παράλληλα όμως συνέχιζαν να γράφουν μουσική και να ηχογραφούν τη μουσική τους. 

Στις αρχές του 2000 η μπάντα άρχισε να γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία, προσελκύοντας έναν παλιό Γάλλο μουσικό ατζέντη. Μάλιστα, οι Tinariwen άνοιξαν τον κύκλο τους, δεχόμενοι νέους μουσικούς από τη φυλή τους, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ζώντας στη Σαχάρα, διασκορπίζουν τις μουσικές τους ρίζες σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας το ύφος τους αναλλοίωτο. Μάλιστα, έχουν ηχογραφήσει ολόκληρο δίσκο έξω στην έρημο, με τις μελωδίες τους να έχουν επιρροές από καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Bob Marley, ακόμα και Elvis, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή τους μουσική.

Μήπως πρόκειται για την απάντηση της Σαχάρα στους Beatles;