E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρυμμένοι παράδεισοι, παραδoμένοι στον χρόνο

Κάστρα, πύργοι, βίλες και θέρετρα

Δημοσίευση 13/12/2015 | 00:16

Κρυμμένοι παράδεισοι, παραδoμένοι στον χρόνο

Εκεί που ίσως τώρα δεν υπάρχει κανείς για να τα θαυμάσει, κάποτε συνέβαιναν υπέροχα πράγματα - άνθρωποι με όραμα έχτισαν μικρές οάσεις που σήμερα ερήμωσαν.

Castiglioncello, Ιταλία

Δίπλα σε μπλε κρυστάλλινα νερά, δίπλα σε βαρκούλες, σε ένα υπέροχο σημείο, βρίσκει κανείς έναν παράδεισο: ένα ξεχασμένο Σαιν-Τροπέ, όπου ηθοποιοί πρώτης γραμμής, διάσημοι καλλιτέχνες και συγγραφείς περνούσαν τις μέρες τους, στη μοναδική Τοσκάνη.

Η μικρή πόλη Castiglioncello ξεκίνησε ως μια μικρή πόλη για ψαράδες στην ακτή, όμως σύντομα άρχισε η ανάπτυξη – ήταν το εναλλακτικό Πορτοφίνο για πλούσιους και διάσημους. 

Το 1960 η παραλία του είχε γκλαμουράτα κλαμπ, φεστιβάλ κινηματογράφου, βίλες στις οποίες γίνονταν συνεχώς πάρτι. Μια ντόλτσε βίτα προς πώληση, αφού πλέον έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους, όταν τη δεκαετία του 1980 η Ιταλία έχασε την ντόλτσε βίτα της με την οικονομική της κρίση.

Breau, Γαλλία

Στο χωριό Breau, στη Γαλλία, ένας πύργος που χτίστηκε το 1821 καταρρέει μέρα με τη μέρα. Οι εποχές του πέρασαν ανεπιστρεπτί, εκτός και αν κάποιος αποφασίσει να το ανακαινίσει από την αρχή. Έτσι ήταν παλιά, και οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν πώς είναι τώρα.

Sammezzano

Το καστέλο του Sammezzano είναι ένα κτίριο που το κοιτάς με δέος. Βρίσκεται κρυμμένο στους λόφους της Τοσκάνης στην Ιταλία, και αυτή η εκπληκτική ομορφιά του πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο: 400 χρόνια πριν. Μόλις 20 χρόνια πριν όμως, στους χώρους του ακόμη περπατούσαν άνθρωποι. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες στέκεται έρημο, παρατημένο και ευάλωτο σε οποιονδήποτε βανδαλισμό. 

Υπάρχουν 365 δωμάτια σε αυτό το κτίριο, ένα για κάθε μέρα του χρόνου. Η βίλα, που φτιάχτηκε σε μαροκινό στιλ, σχεδιάστηκε από τον Ισπανό Ximenes of Aragon και παραμένει εκπληκτική. Το 1999 μια βρετανική εταιρεία αγόρασε το ακίνητο. Έπειτα, αγοράστηκε από την εταιρεία Palmerston Hotel & Resorts, όμως ακόμη παραμένει αναξιοποίητο. Οι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία, για να το δει κανείς σε όλο του το μεγαλείο.

Bequia, Καραϊβική

Ένα εκπληκτικό σπίτι, κτισμένο σε μια ηφαιστειακή κήλη, πρόκειται να σας αφήσει άναυδους. Μοιράζεται τους τοίχους του με τους βράχους, καθώς είναι κατασκευασμένο σε αρμονία με το γύρω περιβάλλον, στο νησί Bequia της Καραϊβικής. 

Η ιστορία του ξεκινά στα τέλη του 1950, όταν ένα ζευγάρι Αμερικανών, ο Tom και η Gladdie Johnston, θέλοντας να ξεφύγουν από τη βαβούρα του κόσμου, εγκαταστάθηκαν στο ήρεμο νησί. Το 1960 οι δυο τους αγοράζουν τα περίπου 121 στρέμματα και χτίζουν μια κατοικία σε αρμονία με τους ηφαιστειακούς βράχους.

Τα παράθυρα δεν είχαν τζάμια, ενώ το σπίτι δεν είχε ηλεκτρισμό και οι ένοικοί του μάζευαν το νερό της βροχής που έμπαινε από τη στέγη. Επιπλέον, επειδή το σπίτι δεν είχε πολλούς τοίχους, δεν μπορούσαν να διαχωριστούν τα δωμάτιά του.

Μέσα σε 30 χρόνια, ο Tom έχτισε άλλες 16 παρόμοιες κατοικίες στην περιοχή, μιας και πολλοί άνθρωποι του το ζητούσαν – από καλλιτέχνες και πολιτικούς, μέχρι απλούς ανθρώπους που έψαχναν τον επίγειο παράδεισο. Τώρα πια, το πρώτο σπίτι του Tom είναι παραδομένο στον χρόνο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...