LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Momo Triο: Συνέντευξη στο E‑Radio, λίγες μέρες πριν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

του Στέλιου Χατζηθωμά

Δημοσίευση 9/6/2015 | 17:26

Momo Triο: Συνέντευξη στο E‑Radio, λίγες μέρες πριν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Ο Γιώργος Δούσης - μέλος ενός μοναδικού σύνολου τριών ιδιαίτερων μουσικών, του Μomo Trio - μιλάει στο E-RADIO.GR παρουσιάζοντας μας το μουσικό τρίο της τζαζ, με την ευκαιρία της επερχόμενης συναυλίας τους στον χώρο της οδού Καστοριάς για τη συμμετοχή τους στο μουσικό φεστιβάλ "A week under the spirit of the music of Tom Waits Vol.3" και της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στον Βοτανικό .

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη την οποία ο καλλιτέχνης έδωσε αποκλειστικά στο E-RADIO.GR.

- Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας - ποια ήταν η αφορμή για την γέννηση των Momo Trio;

Οι μουσικοί του χώρου μας γνωριζόμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μεταξύ μας. Είχα αρκετό καιρό έτοιμα κάποια θέματα τα οποία ήξερα ότι ήθελα να αξιοποιήσω σε ένα άλλο επίπεδο. Υπήρξε μια ιδανική συνθήκη όπου κάποια στιγμή στο 2011 εγώ, ο Παρασκευάς και ο Νίκος νιώθαμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από ό,τι κάναμε μέχρι τότε. Χωρίς να έχει μοιραστεί ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, έτυχε να συναντηθούμε όλοι μαζί και να διαπιστώσουμε ότι όλοι ψάχναμε το ίδιο πράγμα. Βέβαια από το σημείο εκείνο μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση (και έπεται πολύ μεγαλύτερη...)

Ακούστε το κομμάτι Oriental Dream από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Momo Trio, όπως παρουσιάστηκε στο Syros Jazz Festival 2013

 

- Τι σημαίνει για σας η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής;

Πρόκειται για έναν θεσμό που καλά και καλώς κρατεί, είναι μια ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει νέα μουσικά σχήματα, για τις ίδιες τις μπάντες να γνωριστούν με ένα νέο κοινό και ένα κίνητρο για όλους τους ανθρώπους του χώρου να επαναπροσδιορίσουν τις καλλιτεχνικές αξίες - δεδομένες και επερχόμενες.

 

- Βρίσκεστε στο χώρο εδώ και τέσσερα χρόνια και όμως μετά από μια πρώτη επαφή με την σελίδα σας στο Facebook παρατήρησα ότι οι φαν σας (τουλάχιστον αυτοί που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα) δεν ξεπερνούν τους 700. Μήπως το ελληνικό κοινό έχει κακή σχέση με την τζαζ; Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Τo facebook ακολουθεί έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Αυτοί οι 700 fans που υπάρχουν τώρα στην σελίδα μας μπορούν να γίνουν 10.000 σε ένα μήνα με μια απλή καμπάνια. Απλά πρέπει να αποφασίσεις να πληρώσεις και όλα γίνονται. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτοί οι 10.000 fans θα σε ακολουθούν σε ό,τι κάνεις, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται καν ποιος είσαι.

Καλύτερα να μην μιλάμε για το facebook. Tο ελληνικό κοινό έχει μια χαρά σχέση με την τζαζ, ειδικά αν συγκρίνει κανείς τα ισχύοντα με αυτά μιας δεκαετίας πριν. Είναι πολύς κόσμος οποίος «ψάχνεται» με την καλή έννοια, θέλει να ακούσει το νέο, αντέχει στον πειραματισμό και ξέρει να κρίνει και να αξιολογεί. Αρκεί να είσαι γνήσιος, πηγαίος, να έχεις ανακαλύψει την μουσική σου ταυτότητα και το κοινό θα το διακρίνει αμέσως, είναι πολύ ευφυές ξέρεις...

No Vacancy - Making of

 

- No Vacancy είναι ο τίτλος της πρώτης σας ολοκληρωμένης δουλειάς η οποία κυκλοφορεί σε βινύλιο και Inati ο τίτλος του πρόσφατου δεύτερου σας δίσκου με την απίστευτη καλλιτεχνική επιμέλεια στο εξώφυλλο. Μιλήστε μας λίγο για αυτές τις δουλειές. Ποια είναι τα κοινά τους στοιχεία, διαφέρουν καθόλου; Έχετε αλλάξει καθόλου από τότε μέχρι σήμερα;

Αν δεν είχαμε αλλάξει καθόλου θα ήταν εντελώς μάταιη η παραγωγή ενός δεύτερου δίσκου. Θα ήταν σαν να λέγαμε την ίδια ιστορία με άλλα λόγια. Το Momo Trio στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου δίσκου ωρίμασε, εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες του "No Vacancy" ως εφαλτήριο για δημιουργικές πρόβες. Το νέο μας μουσικό υλικό είναι συχνά πολύ περίτεχνα δομημένο. Ξεφεύγουμε συχνά από το κλισέ της φόρμας που ακολουθεί την σειρά εισαγωγή-θέμα-σόλο-γέφυρα-θέμα-outro. Και βέβαια ένα άλλο χαρακτηριστικό του δεύτερου album είναι η διαφορετική ηχοχρωματική προσέγγιση των θεμάτων. Ασφαλώς βέβαια η ταυτότητα του Μomo Τrio είναι ίδια και αναγνωρίσιμη και στο δεύτερο album. Θα είμαστε για πάντα λάτρεις του ωραίου θέματος.

 

Ακούστε το trailer της τελευταίας δισκογραφικής δουλειάς του Μomo Trio

- Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Πώς θα προσδιορίζατε οι ίδιοι το είδος της μουσικής που γράφετε;

Η ιδιαιτερότητα του Momo Trio είναι ότι πρόκειται για μια μπάντα τα μέλη της οποίας έχουν αρκετά διαφορετικό μουσικό background. Αυτό στη διαδικασία τoυ arrangement (πρέπει να σημειώσω ότι ανεξάρτητα από το ποιος γράφει τα θέματα, η τελική μορφή ενός κομματιού προκύπτει από την ομαδική δουλειά και τη δημιουργική συμβολή όλων στις πρόβες) δίνει μια ιδιαίτερη-πολλές φορές εκρηκτική δυναμική η οποία είναι τόσο ιδιότυπη όσο και αναγνωρίσιμη.

Συνεπώς μουσικές επιρροές της μπάντας με τον όρο που εννοείς δεν υπάρχουν. Κάποιοι βέβαια μας κατηγοριοποιούν λέγοντας καλοπροαίρετα ότι τα θέματα ακούγονται σαν αυτά των E.S.T., κάτι το οποίο έχει πλάκα γιατί γενικά προσωπικά έχω ακούσει πολύ λίγο E.S.T. στη ζωή μου. ¶λλοι λένε ότι μοιάζουμε με τους The Bad Plus (μεγάλη μας τιμή), άλλοι σαν το Neil Cowley Trio κλπ. Αυτό δεν τελειώνει, ο καθένας διακρίνει και αναγνωρίζει αυτό που ξέρει και αυτό που του αρέσει περισσότερο.

- Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και σας δινόταν η ευκαιρία, σε ποια ταινία θα θέλατε να είχατε γράψει την μουσική επένδυση;

Ένας ωραίος αυτοσχεδιασμός σε μια βουβή ταινία νομίζω θα ήταν ότι πρέπει.

 

- Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

 Ωραία ερώτηση. Ένα τρίο είναι όπως μια οικογένεια. Περνάει φάσεις δημιουργικές, οραματισμού, φιλοδοξίας, γκρίνιας, κρίσης. Δουλεύουμε διαρκώς προσπαθώντας να καλύψουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες - μόνο αυτό μένει τελικά - βρίσκοντας τα κοινά σημεία συμπόρευσης με τα λοιπά μέλη του τρίο, τα οποία σημεία είναι φυσικά κινητά και διαρκώς μεταβαλλόμενα. Μέσα σε αυτή τη δίνη, μέσα από συγκρούσεις, προσφορές και αναζητήσεις προκύπτουν συχνά νέα μουσικά μονοπάτια που αν η μπάντα είναι αρκετά διαυγής τα διακρίνει και αν δεν είσαι πολύ κουρασμένος τολμάς να τα διαβείς.

Το Momo Trio αποτελείται από τους Γιώργο Δούση στο πιάνο, Παρασκευά Κίτσο στο μπάσο και Νίκο Κασσαβέτη στα ντραμς.

Μπορείτε να τους ακούσετε ζωντανά στο φεστιβάλ "A week under the spirit of the music of Tom Waits Vol.3" την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 21.00 κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στον Βοτανικό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Χτες
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Χτες
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ Προχτές
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!