LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η σύντομη ζωή του surfer που άφησε εποχή

Πέθανε στα 23 του, αλλά είχε προλάβει να γίνει θρύλος

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/9/2018 | 00:34

Η σύντομη ζωή του surfer που άφησε εποχή
@pinterest

Όσοι άνθρωποι ασχολούνται με τα extreme sports πρέπει να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια, για να γίνουν θρύλοι. Πρέπει να επιδείξουν πείσμα, θέληση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Και κανένας δεν τα επέδειξε περισσότερο από τον Jay Moriarity. Ίσως πιο πολύ απ’ όσο έπρεπε.

Η ιστορία του έγινε ταινία. Η ταινία, όπως πολλές φορές συμβαίνει, παρουσιάζει αληθινά γεγονότα, «ντυμένα» με ισχυρές δόσεις μυθοπλασίας. Όμως η αληθινή ιστορία του Jay, δεν απέχει και πολύ από εκείνη του σεναρίου.

https://www.pinterest.com/pin/520376931917028840/

@pinterest

Γεννήθηκε στην Τζόρτζια. Ο πατέρας του ήταν απών στην παιδική του ηλικία, αφού το επάγγελμα του στρατιωτικού τον κρατούσε μακριά από την οικογένειά του. Ο Jay μεγάλωσε με αυτό το κενό και όταν μετακόμισε στην Καλιφόρνια, βρήκε στο πρόσωπο ενός εκπαιδευτή surfing το πατρικό πρότυπο που έψαχνε.

Ζήτησε από τον Rick «Frosty» Hesson να του μάθει πως να δαμάζει τα κύματα. Ο ήχος των κυμάτων και η μεγάλη πρόκληση, θα του επέτρεπε να μην σκέφτεται τα οικογενειακά του θέματα. Κι έτσι κι έγινε. Ήταν ο καλύτερος μαθητής του Frosty. Τον εκπαίδευσε για τέσσερα χρόνια πριν δοκιμάσει να δαμάσει τα πελώρια κύματα της παραλίας «Mavericks», στην Καλιφόρνια.

http://www.trickon.com/surf/articulo/richard-frosty-hesson-living-legend-message

@trickon.com

Προπονούνταν για 8 μήνες εκεί. Η συγκεκριμένη παραλία είναι μια από τις αγαπημένες των surfer, μιας και πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Τα μεγάλα κύματα που δημιουργούνται στην συγκεκριμένη παραλία, οφείλονται στην τοπογραφία του πυθμένα του ωκεανού, με το νερό να ρέει πάνω από τον ύφαλο, σχηματίζοντας γιγαντίαια κύματα που φτάνουν σε ύψος ένα τετραώροφο κτίριο. Ο λοφώδης βράχος ανεβαίνει από τον πυθμένα τόσο απότομα, έτσι ώστε όταν το ρεύμα χτυπάει πάνω του, να σχηματίζει τεράστια κύματα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτό όμως συμβαίνει μόνο με συγκεκριμένες συνθήκες. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1994, αυτές οι συνθήκες υπήρχαν. Και ο Jay, σε ηλικία μόλις 16 ετών, μαζί με άλλους ριψοκίνδυνους surfers, θέλησε να αποδείξει την αξία του. Στο πρώτο κύμα που δοκίμασε, έπεσε. Εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο όλων για περίπου μισό λεπτό και ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Ωστόσο ο φωτογράφος είχε προλάβει να απαθανατίσει την στιγμή που βρέθηκε στην κορυφή του κύματος. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο «Surfers Magazine» 5 μήνες αργότερα και εκτόξευσε την φήμη του.

Η σανίδα του διαλύθηκε. Αλλά επέστρεψε για να ξαναπροσπαθήσει. Οκτώ φορές. Η θερμοκρασία του νερού έφτανε με το ζόρι τους 10 βαθμούς. Αλλά ο Jay δεν το έβαλε κάτω. Το πείσμα του τον δικαίωσε. Για τα επόμενα 7 χρόνια, έγινε ένας από τους πιο θρυλικούς surfer των ΗΠΑ. Και του κόσμου. Παντρεύτηκε την κατά δυο χρόνια μεγαλύτερή του Kim το 2000, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε χορηγό την μεγάλη εταιρεία O’ Neill και ταξίδευε κάθε χρόνο στην Ευρώπη, παραδίδοντας μαθήματα.

Έμεινε ταπεινός και προσπαθούσε συνεχώς να βελτιωθεί. Ίσως περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Μια μέρα πριν κλείσει τα 23 του, βρέθηκε στην Μαλδίβες. Βούτηξε στα νερά του Ινδικού ωκεανού και όπως πάντα, προσπάθησε να τεστάρει τα όρια της αναπνοής του πηγαίνοντας σε βάθος 24 μέτρων, χωρίς μάσκα ή εξοπλισμό. Αλλά αυτή την φορά δεν κατάφερε να ξαναβγεί στην επιφάνεια, όπως τις προηγούμενες φορές. Ο surfer που λάτρεψε τα κύματα και την θάλασσα όσο κανένας, «έφυγε» από την ζωή πολύ νωρίς…

11 μέρες αργότερα, δεκάδες surfers μαζεύτηκαν στην Καλιφόρνια με τις σανίδες τους, σκόρπισαν την στάχτη του στον ωκεανό, αποχαιρετώντας τον για τελευταία φορά. Πέταξαν νερό στον αέρα και φώναξαν το όνομά του. Ο Jay Moriarity, έμεινε «αθάνατος» γι’ αυτούς. Ήταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του σε αυτό. Και άφησε εποχή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς