E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η σπάνια καριέρα του «μάγου» του San Antonio

Ο Manu Ginobili αποχαιρέτησε το μπάσκετ σε ηλικία 41 ετών

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 29/8/2018 | 00:06

Η σπάνια καριέρα του «μάγου» του San Antonio

Η Αργεντινή δεν έχει την φήμη ότι βγάζει παγκόσμια ταλέντα στο μπάσκετ. Αυτή την φήμη την έχει το ποδόσφαιρο της χώρας. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια, αρκετοί παίκτες έχουν κλέψει την παράσταση, κάνοντας καριέρα είτε στην Ευρώπη, είτε στον μαγικό κόσμο του NBA.

Ο πιο σημαντικός παίκτης από αυτούς υπήρξε αδιαμφησβήτητα ο Manu Ginobili. Την Δευτέρα ο «Magician» του San Antonio, ανακοίνωσε πως σταματάει το μπάσκετ σε ηλικία 41 ετών. Ο Manu είχε μια σπάνια καριέρα, που όμοιά της δεν είχε κανένας συμπατριώτης του που ασχολείται με την πορτοκαλί μπάλα, και όχι με την ασπρόμαυρη.

Γεννήθηκε στην Μπαία Μπλάνκα. Η οικογένειά του θα πρέπει να ήταν από τις λίγες μπασκετικές οικογένειες της περιοχής. Τα δυο αδέρφια του έπαιζαν μπάσκετ επαγγελματικά, με το μικρόβιο να έρχεται από τον πατέρα τους, που ήταν προπονητής στην τοπική ομάδα. Από εκεί ξεκίνησε και ο μικρός Manu την πορεία του, κάνοντας στο τέλος μια καριέρα που θα ζήλευαν ακόμα και πολλοί Αμερικανοί σουπερ σταρ.

Σε ηλικία 19 ετών, κι αφού έπαιξε τρία χρόνια στην Εστουντιάντες Μπαία Μπλάνκα, ο Manu πέρασε τον Ατλαντικό για λογαριασμό της ιταλικής Ρέτζιο Καλάμπρια. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια, μέχρι να μεταπηδήσει στην Βίρτους Μπολόνια, με την οποία την πρώτη του χρονιά κέρδισε την Ευρωλίγκα. Την επόμενη χρονιά, η μετονομασμένη Κίντερ Μπολόνια έφτασε πάλι στον τελικό, αλλά έπεσε πάνω στην παρέα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στον Παναθηναϊκό. Πέτυχε 27 πόντους στον τελικό αλλά δεν έφταναν. Πάντως και τις 2 χρονιές του στην Μπολόνια, πήρε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Ευρωλίγκα.

Το 1999 είχε συμμετάσχει στο Draft του NBA. Οι San Antonio Spurs τον είχαν επιλέξει στο No57 του 2ου γύρου. Τρία χρόνια αργότερα αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το pick τους και ο Manu επέστρεψε στην Αμερική, για να κάνει όνειρο του, το όνειρο κάθε μπασκετμπολίστα.

Ξεκίνησε ως αναπληρωματικός. Αλλά στα playoffs ήταν αναντικατάστατος. Οι Spurs κέρδισαν στον τελικό τους New Jersey Nets και ο Ginobili πήρε δαχτυλίδι με το καλημέρα. Τα επόμενα χρόνια κατάφερε να γίνει μέλος του «Big Three» των Spurs, μαζί με τον Tim Duncan και τον Toni Parker και να οδηγήσει τους Spurs σε ακόμα τρία δαχτυλίδια. Η καριέρα του ήταν σπάνια, αλλά δεν του χαρίστηκε απολύτως τίποτα.

Ούτε η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, όπως έχει πει ο ίδιος. Ήταν τότε 27 ετών, όταν εκείνος και η Εθνική Αργεντινής ταξίδεψαν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αργεντινή ήταν εξαιρετική και ο Manu ο ηγέτης της. Πέτυχε 29 πόντους στον ημιτελικό, αποκλείοντας τις ΗΠΑ. Και στον τελικό με το ελληνικό κοινό να υποστηρίζει την ομάδα του, η Ιταλία αποδείχθηκε εύκολος αντίπαλος. Ο Manu κέρδισε τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης και το χρυσό μετάλλιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, έβαλε και ένα χάλκινο μετάλλιο στην συλλογή του. Η τελευταία του διάκριση ήρθε το 2014 με τους Spurs, όταν και κέρδισαν το τελευταίο χρονικά δαχτυλίδι τους.

Σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι, ο Ginobili δεν αποσύρθηκε τότε, στα 37 του. Αλλά έπαιξε μπάσκετ 4 χρόνια ακόμα. Αν λατρεύεις ένα άθλημα το υπηρετείς μέχρι την στιγμή που αισθάνεσαι πως το σώμα σου αντέχει, χωρίς να σε ενδιαφέρει αν θα παίξεις 48 ή 2 λεπτά. Αυτό έκανε και ο Manu. Ένας εpαστης της πορτοκαλί μπάλας, ο Αργεντίνος «μάγος» του San Antonio, που αγαπήθηκε όσο λίγοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Manu Ginobili…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες ιστορίες: Στην Αμερική οι καταληψίες έχουν γίνει ο εφιάλτης των ιδιοκτητών σπιτιών

Stories 24.04.2024
Νομικές ασάφειες και προκλήσεις και ακραίες ιστορίες

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό