LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο αστέρι του τένις είναι Έλληνας

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κλείνει σήμερα τα 20 του χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/8/2018 | 00:40

Το νέο αστέρι του τένις είναι Έλληνας

Την Πέμπτη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 20 του χρόνια, κέρδισε τον κάτοχο του Wimbledon και πρώην Νο. 1 στην παγκόσμια κατάταξη, Νόβακ Τζόκοβιτς, στον 3ο γύρο του Rogers Cup που λαμβάνει χώρα στο Τορόντο. Πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα, αλλά η μέχρι τώρα πορεία του Έλληνα τενίστα, δείχνει πως θα είναι ένα από τα μελλοντικά αστέρια του παγκόσμιου τένις. Έχει άλλωστε πολλά χρόνια μπροστά του για να το αποδείξει.

Αυτή η νίκη ήρθε ως επιστέγασμα της εκπληκτικής ανόδου του τους τελευταίους μήνες. Έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας από το 1973, που αγωνίστηκε σε τελικό ATP, απέναντι στον Ράφα Ναδάλ. Μπορεί να ηττήθηκε από το No. 1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά απέδειξε ότι το μέλλον του ανήκει.

Από την άλλη, η νίκη επί του Τζόκοβιτς ήρθε σε μια εποχή που ο Σέρβος θεωρείται πως ξαναβρίσκει τα πατήματά του. Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς σχολίασε στο Instagram του Έλληνα τενίστα: «Great performance Stefanos! You deserve it, file mou». Δεν είναι και λίγο αυτό. Και φυσικά ο Στέφανος δεν σταμάτησε εκεί. Κέρδισε στα προημιτελικά με τεράστια ανατροπή τον 21χρονο Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο.3 στην παγκόσμια κατάταξη) και βρίσκεται πλέον στα ημιτελικά του Rogers Cup. Βρέξει χιονίσει, μετά το τέλος του τουρνουά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί στο top 20 της παγκόσμιας κατάταξης (πιθανόν στο No. 18).

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι πως ο Τσιτσιπάς υπήρξε No. 1 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία Junior. Μάλιστα έχει κερδίσει το διπλό του Wimbledon στην ίδια κατηγορία, με συμπαίκτη τον Εσθονό Κένεθ Ράισμα. Από τότε που ξεκίνησε το τένις, μάλλον βρήκε τον σκοπό της ζωής του. Σε χρόνο ρεκόρ, έφτασε στην κορυφή στην κατηγορία των Παίδων και σε αυτή των Εφήβων.

Σήμερα κλείνει τα 20. Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 και μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου οι γονείς του δούλευαν ως εκπαιδευτές τένις. Ο πατέρας του είναι ο Απόστολος Τσιτσιπάς, προπονητής τένις, και η μητέρα του η Γιούλια Σαλνίκοβα, πρώην No. 1 στην κατηγορία Juniors με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως και ο γιός της...

Ήρθε σε επαφή με το τένις από ηλικία 3-4 ετών. Δοκίμασε κι άλλα αθλήματα, αλλά το τένις ήταν φτιαγμένο γι΄ αυτόν. Κι αυτός για το τένις. Πήγε σε ελληνικό σχολείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου. Έλειπε συχνά σε τουρνουά και κινδύνεψε αρκετές φορές να μείνει από απουσίες. Έχανε και μεγάλα κομμάτια από την διδακτέα ύλη. Οι συμμαθητές του δεν μπορούσαν να καταλάβουν την καθημερινότητά του. Έπεσε αρκετές φορές θύμα bullying. Τελείωσε το λύκειο διαδικτυακά σε αμερικανικό σχολείο.

Η θεία του, κι αυτή τενίστρια, τον βοήθησε ιδιαίτερα οικονομικά για να κατακτήσει το όνειρό του. Η οικογένειά του, παρόλο που ασχολείται με το τένις, δεν είχε τους πόρους για να τον χρηματοδοτήσει στα ταξίδια του. Άλλωστε ο Στέφανος έχει άλλα τρία αδέρφια.

Πλέον, οι αμοιβές του έχουν εκτοξευτεί. Και με τέτοιες νίκες, ίσως εκτοξευτούν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο για τον Στέφανο το τένις είναι αγάπη και τρόπος ζωής. «Βλέπω την κορυφή μακριά, αλλά το Νο. 1 είναι ένας περιορισμός, δεν είναι ο μόνος στόχος μου, αν και πιστεύω σε μένα. Το τένις δεν είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα και όντας ο πρώτος στη χώρα μου που μπήκε στο Τop 100, θέλω να επιτύχω περισσότερα πράγματα απ’ το να κατακτήσω την πρωτιά. Νιώθω ήδη υπερήφανος, αλλά θα ήθελα να εμπνεύσω τους ανθρώπους και τα παιδιά να παίξουν τένις -αυτό είναι πολύ περισσότερο από το να κερδίζεις τίτλους Grand Slam ή Masters», δήλωσε κάποια στιγμή στην Mundo Deportivo.

Του ευχόμαστε να είναι υγιής και να γίνει ένα από επόμενα αστέρια του παγκόσμιου τένις. Για έναν Έλληνα, αυτό είναι τεράστια επιτυχία, αφού το άθλημα δεν είναι πολύ δημοφιλές στην χώρα μας, αν και παγκοσμίως, όπως αναφέρουν σχετικές λίστες, είναι το 4ο πιο δημοφιλές στον κόσμο. Ίσως χρειαζόμασταν τον Στέφανο για να μας δείξει την ομορφιά του. Και είμαστε σίγουροι πως θα μας χαρίσει αξέχαστες στιγμές...

Υ.Γ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν εκπληκτικός και στον ημιτελικό ξεπερνώντας το εμπόδιο του Κέβιν Άντερσον. Έγινε ο νεότερος τενίστας που κέρδισε 4 αντιπάλους από το top 10 στο ίδιο τουρνουά. Και θα αγωνιστεί στον τελικό του Rogers Cup ανήμερα των 20ων γενεθλίων του!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς