E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν στο Μουντιάλ συνέβη ένα «θαύμα»...

Ένα θάυμα που γέμισε αισιοδοξία ένα ολόκληρο έθνος

Δημοσίευση 6/7/2018 | 00:28

Όταν στο Μουντιάλ συνέβη ένα «θαύμα»...
@thescore.com

Το πρώτο Μουντιάλ έγινε στην Ουρουγουάη το 1930, με νικητές τους οικοδεσπότες. Τα επόμενα δυο τα κατέκτησε η Ιταλία, το 1934 και το 1938. Το 1940 ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι διοργανώσεις του 1942 και του 1946, δεν έγιναν.

Η Γερμανία ήταν η μεγάλη χαμένη του πολέμου. Μέσα σε 30 περίπου χρόνια, είχε ηττηθεί σε δυο παγκόσμιους πολέμους, με την κατάσταση στην χώρα να είναι τραγική. Φτώχεια, καμία αισιοδοξία για το μέλλον, με το ηθικό κατεστραμμένο.

Το 1950, το Μουντιάλ επέστρεψε και έλαβε χώρα στην Βραζιλία. Η Ουρουγουάη, σόκαρε τους οικοδεσπότες στο κατάμεστο «Μαρακανά»,όταν ανέτρεψε το 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά. Πολλοί μίλησαν για θαύμα. Όμως το πραγματικό θαύμα του Μουντιάλ συνέβη τέσσερα χρόνια αργότερα στην Ελβετία.

https://asia.eurosport.com/football/world-cup/2010/drug-claim-over-world-cup_sto2520548/story.shtml

@asia.eurosport.com

Η Γερμανία δεν είχε ταξιδέψει στην Βραζιλία το 1950. Όμως η Ελβετία ήταν ένας πιο βατός προορισμός. Το Μουντιάλ επέστρεψε στην Ευρώπη, στην πιο πλούσια και ασφαλή χώρα εκείνη την εποχή. Φαβορί ήταν η επίσης γειτονική Ουγγαρία, που με αιχμή τον Φέρεντς Πούσκας πετύχαινε τεράστιες νίκες.

Έναν χρόνο νωρίτερα είχε κερδίσει την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ με 6-3. Στους ομίλους του Μουντιάλ του 1954, κέρδισε 9-0 την Νότια Κορέα και 8-3 την Δυτική Γερμανία. Στα προημιτελικά κέρδισε 4-2 την Βραζιλία και στα ημιτελικά την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη με το ίδιο σκορ στην παράταση. Έφτασε στον τελικό πετυχαίνοντας 25 γκολ σε 4 μάτς!

Οι Γερμανοί από την άλλη, πέρασαν με αγώνα κατάταξης με αντίπαλο την Τουρκία με την οποία ισοβάθμησε στον όμιλο. Την κέρδισε 7-2 και πέρασε στους «8». Εκεί κέρδισε 2-0 την Γιουγκοσλαβία και στους «4» πέρασε άνετα το εμπόδιο της Αυστρίας με 6-1, με δυο γκολ του αρχηγού Φριτς Βαλτερ, του θρύλου της Καϊσερλάουτερν (το γήπεδο της έχει το όνομά του), που οι Γερμανοί θεωρούσαν τον κύριο λόγο της πορείας της Δυτικής Γερμανίας.

https://europebetweeneastandwest.wordpress.com/tag/1954-world-cup-final/

@europebetweeneastandwest.wordpress.com

Όμως στο τελικό έπεσαν πάνω στους Ούγγρους, οι οποίοι δυο εβδομάδες νωρίτερα τους είχαν συντρίψει με 8-3. Τα φαντάσματα είχαν ξυπνήσει και όλοι φοβούνταν νέα συντριβή, αφού στο 8ο λεπτό, οι Ούγγροι προηγούνταν ήδη με 2-0. Και τότε συνέβη το «θαύμα». Ξεκίνησε η βροχή...

Οι σκληροτράχηλοι Γερμανοί ευνοήθηκαν περισς΄πτερο από τον αγωνιστικό χώρο σε σχέση με τους πιο τεχνίτες Ούγγρους. Το 2-1 έγινε στο 10ο λεπτό και ο Χέλμουτ Ραν, έφερε το παιχνίδι στα ίσα 8 λεπτά αργότερα, οι Γερμανοί άρχισαν να το πιστεύουν . Ο Πούσκας κούτσαινε εξαιτίας ενός παλιότερου τραυματισμού. Οι Ούγγροι προσπάθησαν αρκετά αλλά το βρεγμένο γρασίδι δεν τους ευνοούσε. Είχαν δοκάρι, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν.

Στο 84ο λεπτό, ο Φριτς Βάλτερ πάσαρε στο Ραν και αυτός έβαλε μπροστά την Γερμανία. Οι Μαγυάροι ισοφάρισαν αλλά το γκολ ακυρώθηκε. Δυο λεπτά αργότερα, το παιχνίδι έληξε. Οι Γερμανοί ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κόντρα σε μια καλύτερη ομάδα και κόντρα σε μια κατάσταση παρακμής στην χώρα τους.

Η φωνή του Γερμανού εκφωνητή τα είπε όλα: «Έληξε! Έληξε! Η Γερμανία είναι και πάλι κάτι!». Τόση σημασία είχε για το έθνος αυτή η νίκη. Ήταν μια ανάσα αισιοδοξίας που έλειπε από την χώρα για πολλά χρόνια. Το «Θαύμα της Βέρνης», όπως ονομάστηκε έδωσε αργότερα την σκυτάλη στο «γερμανικό θαύμα», με την Γερμανία να ανακάμπτει από την καταστροφή και την ταπείνωση και να γίνεται και πάλι ισχυρη.

https://www.ksl.com/?sid=30455674

@ksl.com

Το 2003, o Σενκε Βορτμαν σκηνοθέτησε την ομώνυμη ταινία, η οποία καταγράφει την πορεία και τα συναισθήματα που προκάλεσε στους Γερμανούς. «Αυτό που χαρακτήρισε εκείνη την ιστορική στιγμή δεν ήταν απλώς η χαρά της επιτυχίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά ένα είδος τέλειας ευτυχίας, μία ενθαρρυντική διορθωτική πράξη ενάντια στα σκοτεινά χρόνια του Τρίτου Ράιχ». Το «θαύμα» είχε γίνει και είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των Μουντιάλ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες