E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος ήταν ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο άντρας που λατρεύεται στην Λατινική Αμερική;

Ένα σύμβολο επανάστασης και απελευθέρωσης

Δημοσίευση 4/7/2018 | 21:17

Ποιος ήταν ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο άντρας που λατρεύεται στην Λατινική Αμερική;

Ο Σιμόν Μπολιβάρ ίσως είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα της Λατινικής Αμερικής. Μόνο ο Ερνέστο «Τσέ» Γκεβάρα, που εμπνεύστηκε από αυτόν, μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε σημασία. Είναι γνωστός και ως «Ο απελευθερωτής», ως ο άντρας που απελευθέρωσε την Λατινική Αμερική. Ο Ούγκο Τσάβες μιλούσε για «Μπολιβαριανή Επανάσταση», ενώ το όνομα του Μπολιβάρ έγινε μέχρι και ιδεολογία. Ποιος ήταν όμως ο Σιμόν Μπολιβάρ και γιατί λατρεύεται τόσο πολύ στην Λατινική Αμερική;

Οι πρόγονοι του Σιμόν Μπολιβάρ εγκαταστάθηκαν στην Βενεζουέλα τον 16ο αιώνα. Εκείνος γεννήθηκε στο Καράκας στις 24 Ιουλίου του 1783, σε μια πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Όπως συνέβαινε με ανθρώπους της τάξης του, η μόρφωση του έπρεπε να λάβει χώρα στο εξωτερικό. Στα 16 του λοιπόν πήγε στην Ισπανία και αργότερα πήγε στην Γαλλία. Στην Ισπανία εκπαιδεύτηκε στις στρατιωτικές σπουδές. Στην Γαλλία εμπνεύστηκε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και ήταν μπροστά σε μια τελετή που άλλαξε την ζωή του: στην στέψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το 1804, μετά από 5 χρόνια στην Ευρώπη, επέστρεψε στην Βενεζουέλα. Το 1810 το «κίνημα του Καράκας» ανακήρυξε ανεξάρτητη την Βενεζουέλα από την Ισπανία και ο Μπολιβάρ έφυγε για διπλωματική αποστολή στην Βρετανία, με σκοπό να πείσει του τελευταίους να αναγνωρίσουν την Βενεζουέλα και να στείλουν βοήθεια. Το μόνο κέρδος από αυτό το ταξίδι ήταν η γνωριμία του με τον εξόριστο Φρανσίκσο Ντε Μιράντα, που το 1806, είχε προσπαθήσει να απελευθερώσει την χώρα. Ο Μιράντα ήταν εκέινος που τον έπεισε να ηγηθεί του απελευθερωτικού κινήματος.

https://www.haikudeck.com/simn-bolivar-education-presentation-r7xZKb0cCY

@haikudeck.com

Επέστρεψε στην Βενεζουέλα και το 1811 η Πρώτη Δημοκρατία της χώρας ήταν γεγονός. Ύστερα από τις διαφωνίες του με τον Μιράντα, οι Ισπανοί κατάφεραν και πάλι να πάρουν τον έλεγχο. Κατέφυγε στην σημερινή Κολομβία, όπου συνέταξε το «Μανιφέστο της Καρθαγένης». Με αυτό καλούσε τους πολίτες της Κολομβίας να εξεγερθούν και να εκδιώξουν τους Ισπανούς.

Το 1813, μαζί με τους πιστούς ακόλουθούς του, εισέβαλλε στην Βενεζουέλα. Αυτή του η πράξη συνέβαλε στην δημιουργία της Δεύτερης Δημοκρατίας. Το προσωνύμιο «απελευθερωτής» δεν θα το έχανε ποτέ ξανά. Ωστόσο ο εμφύλιος πόλεμος τον ανάγκασε να φύγει για την Τζαμάικα.

Άγαλμά του Μπολιβάρ στην πλατεία Μπολιβάρ στο Καράκας

@wikipedia

Εκεί ήταν που γεννήθηκε η ιδεολογία που ενέπνευσε αργότερα τον Γκεβάρα και πολλούς άλλους. Στο διάσημο «Γράμμα από την Τζαμάικα», ο Μπολιβάρ ανέπτυξε το όραμά του για μια «Δημοκρατία της Νότια Αμερικής», με μια βουλή στο μοντέλο της Αγγλίας και έναν ισόβιο πρόεδρο.

Με την βοήθεια της Αϊτής, επέστρεψε στην Βενεζουέλα και το 1821, μετά από πολλές κερδισμένες μάχες, κατάφερε να ιδρύσει την «Μεγάλη Κολομβία», που αποτελούνταν από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Παναμά και του Εκουαδόρ. Το 1824 ονομάστηκε δικτάτορας του Περού και τον επόμενο χρόνο πρωτοστάτησε στην δημιουργία του κράτους της Βολιβίας.

@wikipedia

Είχε καταφέρει να ενώσει μεγάλο μέρος της Νοτίου Αμερικής και να την απελευθερώσει από τους Ισπανούς. Το όραμα του να ενώσει όλα τα κράτη, σε ένα μοντέλο όπως αυτό των ΗΠΑ, για λίγο καιρό μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Όμως, πολλοί διαφωνούσαν με αυτό και ήθελαν ξεχωριστά κράτη. Το 1828, με την βοήθεια της ερωμένης του, γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας. Και 2 χρόνια αργότερα, ενώ σχεδίαζε να αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη, πέθανε μετά από μάχη με την φυματίωση.

Στην Λατινική Αμερική οι περισσότερες χώρες έχουν τουλάχιστον ένα άγαλμά του. Πολλές πόλεις φέρουν το όνομά του. Αγάλματά του και δρόμοι που φέρουν το όνομά του βρίσκονται και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Ο Σιμόν Μπολιβάρ, λατρεύεται στην Λατινική Αμερική, με πολλούς να πιστεύουν πως αν το όραμα του για μια συνομοσπονδία κρατών είχε γίνει πράξη, τότε η πολύπαθη νότια πλευρά της Αμερικής, δεν θα αντιμετώπιζε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα.

Το άγαλμα του Simon Bolivar στην Νέα Ορλεάνη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες