LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή η ράτσα σκύλων πρέπει να σταματήσει άμεσα να εκτρέφεται σύμφωνα με ειδικούς

Τα προβλήματα υγείας που προκάλεσε η παρέμβαση του ανθρώπου

Δημοσίευση 4/7/2018 | 00:14

Αυτή η ράτσα σκύλων πρέπει να σταματήσει άμεσα να εκτρέφεται σύμφωνα με ειδικούς

Χωρίς τους ανθρώπους, κανένα αγγλικό μπουλντόγκ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Εξαιτίας του τρόπου που εκτρέφονται, δεν μπορούν να ζευγαρώσουν με φυσικό τρόπο και να γεννήσουν. 

Ο τρόπος εκτροφής του έχει προκαλέσει επίσης αναπνευστικά, δερματικά και σκελετικά προβλήματα. Τα περισσότερο μπουλντόγκ έχουν σοκαριστικά μικρή γενετική ποικιλότητα, καθώς όλα όσα εκτρέφονται προέρχονται από 68 σκυλιά. Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως η εκτροφή γίνεται πολύ πιο επιλεκτικά για να βγουν σκυλιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η  γενετική "δεξαμενή" γίνεται ακόμα μικρότερη.

Μελέτη αποκάλυψε ότι τα αναπνευστικά προβλήματα που συνδέονται με τη βραχυκεφαλία –το επίπεδο διευρυμένο κρανίο, που είναι χαρακτηριστικό για τα περισσότερα αγγλικά μπουλντόγκ– είναι προϊόν πολύπλοκων αλλαγών στη δομή του κεφαλιού του σκυλιού.

Η ενδογαμία μεταξύ καθαρόαιμων μπουλντόγκ είχε εκτοξευτεί τις δεκαετίες 1980 και 1990. Αυτή η απώλεια της ποικιλομορφίας σημειώθηκε όταν αρκετοί δημοφιλείς σκύλοι επιβήτορες χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένως για αναπαραχθεί το είδος.

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν επίσης γονίδια που προδιαθέτουν τα μπουλντόγκ για να εμφανίσουν ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου που ονομάζεται γλοίωμα σκύλου και είναι καρκίνος των νευρογλοιακών κυττάρων του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, η επαναλαμβανόμενη επιλογή των βραχυκέφαλων χαρακτηριστικών της φυλής (ουσιαστικά, ένα πατικωμένο πρόσωπο με προγναθισμό κάτω γνάθου) που εμφανίζεται στην ίδια περιοχή του γονιδιώματος που συνδέεται με το γλοίωμα θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξάπλωσή της. 

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αγγλικών μπουλντόγκ θα πρέπει να έχουν υπόψη πως τα σκυλιά τους κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιακή ανακοπή, και όχι λόγω γήρατος