E-Daily

Φολορούνσο Αλακίτζα: Από απλή γραμματέας, η πλουσίοτερη μαύρη γυναίκα στο κόσμο

Ζωή σαν παραμύθι

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

4/4/2018 | 11:40

Το 2014 η Όπρα Γουίνφρεϊ, πέφτει από τη κορυφή της λίστας με τις πλουσιότερες μαύρες γυναίκες , από μια γυναίκα που δεν είχε απασχολήσει ποτέ τα ΜΜΕ.

Η Φολορούνσο Αλακίτζα, στα νιάτα της ήταν απλή γραμματέας, σε ένα τραπεζικό στέλεχος, και δεν έχασε την ευκαιρία να μάθει τον χώρο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, παρατηρώντας τις συζητήσεις του εργοδότη της.

Μαζεύοντας τα δικά της χρήματα σπουδάζει μόδα στο Λονδίνο, και μετά το τέλος των σπουδών της επιστρέφει στη πατρίδα της, την Νιγηρία. Εκεί ιδρύει έναν οίκο μόδας, κια απευθύνεται μόνο στις πλούσιες κυρίες της χώρας.

Μπορεί σε αριθμό να μην ήταν πολλές, αλλά σε εκατομμύρια δολάρια, δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις κυρίες του δυτικού κόσμου. Κάνει πελάτισσα της, την πρώτη Κυρία της Νιγηρίας, και η φήμη της φθάνει και στις γειτονικές χώρες.

Η «Supreme Stitches», στα μέσα του 1980 ήταν η πιο επικερδής επιχείρηση της χώρας, μετά τις πετρελαϊκές εταιρείες. Οι υψηλές της γνωριμίες την βάζουν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το 1991, ο Νιγηριανός τότε δικτάτορας Μπαμπαντίγκα, της παραχωρεί χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, παρά μονό ένα εντυπωσιακό φόρεμα για τη σύζυγό του, άδεια υποθαλάσσιας εξόρυξης «μαύρου χρυσού» στο «οικόπεδο» OML 127, το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ένα από τα πιο κερδοφόρα της χώρας, με παραγωγή πάνω από 200.000 βαρέλια την ημέρα.

Πλέον τα εκατομμύρια στο λογαριασμό της πολλαπλασιάζονται σαν ιός. Βλέποντας τις πολιτικές αναταραχές πουλάει ένα μεγάλο ποσοστό της εταιρείας, σε αμερικανικούς κολοσσούς, και επενδύει στην αγορά ακινήτων. Η Νιγηρία, σημειώνει τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι πλούσιοι επενδύουν σε καινούργιες πολυτελείς κατοικίες.

Σήμερα χρηματοδοτεί ιδρύματα για χήρες γυναίκες, και αναλαμβάνει τις σπουδές νεαρών κοριτσιών στη Νιγηρία. 

«Θα μπορούσα να είχα παραμείνει μία γραμματέας, όπως ήθελε ο πατέρας μου. Όμως εγώ είχα μεγαλύτερες φιλοδοξίες», παρατήρησε η δισεκατομμυριούχος Αλακίτζα σε πρόσφατη ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Λάγος.

«Ο Θεός μου έδωσε δύναμη και σοφία. Είχα πάθος και διακαή πόθο να πετύχω. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν εύκολο. Η ιστορία μου δεν είναι σαν παραμύθι. Σκληρή δουλειά,  επιμέλεια, επιμονή: αυτά με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Επέλεξα απλά να μην το βάλω κάτω»…