E-Daily

Η σφαγή του My Lai από τους Αμερικανούς στρατιώτες

Όταν ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

19/3/2018 | 15:27

Μπορεί το Βιετνάμ να μοιάζει μακρινό για πολλούς, αλλά ο πόλεμος στη Συρία είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο πόλεμος μετατρέπει τον άνθρωπο σε επικίνδυνο κτήνος.

Στις 16 Μαρτίου του 1968, Αμερικανοί στρατιώτες φθάνουν στα χωριά My Lai και My Khe. Χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος Vietcong στρατιωτών, οι Αμερικανοί αφήνουν πίσω τους, μία από τις χειρότερες στιγμές της ανθρωπότητας.

Στο χωριό έμεναν μόνο ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Δεν υπήρχαν ούτε όπλα, σύμφωνα με την έκθεση διεθνών παρατηρητών. Τελικός απολογισμός, 504 πτώματα.

Γυναίκες βίαστηκαν, ηλικιωμένοι απανθρακώθηκαν, αφού έκαψαν τις καλύβες τους με αυτούς μέσα, ανήμπορους να αντιδράσουν. Η μανία τους δεν σταμάτησε ούτε στα βρέφη.

Οι φωτογραφίες ήρθαν στο φως από τον Ron Haeberle.

 

Ο Ron Haeberle ήταν ένας πολεμικός φωτογραφικός ανταποκριτής στο Βιετνάμ, όταν μαζί με την στρατιωτική μονάδα με την οποία βρισκόταν (την Charlie Company, του 3ου λόχου του 1ου τάγματος, το οποίο ανήκε στο 20ό Σύνταγμα Πεζικού. Όταν ξεκίνησε η επίχειρηση δεν πίστευε στα μάτια τους. 

Έκρυψε το φωτογραφικό υλικό για να μην κατασχεθεί από τους ανώτερούς του. Ήταν η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη μάθαινε πως οι στρατιώτες των ΗΠΑ δρούσαν σαν κοινοί δολοφόνοι.