E-Daily

Ο πόλεμος των καρτέλ στο Μεξικό

Στοιχεία και εικόνες που προκαλούν ανατριχίλα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

31/1/2018 | 00:24

Η πιο αιματηρή χρονιά για το Μεξικό. Οι αριθμοί που έρχονται από τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα προκαλούν ανατριχίλα. Στο βωμό του βρώμικου χρήματος από τα ναρκωτικά χιλιάδες κόσμου, έχουν χάσει τις ζωές τους, ανάμεσα τους και αθώοι άνθρωποι, που απλά βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.

Στο Μεξικό καταγράφηκαν 25.339 ανθρωποκτονίες το 2017, λόγω κυρίως του μεγεθυνόμενου κύματος βίας, το οποίο συνδέουν με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, κατέδειξαν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Επίσημα το 2017 ήταν η πιο πολυαίμακτη χρονιά αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες στη χώρα, το 1997.

Η κυβέρνηση έριξε το στρατό στη μάχη κατά των καρτέλ, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει κατά 25% τα θύματα αυτού του άτυπου πολέμου. Η σκληρότητα ων εγκλημάτων, κάνει ακόμα πιο σοβαρή την κατάσταση.

 Στους δρόμους της επαρχίας του Μεξικό, θα συναντήσει κάποιος κρεμασμένα αποκεφαλισμένα πτώματα, ομαδικούς τάφους, διαμελισμένα άκρα, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και μικρά παιδιά.

Η κυβέρνηση αποδίδει την αύξηση των θυμάτων στις δεκάδες νέες συμμορίες που εμφανίστηκαν τα τελευταία έτη. Οι ΗΠΑ θορυβημένς από το ανεξέλεγκτο εμπόριο ναρκωτικών, έχει επικρίνει δημόσια το Μεξικό, και ζητάει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να συλληφθούν, οι αρχηγοί των καρτέλ.