LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίγυπτος: Μετά το μακελειό στο Σινά ο πρόεδρος Σίσι εξαπολύει τις «Δέκα πληγές του Φαραώ»

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στη χώρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/11/2017 | 12:03

Αίγυπτος: Μετά το μακελειό στο Σινά ο πρόεδρος Σίσι εξαπολύει τις «Δέκα πληγές του Φαραώ»

Οργισμένος και αποφασισμένος να «εξαφανίσει» από τη χώρα του τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή του Σινά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Μάλιστα προχώρησε και έδωσε εντολή στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, να εξαπολύσουν το μεγαλύτερο κύμα στρατιωτικής επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε περίοδο μη γενικευμένου πολέμου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Λίγες ώρες αργότερα η Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου «κατέστρεψε πολλά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση» και «στοχοθέτησε πολλές θέσεις των τρομοκρατών όπου βρίσκονταν όπλα και πυρομαχικά», ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας ο εκπρόσωπος του στρατού Τάμερ αλ Ρεφάι. 

Όπως δημοσιεύει το Sky News Arabia, drones του αιγυπτιακού στρατού εντόπισαν δύο από τα τζιπ 4x4, που έλαβαν μέρος στην επίθεση δυτικά της πόλης Αρίς και τα βομβάρδισαν. Ο βομβαρδισμός έγινε σε έρημο, κοντά στην περιοχή Αλ-Ρίσα, δίπλα στο χωριό Ράουντα, που θεωρείται «λημέρι» εξτρεμιστών και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ένοπλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο. Στο συγκεκριμένο τέμενος πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι.

Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν. Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη αλ Αρίς.

Πέρυσι οι τζιχαντιστές είχαν αιχμαλωτίσει και αποκεφαλίσει έναν γηραιό ιερωμένο των σούφι, κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε μαγεία, κάτι που απαγορεύεται στο ισλάμ. Πολλοί σουφιστές έχουν επίσης απαχθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι αφού «μετανόησαν».

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Οι ένοπλοι «εισήλθαν στο τέμενος, ήταν 10 με 20 και σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από όσους τραυμάτισαν», διηγήθηκε ο Μάγκντι Ριζκ, που τραυματίστηκε στην επίθεση.

«Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούσαν στρατιωτικές στολές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι οικογένειες που ζουν σε αυτή την περιοχή είχαν ήδη δεχθεί απειλές από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες