E-Daily

ΚΕΡΔΙΣΤΕ

Μέτρα με Τέχνη τον Καιρό: μια προτροπή για να κοιτάξουμε τα σημεία των καιρών

Συνέντευξη με τους Εκείνος + Εκείνος

22/5/2017 | 00:21

Φωτογραφία: P. Efthimiou

Οι Εκείνος + Εκείνος έπειτα από ένα πολυετές διάλειμμα από τα μουσικά δρώμενα κυκλοφόρησαν πρόσφατα το άλμπουμ τους «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» και ετοιμάζουν μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία στην οποία θα συνοδεύονται από αρκετούς από τους φίλους και συνεργάτες τους που συνέπραξαν στην δημιουργία αυτής της κυκλοφορίας. Μιλάμε για τη μουσική τους, τo κενό στην κοινή τους πορεία, τη ζωή γενικότερα, και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Εκείνος κι εκείνος:  Η σατιρική σειρά του Κώστα Μουρσελά, αλλά και το όνομα με το οποίο συστηθήκατε στο μουσικό κοινό. Αυτοσαρκάζεστε γενικά στη ζωή σας; Πως βλέπετε τους εαυτούς σας;
Ο ίδιος ο Μουρσελάς θεωρεί ότι το «Εκείνος κι εκείνος»,  που έγινε το απόλυτο τηλεοπτικό must στη δεκαετία του 1970, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του Σόλωνα και του Λουκά αντίστοιχα, δύο «αιωνίων απροσάρμοστων» (όπως ο ίδιος ο Μουρσελάς τους χαρακτηρίζει), θυμίζει περισσότερο τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες. Εμείς είμαστε επίσης δύο φίλοι, που ζούμε στο εδώ και στο τώρα, και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε φως στα πιο σκοτεινά μέρη, και να παραμένουμε μάχιμοι σε δύσκολους καιρούς. Αυτό από μόνο του προϋποθέτει μεγάλες δόσεις χιούμορ και αυτοσαρκασμού, ειδικά όταν «πέφτουμε», επειδή πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να σηκωνόμαστε και να συνεχίζουμε!

Η πραγματική μας ικανοποίηση είναι όταν μας λένε ότι τα τραγούδια μας σφράγισαν μια χαρά ή μια λύπη.


 
Μερικές από τις πιο μεγάλες σας επιτυχίες όπως τα «Χειμωνιάτικα Μπαρ», τα «Χρώματα», ή «Τα Λόγια Κομμάτια» έχουν σημαδέψει τα εφηβικά μου χρόνια, όπως και πολλών άλλων υποθέτω. Έχετε μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείτε πώς τα έργα σας επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων ή είναι κάτι που δεν σας απασχολεί;

Χαιρόμαστε που πολύς κόσμος βρίσκει κομμάτια του εαυτού  του στα τραγούδια μας, και αυτό είναι και η πραγματική μας αμοιβή και ικανοποίηση: η κάθε ξεχωριστή φορά που ένας φίλος ή μια φίλη, πριν ή μετά από κάποια συναυλία μας βρίσκει και  μας λέει ότι με κάποιο δικό μας τραγούδι ξεπέρασε μια δύσκολη στιγμή ή πως ένα τραγούδι μας σφράγισε μια χαρά ή μια λύπη.

Τα τραγούδια είναι χρονομηχανές.

Μετά από ένα δεκαετές διάλειμμα από τη δισκογραφία αποφασίσατε να επανέλθετε. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτές τις δύο αποφάσεις, να διακόψετε, αλλά και να επανέλθετε μετά από τόσο καιρό;

Ο λόγος της απουσίας μας ήταν η αλλαγή των προτεραιοτήτων στις ζωές μας. Αυτή η άνω τελεία κράτησε 11 χρόνια. Όμως ο κύκλος αυτός έκλεισε και άνοιξε ένας νέος: επιστρέψαμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε να πούμε και να μοιραστούμε πράγματα για τις εποχές που ζούμε. Μόνο μαζί μπορούμε να έχουμε ελπίδες και πιθανότητες για να αντισταθούμε στη  ζοφερή πραγματικότητα. Ένας ακόμη βασικός λόγος, είναι η ανάγκη μας να πάρουμε ξανά τη ζωή μας στα χέρια μας και να την πιούμε μέχρι την τελευταία της σταγόνα· να θυμηθούμε τι ζητάει η καρδιά μας και να ονειρευτούμε ξανά.



Τι άλλαξε σε σας και στη μουσική σας μέσα σε αυτά τα χρόνια;Πιστεύουμε ότι ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Γι’ αυτό και αλλάζουμε κάθε μέρα που περνάει. Όμως τα τραγούδια είναι χρονομηχανές. Σε μεταφέρουν σε καταστάσεις που έχεις συνδυάσει με γεγονότα της ζωής σου. Έτσι τα τραγούδια γίνονται τα σημάδια μας, τα οποία μας θυμίζουν και μας βοηθούν να βρούμε το δρόμο της επιστροφής στις ρίζες μας.

Κοίτα τα σημεία των καιρών, βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα, και ανεπηρέαστος από την προπαγάνδα, αποφάσισε ποιος είσαι, που πηγαίνεις και τι ψάχνεις!


Μέτρα με Τέχνη τον Καιρό. Ο τίτλος της νεας σας  δισκογραφικής σας δουλειάς. Μιλήστε μας για αυτή την κυκλοφορία. Τι θέλετε να πείτε με αυτό τον τίτλο;
Μετά από 12 χρόνια δισκογραφικής απουσίας φτιάξαμε το νέο άλμπουμ «Μέτρα με Τέχνη τον Καιρό», στο οποίο συμμετέχουν οι:  Π. Θαλασσινός , Β. Καζούλης, Π. Κατσιμίχας, Λ. Μαχαιρίτσας, Β. Παπακωνσταντίνου, Φ. Πλιάτσικας και ο Β.D Foxmoor των Active Member. Με αυτούς μοιραζόμαστε 7 από τα 12 συνολικά τραγούδια του δίσκου.  Όσον αφορά το τι θέλουμε να πούμε είναι απλό: μια προτροπή για να κοιτάξει ο καθένας τα σημεία των καιρών, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, και ανεπηρέαστος από την προπαγάνδα να αποφάσισει ποιος είναι, που πηγαίνει και τι ψάχνει!

Πώς φαντάζεστε τους «Εκείνος + Εκείνος» μακροπρόθεσμα και ποια είναι τα πιο άμεσα σχέδια σας;
Ζούμε στο εδώ και στο τώρα.Θα ξαναπούμε πως μας αρέσει να ζούμε τη στιγμή σαν να είναι αιώνας. Τελικά το να Μετράς με Τέχνη τον Καιρό είναι το να ζεις συνειδητά την κάθε σου στιγμή… Και τολμάμε να ονειρευόμαστε! Το πιο άμεσο σχέδιο είναι η παρουσίαση του νέου μας  άλμπουμ «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» με μια μεγάλη συναυλία το Σάββατο 27 Μαΐου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας,  με τη συμμετοχή  των  φίλων και συνοδοιπόρων  Παντελή Θαλασσινού, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Ηλία Ασβεστόπουλου των 2002 GR, και BD Foxmoor των Active Member, με τους οποίους μας ενώνει μια φιλία πολλών χρόνων και μια βαθιά εκτίμηση για το καλλιτεχνικό έργο τους. Το θεωρούμε μεγάλη τιμή και τους ευχαριστούμε από καρδιάς που τους έχουμε μαζί μας σε αυτό το τόσο σημαντικό για μας βήμα. Τη συναυλία θα παρουσιάσει ο «όρθιος κωμικός» Χριστόφορος Ζαραλίκος. Μετά από αυτό θα υποδεχτούμε το καλοκαίρι και όσα αυτό φέρνει μαζί του!

Συνέντευξη: Στέλιος Χατζηθωμάς