LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα δούμε από τις 15‑21 Οκτωβρίου στα 53α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Διαβάστε το αναλυτικό τους πρόγραμμα

Δημοσίευση 19/10/2018 | 18:21

Τι θα δούμε από τις 15‑21 Οκτωβρίου στα 53α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης;
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερομηνίες: από 15/10/2018 έως 21/10/2018
ΟΚΤ 2018
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


  • 15 Οκτωβρίου / 21.00

Τόπος: Μ2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Early Jazz - a tribute to James P Johnson and Fats Waller» 
από τον Γιώργο Κοντραφούρη quartet και την MOYSA

Για πρώτη φορά ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης με πολλές διεθνείς συνεργασίες Γιώργος Κοντραφούρης παίζει με το κουαρτέτο του και ενδεκαμελή κλασική ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων της ορχήστρας MOYSA. Eρμηνεύουν στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το έργο "Yanerkraw" του James P.Johnson. Στο δεύτερο μέρος το κουαρτέτο παίζει με το χαρακτηριστικό και σύγχρονο στυλ του, την οργιώδη και διονυσιακή μουσική του κλασικού πια Fats Waller. Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, Δημήτρης Παπαδόπουλος στην τρομπέτα, Αλέξης Δελής στο μπάσο και Γιάννης Παπαδούλης στα τύμπανα.

  • 16 Οκτωβρίου / 21.00

Τόπος: Μ2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Alfred Schnittke / Συναυλία με έργα μουσικής Δωματίου του Αlfred Schnittke από την Γερμανία

Ο Alfred Schittke είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διεθνούς μουσικής avant garde. Η συνθετική του γκάμα όμως ήταν πολύ ευρύτερη της "πρωτοπορίας" του 20ου αιώνα, αφού εκτείνεται από τα πιο απαιτητικά ακούσματα, που αγγίζουν τα όρια της έρευνας μέχρι υπέροχες μουσικές για τον κινηματογράφο, χορωδιακά έργα και μουσική δωματίου. Είναι από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα.

  • 16 Οκτωβρίου / 21.00

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση «Maria Callas. Masterclass» του Terrence McNally, από το Shota Rustaveli State Drama Theatre της Γεωργίας, σε σκηνοθεσία Robert Sturua

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally αναφέρεται στην εποχή που η Μαρία Κάλλας, στο τέλος της σταδιοδρομίας της,πραγματοποίησε εργαστήρια στη Μουσική Σχολή Juilliard (1971). Ο παράξενος και συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας της εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με τους μαθητές της ή τα «θύματα», όπως τους αποκαλούσε. Με εκπληκτικά έξυπνους τρόπους, η Κάλλας προσπαθεί να πετύχει την τέλεια απόδοση των μαθητών της και ταυτόχρονα θυμάται το παρελθόν της. Ο Robert Sturua, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο σημαντικός θεατρικός σκηνοθέτης της σύγχρονης εποχής στη Γεωργία και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, σκηνοθετεί το έργο φωτίζοντας τα κωμικοτραγικά στοιχεία της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

  • 17 Οκτωβρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.00-20.00 / ΣΑΒΒΑΤΟ 8.00-14.00

Τόπος: Βαφοπούλειο

Έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Τούγια (1922-
1994)

Η έκθεση/αφιέρωμα στον Γιώργο Τούγια θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια του καλλιτέχνη από όλες τις περιόδους της δημιουργικής του πορείας. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο, υλικό από ορισμένες εμβληματικές εκθέσεις του, καθώς και εγκαίνια ιδιαιτέρως σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στις οποίες έλαβε μέρος. Το υλικό αυτό αποτελεί παραχώρηση από ιδιωτικό αρχείο στον επιμελητή για τις ανάγκες της έκθεσης και έχει ως κύριο στόχο την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση της προσωπικότητας του Γιώργου Τούγια και του έργου του. Επιπλέον, θα εκτεθούν κείμενα του, άρθρα και άλλα, καθώς επίσης δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό, που είχε συγγράψει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Ό,τι έχει απομείνει από τις δράσεις του, καθώς και ζωγραφικά του έργα, αλλά και σχέδια, έχουν εντοπιστεί σε κατιόντα του στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης θα αναδείξει ένα έργο ιδιαζόντος ενδιαφέροντος, με το οποίο η Ιστορία της Τέχνης δεν έχει ακόμη ασχοληθεί.

  • 17 Οκτωβρίου / Εγκαίνια 19.00

ΤΡΙΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00-16.00 / ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00-15.00

Τόπος: Γενί Τζαμί και εξωτερικοί χώροι

Η Πόλη μου η Ευρώπη (εικαστικά)

Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, εκπροσωπώντας ο καθένας τη δική του χώρα, αντικρίζουν με τη δική τους ματιά τη σημερινή Ευρώπη. Μια ήπειρος με τεράστιες αντιθέσεις, με μη αναμενόμενες παθογένειες, με πολλές και διαφορετικού είδους συγκρούσεις να τη δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια, η οποία ωστόσο δεν παύει να αναζητά το νέο πρόσωπό της, μέσα από τις αξίες, τις πολύτιμες αρχές και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπροσωπηθούν από έναν ή και δύο εικαστικούς καλλιτέχνες, στο ελληνο-αυστριακό αυτό project το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

  • 18 Οκτωβρίου / 21.00

Τόπος: Μ1 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Cold Blood» με τους Αstragales asbl – Michele Anne de Mey από το Βέλγιο

Χορός των χεριών που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη. Τελικά, τι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας; Ποια εικόνα θα χαραχθεί στον αμφιβληστροειδή μας όταν έρθει η τελευταία μας ώρα; Για τον Thomas Gunzig συγγραφέα του κειμένου του «Cold Blood», δεν είναι όλη η ζωή μας που περνά μπροστά από τα μάτια μας λίγο πριν το θάνατό μας, αλλά μόνο μια εικόνα και όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. Στο «Cold Blood» ο σκηνοθέτης Jaco Van Dormael και η χορογράφος Michele Anne De Mey δημιουργούν μία ωδή στο εύθραυστο της ζωής και στη μαγεία του θεάτρου, μέσα από ένα ποιητικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και δίνει μία τρυφερή και καλοπροαίρετη ματιά στις μικροσκοπικές και πολύτιμες στιγμές της ζωής μας.

  • 18 και 19 Οκτωβρίου / 18.00

Τόπος: Μουσεία και γκαλερί της Θεσσαλονίκης

Νύχτα Τέχνης (εικαστικά)

Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη του κοινού σε αίθουσες τέχνης και
μουσεία.

  • 18/10 Casa Bianca, Βίλα Καπαντζή, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

  • 19/10 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας,

Lola Nikolaou Art Gallery, Nitra Gallery, Vlassis Art Gallery, Zina Athanasiadou Gallery, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Art Forum Gallery, Donopoulos International Fine Arts, Eirmos Gallery

  • 19 Οκτωβρίου - 30 Δεκεμβρίου / Εγκαίνια 20.00

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00-14.00

Τόπος: Ισλαχανέ

Κυριάκος Καμπαδάκης: Αναδρομική έκθεση

O Κυριάκος Καμπαδάκης, υπήρξε καταξιωμένος δημιουργός, με διεθνή αναγνώριση και ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του τον κατατάσσει σ' έναν από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες, ενώ συνθέσεις του κοσμούν δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

  • 20 Οκτωβρίου / 10.00-20.00

Τόπος: Λιμάνι

Συνέδριο με τίτλο «Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό» - 2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συντονισμό των Θάλειας Στεφανίδου και Νίκου Μυκωνιάτη

Ημερίδα σε σχέση με ό,τι περιγράφεται ως κληροδότημα από το παρελθόν. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι:

  1. η αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία
  2. και τις ευρωπαϊκές αξίες
  3. η ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας
  4. η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού
  5. διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής
  6. η διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.
  • 20 Οκτωβρίου / 21.00

Τόπος: Μ1 - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Από το ταγκό στο βαλς», συναυλία με την Wiener KammerOrchester (Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης)

H Vienna Chamber Orchestra, μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, συναντιούνται για ένα πρόγραμμα δεξιοτεχνικό και δημοφιλή που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η «Tango Suite» του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου. Το πρώτο μέρος κλείνει με το «Greek Concertino» του Μίκη Θεοδωράκη για σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα από τον δίσκο του Κερκέζου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία τιμήθηκε με δύο υποψηφιότητες για τα
βραβεία Grammy μεταξύ άλλων σημαντικών παγκόσμιων βραβείων. Τα δυο έργα παρουσιάζονται με τη σύμπραξη της πιανίστα Έλενα Χριστοδούλου.

Στο δεύτερο μέρος η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης, παίζοντας με τα πανάκριβα βιολιά Strandivarius και Amati, μας κάνει μια ξενάγηση στα Παλάτια της Αυστρίας με μερικά από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα και βαλς των W.A.Mozart, Johannes Brahms και Johann Strauss. Η Vienna Chamber Orchestra συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 22 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά.

  • 21 Οκτωβρίου / 21.00

Τόπος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεατρική παράσταση με τίτλο "Black Clouds" του Fabrice Murgia με τους Cie Artara από το Βέλγιο

Δύο Σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, κάνουν παρασταση για το πως επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή
πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η
απάτη είναι στην ημερησία διάταξη. Το κείμενο και η σκηνοθεσία
είναι του βέλγου Fabrice Murgia.

  • 21 Οκτωβρίου

Party Λήξης 53 ων Δημητρίων / ΚΘΒΕ

Παράλληλο πρόγραμμα 53ων Δημητρίων

  • 18-21 Οκτωβρίου / 17.00-00.00

Τόπος: Λιμάνι, Αποθήκη Δ' / Αίθ. Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη «12 ο Thessaloniki International Short Film Festival»

Το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους πραγματοποιεί τη δωδέκατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να καταγράφει τις ανησυχίες των νέων κινηματογραφιστών και να παρακολουθεί την αέναη εξέλιξη της μικρής φόρμας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

#JobDay Αφετηρία – Δήμος Παπάγου‑Χολαργού

Cityλάιφ Χτες
από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

The Meet Market #EasterEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Cityλάιφ 12.04.2024
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 27/04 έως 28/04

#JobDay Δήμων Ωραιοκάστρου ‑ Δέλτα

Ραδιόφωνο 09.04.2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17/04

Main ‑ event TEDxAUTH 2024: Osmosis

Cityλάιφ 08.04.2024
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ.28/04

Porto Carras Pro‑Am Aegean Mini Tour στις 14‑18 Μαΐου 2024

Cityλάιφ 03.04.2024
Η απόλυτη εμπειρία γκολφ έρχεται στη Χαλκιδική