LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο δημοσιογράφος που καθιέρωσε την κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο στην Ελλάδα

H ψυχή του Vinyl Is Back Γιάννης Αλεξίου

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 28/11/2017 | 00:23

Ο δημοσιογράφος που καθιέρωσε την κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο στην Ελλάδα

Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει στη νέα γενιά ή σε κάποιον που έτυχε να μην ακούσει ποτέ μουσική από βινύλιο, τη μεγάλη διαφορά από τον ψηφιακό ήχο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η διαδικασία επιλογής, το ψάξιμο, η αναζήτηση ανάμεσα σε εξώφυλλα, η ώρα που ανοίγεις το δίσκο, τον βάζεις στο πικάπ και αφήνεις τη μουσική να γεμίσει το δωμάτιο, είναι μια διαδικασία τελετουργική.

Γι 'αυτό ίσως το Vinyl Is Back, η εκδήλωση που συγκεντρώνει δισκοπώλες και λάτρεις του βινυλίου από όλη την Ελλάδα, να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Γιατί μοιράζονται το ίδιο, κοινό μυστικό. Την αγάπη για τη μουσική στην πιο αγνή της μορφή. Ανακρίναμε τον Γιάννη Αλεξίου λίγο πριν ταξιδέψει ως τη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει εκεί το πρώτο Vinyl Is Back της συμπρωτεύουσας, ενώ έχει διανύσει ήδη 4 πετυχημένα χρόνια στην Αθήνα. Πόσο κάνει αυτό το...σπορ, είναι εύκολο να εξηγήσεις σε κάποιον τη μαγεία του βινυλίου και ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασε;

Θυμάσαι ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασες;

Ξεχνιούνται αυτά; Ήταν Χριστούγεννα του 1978 όταν ο πατέρας μου, μου δώρισε ένα πικάπ Dual 1224, το καλύτερο στην εποχή του, και μόλις το έφερε σπίτι στην μονοκατοικία μας στη Ν. Σμύρνη, ο παππούς μου, ο Κώστας, με ρώτησε: "πόσο κάνει μια πλάκα;" - έτσι λέγανε από την εποχή των γραμμοφώνων οι γηραιότεροι τους δίσκους βινυλίου - να πας να πάρεις έναν, να δούμε πώς παίζει το πικάπ. Μου έδωσε 250 δραχμές και πετάχτηκα ως τη Λεόντειο, όπου ήταν το δισκάδικο της γειτονιάς μας, η "Πυραμίδα" και πήρα το "Who Are You των Who", έναντι 230 δραχμών.

Ήταν ο τελευταίος δίσκος που έβγαλε το αγαπημένο μου αυτό συγκρότημα, με τον Keith Moon ντράμερ, ο οποίος πέθανε μετά από λίγο καιρό. Έτσι έγινε η αρχή. Οι πρώτοι μου δίσκοι ήταν θυμάμαι το "30 Greatest Hits" των Rolling Stones, το "Absolutely Live" και το "13άρι" των Doors, το "Greatest Hits" της Janis Joplin, του "Blue For You" των Status Quo και το "Greatest Hits" των Roxy Music. Σήμερα η συλλογή μου αποτελείται από 10.200 δίσκους βινυλίου, κατανεμημένοι αλφαβητικά και σε μουσικές κατηγορίες, χωρισμένοι σε συγκροτήματα και σόλο μουσικούς και κατά χώρες (Αμερική, Ευρώπη), περίπου 2.000 δίσκους 45 στροφών κατανεμημένους με χρονολογία κυκλοφορίας, ώστε να εξασκώ την μνήμη μου όταν αναζητώ κάποιον και γενικότερα πολύ μουσικό υλικό. Ακούω δίσκους όλη μέρα, ώστε να μην πιάσουν σκόνη… Αγορασμένοι όλοι με θυσίες!

Το Vinyl Is Back έγινε θεσμός. Θυμάσαι την πρώτη φορά που το διοργανώσατε ; Υπήρχαν δυσκολίες;

Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Μάρτιο του ’13 στο κτίριο Μηχανουργείο του Τεχνόπολις, στο Γκάζι και από την πρώτη στιγμή σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το αγκάλιασε ο κόσμος. Στο επόμενο, τον Μάρτιο του ’18, θα διεξαχθεί το 12ο στην Αθήνα (Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου) και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα για τα 5 χρόνια Vinyl Is Back. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο λίγος χρόνος διαφήμισης και προβολής που είχαμε μπροστά μας από την ημέρα που καταρτίστηκε η ομάδα που θα το "τρέχαμε", αλλά πετύχαμε πολλά μέσα σε λίγες μέρες και η προσέλευση ήταν μεγάλη. Η επιτυχία που σημείωσε μας έκανε να σχεδιάζουμε σταδιακά κάτι παραπάνω από ένα παζάρι δίσκων και θέλαμε να δώσουμε διαστάσεις event στο Vinyl Is Back, χαρακτήρα που έχει σήμερα.

To ήξερες; Mπορείς να αγοράσεις βινύλια με 2 ευρώ!

Όσοι αγαπούν τα βινύλια είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων; 

Ασφαλώς και είναι ! Πιστεύω ότι είναι άνθρωποι πιο ευαίσθητοι, πιο συναισθηματικοί καθώς το βινύλιο είναι χειροποίητο προϊόν και όχι παράγωγο της τεχνολογικής εξέλιξης κι έτσι το προσεγγίζουν με ανάλογο τρόπο. Όταν ακούς ένα βινύλιο είναι μια ρομαντική πράξη. Πίσω από κάθε δίσκο βινυλίου κρύβεται μια ιστορία, μικρή ή μεγάλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν βινύλια συνδέουν την ιστορία του με ένα γεγονός της ζωής τους, που μπορεί να είναι και κάτι συνηθισμένο και καθημερινό, αλλά του δίνουν οι ίδιοι μια μεγαλύτερη διάσταση γιατί αυτό έχουν ανάγκη. Ακόμη και σε μια πεζή καθημερινότητα, που πήρες το αυτοκίνητό ή το τρένο να πάς μια βόλτα, περνάς από ένα δισκάδικο να πάρεις ένα δίσκο, το δίσκο της βόλτας που λέμε οι πιο μυημένοι, και αυτό έχει μεγάλη αξία!

"Τι ποιότητα ήχου μπορούν να βγάλουν τα δύο ηχειάκια του υπολογιστή ή το laptop ή το κινητό ; Είναι σαν να κάνεις zapping χαζεύοντας στην τηλεόραση βλέποντας πολλά, αλλά τίποτα"

Πώς άραγε μπορεί κανείς να εξηγήσει τον ήχο του βινυλίου σε άτομα που γνωρίζουν μόνο τον ψηφιακό;

Πολλές φορές συμβαίνει να ακούσω ένα τραγούδι ή ένα άλμπουμ ολόκληρο στο you tube για να πάρω μια ιδέα σε κάτι που με ενδιαφέρει να το αγοράσω σε βινύλιο και όταν τελικά το μουσικό αυτό υλικό μπει στο πικάπ μου ακούγεται εντελώς διαφορετικό, άλλο πράγμα από εκείνο που άκουσα στο διαδίκτυο. Καταλαβαίνω ότι πολλοί νέοι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και είναι πολύ φυσικό γι’αυτούς να ακούν μουσική από το laptop ή το i-pad, όπως οι μεγαλύτεροι από το πικάπ τους και το θεωρώ φυσιολογικό γιατί έτσι έχουν μάθει. Όμως τους προτείνω να δοκιμάσουν κι αυτό και θα με θυμηθούν. Αν αγαπάς πραγματικά την μουσική, καλό είναι να την ακούς με τον σωστό τρόπο, όπως της αξίζει. Τι ποιότητα ήχου μπορούν να βγάλουν τα δύο ηχειάκια του υπολογιστή ή το laptop ή το κινητό ; Είναι σαν να κάνεις zapping χαζεύοντας στην τηλεόραση βλέποντας πολλά, αλλά τίποτα…

Ποιος είναι ο δίσκος που ανακάλυψες στο Vinyl Is Back και σε ενθουσίασε;

Το Ποδανά του Λήτη ! Ήταν από λίγους κλασικούς δίσκους του ελληνικού ροκ που δεν είχα στη δισκοθήκη μου και μου έδωσε μεγάλη χαρά που το βρήκα. Αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή.

Αν θελήσει κανείς να αγοράσει βινύλια, πόσο θα του κοστίσει, τι τιμές έχουν οι δίσκοι, και ακόμη, πόσο κοστίζει ένα πικάπ;

Οι τιμές των δίσκων βινυλίων κυμαίνονται από λίγα ευρώ, που είναι οι προσφορές δίσκων, τους οποίους έχουν πια όλοι οι εκθέτες λόγω της οικονομικής κρίσης, περίπου 20 ευρώ οι δίσκοι νέας κυκλοφορίας και οι ακριβοί δίσκοι έχουν να κάνουν με την σπανιότητά τους και την κατάστασή τους.

Ωστόσο μπορείς να αγοράσεις ένα δίσκο που στοιχίζει 2 - 3 ευρώ και να σου δώσει την ίδια ευχαρίστηση με ένα δίσκο των 50 ή 100 ευρώ. Τα πικάπ ξεκινούν από 50 - 60 ευρώ από αλυσίδες καταστημάτων που έχουν καινούργια μοντέλα vintage και περίπου από 150 ευρώ τα πικάπ ελληνικής κατασκευής που είναι αρκετά ποιοτικά. Από εκεί και πέρα μπορείς να επιλέξεις ότι θέλεις, σε όποια τιμή μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις. Υπάρχουν και πολύ ακριβά πικάπ για όσους έχουν οικονομική άνεση. Προσωπικά έχω το ίδιο πικάπ, το πρώτο μου, και έχω αλλάξει όλο το υπόλοιπο στερεοφωνικό συγκρότημα.

 "Αν αγαπάς πραγματικά την μουσική, καλό είναι να την ακούς με τον σωστό τρόπο, όπως της αξίζει"

Πες μας 3 λόγους για να έρθει κάποιος στο Vinyl Is Back!

Να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου σε ένα ζεστό περιβάλλον ψάχνοντας δίσκους ή βλέποντας αυτούς που ψάχνουν, είναι ένας ολόκληρος κόσμος που κάτι θα σου αφήσει αν τον ανακαλύψεις. Ένας δεύτερος λόγος είναι να δεις σημαντικά ελληνικά συγκροτήματα και ν’ ακούσεις τις μουσικές προτάσεις των d.j.’s εντελώς δωρεάν, αλλά και να πάρεις μέρος στις κληρώσεις δώρων και να είσαι ανοιχτός να ξαναδείς ανθρώπους που έχεις χάσει στο χρόνο, αλλά θα χαρείς να τους ξαναδείς τυχαία σε ένα ωραίο περιβάλλον και να θυμηθείτε τα παλιά.

Να δεις τις κουλτούρες και τις αντικουλτούρες της μουσικής που ζουν στην Θεσσαλονίκη συγκεντρωμένες σε έναν χώρο. Κυρίως όμως να χαλαρώσεις από την καθημερινότητα και να διαλέξεις τους δίσκους που θα σου φτιάξουν την μέρα σου μόλις τους βάλεις στο πικάπ. Να ανακαλύψεις διαμάντια της μουσικής σε προσιτές τιμές και να αισθανθείς χαρούμενος και τυχερός που τα βρήκες, αλλά και να δεις τη χαρά που κάνουν άλλοι όταν βρίσκουν τον δίσκο που ψάχνουν χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Προχτές
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Προχτές
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!