LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 ιστορικές ταινίες που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα

Γεγονότα που δεν συνέβησαν ή είναι γεμάτα ανακρίβειες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/7/2017 | 00:07

10 ιστορικές ταινίες που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα

Μια φράση που αποδίδεται στον Mark Twain (ίσως και λανθασμένα) λέει, «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία». Αυτό κάνει ο κινηματογράφος. Ωραιοποιεί κάποιες ιστορίες, ώστε να αποκτήσουν κάποια δραματουργική αξία που ίσως να έλειπε από την πραγματικότητα. Όμως η ιστορία γράφεται και δεν ξεγράφεται και πολλές φορές οι ταινίες ιστορικού περιεχομένου, ή βασισμένες σε ιστορικά αλληθινά γεγονότα το παρακάνουν. ¨οπως οι 10 παρακάτω ταινίες, που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα. Άλλες σε μεγάλο και άλλες σε μικρό βαθμό.

1. Braveheart (1995)

Μπορεί ο William Wallace να ήταν όντως ένας γενναίος πολεμιστής που τα έβαλε με τους Άγγλους και πέθανε εξίσου γενναία, αλλά υπάρχουν μερικές επιλογές στην ταινία που δεν δικαιολογούνται. Όπως η χρονολογία, που είναι λάθος, αφού το 1276, η Σκωτία βρισκόταν σε ειρήνη με την Αγγλία. Ή τα παραδοσιακά σκωτσέζικα κιλτ, που ξεκίνησαν να φοριούνται τον 17ο αιώνα. Και φυσικά η σχέση του William Wallace με την πριγκίπισσα Isabelle δεν θα μπορούσε να υπάρχει, γιατί τότε η πριγκίπισσα ήταν 3 ετών!

2. Gladiator (2000)

Ο αυτοκράτορα Κόμμοδος δεν ήταν ποτέ αυτός ο ψυχοπαθής που ενσαρκώθηκε από τον κατά τα άλλα πολύ καλό, Joaquin Phoenix. Δεν σκότωσε τον πατέρα του, που πέθανε από ανεμοβλογιά και κυβέρνησε ειρηνικά για μια δεκαετία. Πέθανε όταν τον στραγγάλισε στην μπανιέρα του ο παλαιστής και εραστής του ο Νάρκισσος.

3. 300 (2006)

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Κατ' αρχάς, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Διόδωρο, οι Έλληνες στρατιώτες δεν ήταν 300 αλλά μεταξύ 6.000 και 7.000. Οι Σπαρτιάτες δεν θα πήγαιναν ποτέ ημίγυμνοι στην μάχη, προτάσσοντας τους, κατά τα άλλα, καλογυμνασμένους κοιλιακούς τους, αλλά θα φορούσαν κανονική πανοπλία. Και φυσικά ο Ξέρξης δεν ήταν ένας καραφλός γίγαντας με χαλκά την μύτη.


4. Shakespeare in Love (1998)

Η ταινία δεν γυρίστηκε φυσικά για να μας δείξει την αληθινή ιστορία του Shakespeare. Όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια που είναι εντελώς ανακριβής. Ο Shakespeare μπορεί κάλλιστα να μην μπορούσε να γράψει μια περίοδο, αλλά δεν εμπνεύστηκε το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” από έναν αληθινό έρωτα. Για την ακρίβεια, εμπνεύστηκε την ιστορία από ένα ήδη υπάρχον ποίημα με τίτλο “The Tragical History of Romeus and Juliet”, που γράφτηκε το 1562 από τον Arthur Brooke και ήταν πολύ γνωστό στο τότε κοινό.

5. The Patriot (2000)

Πολλά και διάφορα. Η έμπνευση για τον χαρακτήρα του Benjamin Martin, που παρουσιάζεται ως ένας ευγενής πολεμιστής, προέρχεται από τον Francis marion, που δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ευγενής. Επίσης, λέγεται πως οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που υποσχέθηκαν στους σκλάβους να τους απελευθερώσουν αν πολεμούσαν δίπλα τους, κι όχι οι Αμερικάνοι.

6. Alexander (2004)

Η ταινία ξεκίνησε το ταξίδι τις στις αίθουσες με μηνύσεις κατά του σκηνοθέτη και του στούντιο παραγωγής. Οι τρεις μάχες που έδωσε ο Αλέξανδρος με τους Πέρσες περιορίζονται σε μια, όπως πολλά από τα μεγάλα κατορθώματά του, που συγχωνεύονται ή προσπερνιούνται. Ο τόπος και ο χρόνος δεν συμφωνεί σχεδόν ποτέ με τα ιστορικά γεγονότα, ενώ ο Oliver Stone επεξεργάστηκε τέσσερις φορές την ταινία ύστερα από τις αντιδράσεις που πυροδότησε η αρχική της μορφή.

7. Midnight Express (1978)

Η ιστορία του Βilly Hayes που για κάποιο ανεξήγητο λόγο προσπάθησε να περάσει χασίς εκτός Τουρκίας, είναι είναι αληθινή. Αν και ποτέ δεν καταλάβαμε ποιος θα το έκανε αυτό στην Τουρκία της δεκαετίας του '70. Πέρασε πέντε χρόνια στην φυλακή και όταν απέδρασε και ανακρίθηκε για εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε στην Γερμανία και δυο χρόνια αργότερα,έγραψε το βιβλίο που έγινε και ταινία. Πολλά από τα γεγονότα που βλέπουμε στην οθόνη, δεν συνέβησαν ποτέ, αφού ο Hayes δεν δάγκωσε ποτέ την γλώσσα άλλου ανθρώπου, ούτε σκότωσε κατά λάθος έναν σαδιστή φύλακα που πήγε να τον βιάσει.

8. Bridge of the River Kwai (1957)

Πολύ όμορφη και καλογυρισμένη ταινία, που όμως δεν απέφυγε και αυτή τις ανακρίβειες. Η γέφυρα στην ταινία παρουσιάζεται ως μια ξύλινη κατασκευή που κάποια στιγμή ανατινάζεται από τους κομάντος. Για την ακρίβεια η γέφυρα δεν ήταν απλά ξύλινη, αλλά μια κανονική γέφυρα από ξύλο και τσιμέντο, η οποί μάλιστα χρησιμοποιήθηκε για δυο χρόνια. Ο ποταμός δεν λέγεται Kwai αλλά Mae Klong. Μετονομάστηκε σε Khawae Yai μετά την ταινία!

9. Marie Antoinette (2006)

Η Sophia Coppola έκανε καλή δουλειά με την σκηνοθετική πλευρά της ταινίας αλλά πήρε τόσες ελευθερίες, που η μαρία Αντουανέτα έγινε ένας όμορφος πίνακας και όχι μια πραγματική φωτογραφία. Η ταινία δείχνει πως κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με τον Louis – Auguste, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Η αποπλάνησή της πήρε μερικούς μήνες στην οθόνη, ενώ κράτησε περίπου 7 χρόνια. Επίσης η σeξουαλικη της σχέση με τον Κόμη Axel fersen, αμφισβητείται ιστορικά.

10. Enemy at the Gates (2001)

Η ταινία ξεκινά αμέσως με ανακρίβειες, δείχνοντας την Ελβετία και την Τουρκία ως κατακτήσεις των Γερμανών. Επίσης σε μια προσπάθεια να μην μετατραπεί σε κομμουνιστική ωδή, η ταινία υποτιμά την ομαδική προσπάθεια των Σοβιετικών και την συμβολή τους στην νίκη κατά των ναζί. Βέβαια, από την άλλη, η ηρωική μορφή του vasily Zaytsev αποκτά μεγαλύτερη σημασία π' ότι πραγματικά είχε, αν και υπήρξε ήρωας της μάχης. Και επίσης, ο μεγάλος αντίπαλος του Zaytsev, ο Γερμανός sniper erwin Konig, δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Χτες
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Χτες
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!