E-Daily

Όσα δεν ξέραμε για τον Σπορτ Μπίλι

Η σειρά που καθήλωσε τους πιτσιρικάδες

27/4/2017 | 02:17

Εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Προβλήθηκε από το κανάλι της ΥΕΝΕΔ, και καθήλωσε όλους τους πιτσιρικάδες της εποχής. Ενώ γυρίστηκαν μόνο 26 επεισόδια, έμεινε στην ελληνική τηλεόραση τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Ο εφευρετικός, μικροσκοπικός Μπίλι αγαπήθηκε από τα παιδιά και έγινε σήμα σε μπλούζες, τσάντες, ακόμα και είδη σπιτιού. Ο Μπίλι ήταν από τον Όλυμπο, και είχε για εχθρό τη μισητή Βάντα. Στόχος του εφευρετικού Μπίλι ήταν να σώσει όλα τα αθλήματα στο Γαλαξία, και να κάνει το κόσμο πιο δημιουργικό και χαρούμενο. Η Βάντα μισούσε τα παιχνίδια, τα γελία και την ευτυχία.

Ποιος δεν ευχόταν να έχει το μαγικό βαλιτσάκι του Σπορτ Μπίλι, που εκεί μέσα μπορούσες να βρείς τα πάντα; Ουρές στα πολυκαταστήματα της εποχής για το μαγικό τσαντάκι, που χάριζε ώρες νοητού ταξιδιού ανά τους πλανήτες.

Η σειρά ήταν μια παραγωγή της Filmation Associates το 1979 και προβλήθηκε αρχικά στη Δυτική Γερμανία. Το 1982 προβλήθηκε στις ΗΠΑ από το NBC. Τα επεισόδια δεν ήταν πολλά, μόνο 26 αλλά ήταν αρκετά για να κάνει τα παιδιά να την λατρέψουν με αποτέλεσμα να προβάλλονται συνεχώς επαναλήψεις, κυρίως στην Ελλάδα, με την ίδια επιτυχία.

Η σειρά προβλήθηκε και αγαπήθηκε στην Αγγλία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η επιτυχία της σειράς ήταν τόσο μεγάλη που η FIFA τον όρισε ως μασκότ του Fair Play στα Μουντιάλ της Ισπανίας  το 1982 και του Μεξικό, το 1986. 

Ένα φοβερό στοιχείο ήταν ότι η σειρά πουλήθηκε σε πολλές χώρες μεταγλωτισμένη στα ελληνικά λόγω της καταγωγής του Σπορτ Μπίλι.

Η δύσκολη ελληνική γλώσσα δεν στάθηκε εμπόδιο για να αγαπηθεί από τα παιδιά του κόσμου.