E-Daily
Αφιέρωμα στα Όσκαρ

Ποιοι θα πάρουν τα φετινά Όσκαρ;

Φαβορί και αουτσάιντερ στις βασικές κατηγορίες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/2/2017 | 21:15

Η τελετή για την 89η απονομή των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει. Επικίνδυνα. Γιατί όσο κι αν λέμε πως κάθε χρόνο δεν βγαίνουν ταινίες, όταν φτάνουν τα Όσκαρ. Καθόμαστε να τα δούμε με την μεγαλύτερη όρεξη και συγκίνηση. Και ανακαλύπτουμε πως και ταινίες υπάρχουν και άξιοι πρωταγωνιστές.

Είναι αυτοί που τραβούν τα βλέμματα όταν ξεκινούν γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας να φωτογραφηθούν στο κόκκινο χαλί και να πουν τις αστείες ή σοβαρές (ανάλογα ποιος μιλάει και για ποια ταινία βραβεύεται) ατάκες τους. Οι γυναίκες με τις τουαλέτες τους και οι άντρες με τα σμόκιν, μαζεύονται όλοι στο Kodak Theatre για να παρακολουθήσουν από κοντά (μαζί κι εμείς από τα σπίτια μας) την τελετή των σημαντικότερων, όσο κι αν κάποιος διαφωνεί, βραβείων του κινηματογράφου.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει τις τεράστιες εκπλήξεις. Είτε όταν ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες, είτε όταν απονέμονται τα βραβεία. Αλλά πάντα υπάρχουν οι μίνι εκπλήξεις που ρίχνουν λίγο πιπέρι στην τελετή. Και φέτος λοιπόν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, που έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις πιο βασικές κατηγορίες.

Ποιοι λοιπόν θα πάρουν τα φετινά χρυσά αγαλματίδια; Αν πάρουμε υπόψιν τους νικητές των βραβείων που προηγήθηκαν, τότε θα κάνουμε τις παρακάτω προβλέψεις:

Στο Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου, η πανταχού παρούσα τα τελευταία χρόνια Viola Davis παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο για τον ρόλο της στο “Fences”. Θα τολμήσω να πω πως δεν υπάρχει ούτε αουτσάιντερ σε αυτή την κατηγορία, αλλά για να μην τις δυσαρεστήσω, θα προτιμήσω την Michelle Williams, μια εξαιρετική ηθοποιό, για τον ρόλο της στο “Manchester by the Sea”.

Στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου, τα πράγματα είναι εξίσου ξεκάθαρα. Το Όσκαρ θα πάει σχεδόν σίγουρα στον Mahershala Ali (πολλοί μπορεί να τον θυμάστε από τον ρόλο του στην σειρά “House of Cards”). Αν πρέπει να διαλέξω ένα αουτσάιντερ, τότε θα μοιράσω αυτόν τον τίτλο μεταξύ Dev Patel (“Lion”) και Jeff Bridges (“Hell or High Water”).

Τα δυο Όσκαρ σεναρίου μπορεί πολλοί να τα θεωρούν δευτερεύοντα αλλά δεν είναι έτσι. Είναι από τα πιο σημαντικά. Γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει η ιδέα την ταινίας. Στην κατηγορία του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, το “Moonlight” και οι Barry Jenkins και Alvin McCraney, θα το πάρουν θέλουν δεν θέλουν. Ίσως ο μόνος που μπορεί να τους κοντράρει να είναι ο Luke Davies με το “Lion”.

Στο Πρωτότυπο Σενάριο πάλι, υπάρχει το πρώτο ντέρμπι. Ο Kenneth Lonergan έχει ένα μικρό προβάδισμα με το σενάριο που έγραψε για την ταινία “Manchester by the Sea”, αλλά τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες έχει και ο 32χρονος Damien Chazelle με το “La La Land”. Εδώ σίγουρα θα είναι ένα από τα ντέρμπι της βραδιάς.

Στην κατηγορία για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, δεν νομίζω να υπάρχει αμφισβήτηση για το Όσκαρ του Damien Chazelle. Αν δεν το πάρει στην κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου, τότε δεν θα φύγει με άδεια χέρια. Αν και μπορεί να φύγει και με δυο. Αλλά όχι με κανένα. Αουτσάιντερ; Ίσως ο Barry Jenkins για το “Moonlight”.

Φτάσαμε στις τρεις τελευταίες κατηγορίες. Σε αυτές που ο κόσμος θεωρεί πιο σημαντικές από όλες τις άλλες. Πρώτα, στην κατηγορία για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Εκεί, η συμπαθέστατη Emma Stone με την εξαιρετική της ερμηνεία στο “La La Land”, δύσκολα θα απειληθεί. Βέβαια, η κάτοχος ενός αγαλματιδίου, Natalie Portman, για τον ρόλο της ως Jackie Kennedy στο “Jackie”, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, αλλά δύσκολα. Αν και όταν πήρε το πρώτο Όσκαρ ήταν πάλι έγκυος, οπότε ίσως να της φέρνει γούρι.

Στην κατηγορία για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, θα γίνει το δεύτερο ντέρμπι της βραδιάς. Φαβορί υπάρχει και είναι ο Caset Affleck για το “Manchester by the Sea” αλλά ο Denzel Washington είναι παλιός και είναι αλλιώς. Η ερμηνεία του στο “Fences” μας θύμισε ξανά γιατί ανήκει στην ελίτ των εν ζωή ηθοποιών και πως θα παλέψει σκληρά για το τρίτο προσωπικό του αγαλματίδιο.

Και φτάσαμε στον... βασιλιά των βραβείων. Στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί και ένα μεγάλο αουτσάιντερ. Το φαβορί είναι το “La La Land”, η ταινία που προτάθηκε για 14 Όσκαρ και ισοφάρισε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων του “Titanic” και του “All About Eve”. Αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο αουτσάιντερ, το “Moonlight”, η ταινία που συγκίνησε τους πάντες με την ευαισθησία της και κατάφερε να προταθεί για 8 'Οσκαρ.

Εν αναμονή λοιπόν για το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ώστε να απολαύσουμε την τελετή και να δούμε αν είναι σωστές οι προβλέψεις μας.

Κόσμος

Έκλεψαν το Oscar της Frances McDormand στο πάρτι μετά την απονομή

Όλα έγιναν στο περίφημο Governors Ball στην αίθουσα Ray Dolby Ballroom
ΝΕΑ

Η λίστα με τους νικητές στα 90α βραβεία Oscar

Η τελετή της απονομής ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Μαρτίου
ΝΕΑ
ΝΕΑ

5 αξέχαστες ομιλίες στα βραβεία Όσκαρ

Γέλιο, συγκίνηση, έμπνευση
ΝΕΑ

Τα Όσκαρ σε νούμερα

Όσα δεν ξέρετε για τα βραβεία
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ Προχτές
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ Προχτές
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!