LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι 9+1 καλύτερες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Οι μεταφορές από το σινεμά στην τηλεόραση που έκαναν μεγάλη επιτυχία

Δημοσίευση 7/10/2016 | 00:08

Οι 9+1 καλύτερες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Westworld» που κατάφερε να εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς (...και εμάς!), αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πόσες σειρές έχουν βασιστεί σε ταινίες και ποιες από αυτές είναι καλές. Ή οι καλύτερες. Φέτος τον φθινόπωρο, τα remake στην τηλεόραση έγιναν πράξη υπέρ του δέοντος και για να προλάβουμε τις όποιες τυχόν εισβολές σε μια τοπ λίστα, επιλέξαμε τις 9+1 καλύτερες σειρές που έχουν προηγουμένως υπάρξει στον κινηματογράφο. Εντάξει, ο κανόνας είναι πως οι ταινίες είναι καλύτερες από τις σειρές που έφεραν αργότερα τον τίτλο τους, αλλά υπάρχουν και μερικές που «έσβησαν» την κινηματογραφική τους version.

Η σειρά που ακολουθεί δεν είναι τυχαία...

9) Stargate SG-1

Η σειρά βασίστηκε στην επιτυχημένη ταινία του Ronald Emmerich «Stargate» του 1994, αν και κατά την διάρκεια της (κράτησε 10 σεζόν) ξέφυγε από την λογική της ταινίας. Η μεγάλη διάρκειά της και το μεγάλο fanbase το οποίο δημιούργησε, βασίστηκε στην πιο ανάλαφρη και χιουμοριστική ματιά της, κάτι που δεν υπήρχε στην ταινία του ’94. Μέχρι το «Supernatural», που έφτασε αισίως στην 12η σεζόν του, το «Stargate SG-1» ήταν η μακροβιότερη σειρά επιστημιονικής φαντασίας στην αμερικάνικη τηλεόραση.

8) 12 Monkeys

Βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Terry Gilliam από το 1995 (που με την σειρά της βασίστηκε στην γαλλική ταινία «La Jetée» του 1962), η σειρά είχε αρκετά μεγάλη επιτυχία, με τους πρωταγωνιστές να μην «γεμίζουν τα παπούτσια» των Brad Pitt και Bruce Willis, αλλά μπόρεσαν να κρατήσουν την σειρά σε υψηλά επίπεδα και να φτάσουν αισίως τις τρείς σεζόν.

7) In the Heat of the Night

Η σειρά έκανε πρεμιέρα το 1988 και κανένας δεν της έδινε μεγάλη διάρκεια «ζωής». Κι αυτό γιατί, βασιζόταν στο ομότιτλο αριστούργημα του Norman Jewison με πρωταγωνιστή τον Sidney Poitier, που τιμήθηκε με 5 Oscar. Αντίθετα όμως στις προβλέψεις, η παρέα των αστυνομικών που εξιχνίαζε εγκλήματα στο Mississippi, έγινε η αγαπημένη του κοινού, φτάνοντας σε υψηλά νούμερα. Κράτησε 8 σεζόν, μέχρι και το 1995, έχοντας αποσπάσει 7 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

6) Bates Motel

Μπορεί να είναι prequel αλλά βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ταινία «Psycho» του Alfred Hitchcock (η τηλεταινία του 1987 με τον ίδιο τίτλο δεν έχει μεγάλες ομοιότητες). Το «Bates Motel» γνώρισε την επιτυχία κυρίως λόγω των ερμηνειών των δυο πρωταγωνιστών του, με την Vera Farmiga να δίνει ερμηνεία ζωής και να αδικείται από τα βραβεία Emmy που το 2013, έδωσαν το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε δραματική σειρά στην Claire Daines («Homeland»). Ένα ψυχολογικό θρίλερ που μπορεί να θεωρείται εφάμιλλο με την μεγαλοφυία του αρχικού εμπνευστή του.

5) Friday Night Lights

Η ταινία του Peter Berg που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1994, ήταν μια πιο sports movie που βασιζόταν στο παιχνίδι του American Football, από την πίεση και τον ενθουσιασμό, μέχρι την στρατηγική και την προπόνηση. Όμορφη, κοντά στο νουάρ η ταινία, με την σειρά όμως να περιστρέφεται μεν γύρω από το άθλημα αλλά να μην το θεωρεί αυτοσκοπό της. Οι περιπέτειες των νεαρών μαθητών και η προσπάθειά τους να πάνε στο κολλέγιο αλλά και η εστίαση στην προσωπική ζωή του προπονητή έδωσαν άλλο χαρακτήρα στην σειρά και παρόλο που θεωρείται άλλη μια τυπική teen σειρά, καταφέρνει να γίνει εθιστική και να κρατήσει 5 σεζόν.

4) M*A*S*H

Το 1970 o star, Donald Sutherland μαζί με τον πάντα συμπαθή Elliot Gould (ο πατέρας της Μόνικα και του Ρος από το «Friends»), αποφάσισαν να πρωταγωνιστήσουν στην αντιπολεμική (και λίγο πιο ανάλαφρη) ταινία του Robert Altman, που απεικόνιζε το προσωπικό ενός νοσοκομείου κατά τον πόλεμο της Κορέας. Οι πρωταγωνιστές, χρησιμοποιούν το χιούμορ για να μην τρελαθούν από την φρίκη του πολέμου. Η ταινία κέρδισε ένα Oscar και είχε μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτό και 2 χρόνια αργότερα, ο Alan Alda πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον κράτησε επιτυχημένα για 11 σεζόν!

3) Buffy the Vampire Slayer

Το απόλυτο παράδειγμα σειράς που ήταν πολύ ανώτερη από την ταινία στην οποία βασίστηκε. Η Sarah Michelle Guellar έκανε εντελώς δικό της τον ρόλο, σε βαθμό που ίσως δεν μπόρεσε ποτέ να απαλλαγεί από αυτόν. Η ξεχασμένη ταινία του 1992, δεν είχε τίποτα να προσφέρει (εκτός της ομορφιάς της Kristy Swanson), ενώ η σειρά αγαπήθηκε όσο λίγες και διήρκησε 7 σεζόν.

2) Hannibal

O Ridley Scott ανέλαβε να σκηνοθετήσει το sequel της ταινίας «Silence of the Lambs», 10 χρόνια μετά την προβολή της. Το «Hannibal» με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins δεν ήταν όσο ποιοτικό όσο η «Σιωπή των Αμνών» (όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος) αλλά ήταν σίγουρα μια συναρπαστική συνέχεια στην «αρρωστημένη» ιστορία του Thomas Harris. Η ομώνυμη σειρά είχε την τύχη να έχει σαν πρωταγωνιστή έναν πολυτάλαντο ηθοποιό, τον Mads Mikkelsen αλλά και ένα πολύ ωραίο story που εκτόξευσε την σειρά σχεδόν αμέσως. Κράτησε τρεις σεζόν και είχε την σοφία να τελειώσει, πριν χάσει την ουσία της.

1) Fargo

Ανήκει στις σειρές νέου τύπου, ας τις πούμε, που αλλάζουν το καστ τους κάθε σεζόν. Βασίζεται στην ταινία των αδελφών Coen του 1996, που κέρδισε 2 Oscar. Αλλά και η σειρά δεν πάει καθόλου πίσω, καθώς και αυτή με την σειρά της κέρδισε 2 Χρυσές Σφαίρες. Είναι ό, τι καλύτερο έχουμε δει από μεταφορά ταινίας στην τηλεόραση (κυρίως η 1η σεζόν), με το σύμπαν της Μινεσότας που έχτισαν οι αδελφοί Coen να επανέρχεται ατόφιο σε διάφορες ιστορίες ίντριγκας, φόνων και αγωνίας. Η 3η σεζόν αναμένεται μέσα στο 2017 και ολοι οι fan ανυπομονούμε για την συνέχεια.


+ 1 – Westworld

To Westworld έκανε την πρεμιέρα του στις 2 Οκτωβρίου και άφησε άπειρες υποσχέσεις. Βασίζεται στην ομότιτλη ταινία του 1973, με τον Yul Brynner. Αν δεν καταφέρει να χαλάσει την αρχική εντύπωση που άφησε στο κοινό, τότε θα μπει πολύ σύντομα στην παραπάνω λίστα. All-star cast και ιστορία που θα εναλλάσσεται, όλα συνωμοτούν σε μια σειρά που αν προσέξει θα προκαλέσει μανία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Χτες
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Χτες
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!