LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βινύλια και μουσικές στην ταράτσα: Το πιο όμορφο δισκοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Vinyl Salvation: Δεν υπάρχει άλλο σαν αυτό

Δημοσίευση 2/8/2016 | 00:18

Βινύλια και μουσικές στην ταράτσα: Το πιο όμορφο δισκοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Για το Vinyl Salvation έχουμε ξαναγράψει. Και πώς γίνεται να μην το αναφέρει κανείς στα ωραιότερα δισκοπωλείας της χώρας, όταν βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της πολύβουης Βαλαωρίτου με ταράτσα για πάρτι και θέα που κόβει την ανάσα; Και όχι μόνο αυτό! Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το Vinyl Salvation παίζουν τη μουσική στα δάχτυλα, και όχι επειδή είναι dj, αλλά επειδή γνωρίζουν τον κόσμο του βινυλίου όσο λίγοι. 

Από που προμηθεύεστε τα βινύλια και τι είδους μουσικές θα βρει κανείς στους δίσκους του Vinyl Salvation;

Προσπαθούμε να μην περιοριζόμαστε σε λίγα είδη μουσικής. Στο μαγαζί θα βρει κανείς από used pop των 80s, μέχρι το νέο ΕΡ του Aphex Twin. Από τούρκικη, ψυχεδελική funk/rock, μεγάλη ποικιλία σε jazz και funk/soul, electronica, μια εξαιρετική και εκλεκτική συλλογή από house & techno τίτλους, soundtracks, hip-hop, DJ Tools, brazil, world, latin... Έχει απ'όλα! Τα βινύλια τα προμηθευόμαστε από όλους τους μεγάλους προμηθευτές σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και αυτοπροσώπως από παζάρια δίσκων σε εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και ιδιώτες.

Πώς βρήκατε αυτό τον εκπληκτικό χώρο στη Θεσσαλονίκη;

Ο χώρος είναι ιδιόκτητος. Στο παρελθόν στέγαζε το στούντιο ηχογράφησης της δισκογραφικής μας εταιρείας. Η αλήθεια είναι πως γυρίζει πολλά κεφάλια η θέα από την ταράτσα. Και είναι πραγματικά ευρύχωρη! Πάντα όμως, όταν κάποιος μπαίνει στο μαγαζί, καταλαβαίνεις ποιος έχει έρθει για τη θέα και ποιος για τους δίσκους. Το βλέμα τους επικεντρώνεται σε διαφορετικά σημεία. Η θέα είναι πράγμα υποκειμενικό άλλωστε.

Mιλήστε μας για τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στο χώρο σας!

Έχουμε φιλοξενήσει διάφορα in-store events με φίλους DJs, αλλά και καλλιτέχνες που επισκέπτονταν την πόλη για κάποιο set, μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε με τις διάφορες ομάδες της Θεσσαλονίκης, όπως οι Be Uncensored, Synthetic κ.ά. Στις 16 Απριλίου κάναμε ένα πολύ επιτυχημένο Record Store Day με τον Republic 100.3, όταν και είδαμε το χώρο μας έτσι όπως τον φανταζόμασταν: γεμάτο από κόσμο που συστήνεται μεταξύ του με αφορμή τις μουσικές συζητήσεις.

Αλήθεια, πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν δίσκους στην εποχή μας, κι όμως διαβάσαμε πρόσφατα πως η αγορά του βινυλίου...ανεβαίνει! Πώς το εξηγείς;

Τα νούμερα αυτό λένε ναι, και τα νούμερα δεν ψεύδονται φυσικά. Νομίζω πως εν μέρει αποτελεί μέρος της φυσικής πορείας των πραγμάτων γενικότερα, δηλαδή κάτι που ακμάζει θα παρακμάσει. Όπως έκανε το βινύλιο, το CD, ίσως όπως θα κάνει και το mp3 - αν και δύσκολα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Από την άλλη υπάρχει και το hype και όλη αυτή η κουλτούρα της μίμησης -αυτός/ή φαίνεται γαμάτος για τον Χ/Ψ λόγο και αγοράζει βινύλια, θα το κάνω κι εγώ-, από την οποία φυσικά επωφελούμαστε, δεν είναι μυστικό. Αλλά μέσα από αυτό θέλουμε να πιστεύουμε πως και νέα παιδιά, αλλά και ξεχασμένοι ή εν δυνάμει συλλέκτες, ξανάρχονται σε επαφή με τη σωματική πλευρά της μουσικής. Με το εξώφυλλο, το artwork, το βάρος των 180g, τη μυρωδιά, τη σημασία της παραγωγής της ίδιας της μουσικής ως ολοκληρωμένη τέχνη και πρόταση. Άλλωστε, δεν μπορείς να αγκαλιάσεις ένα mp3, ούτε να το αφήσεις κληρονομιά, ούτε θα πάρει αξία μετά από κάποια χρόνια κ.ο.κ

Δηλαδή αν έρθουμε, θα πιούμε καφέ στη ταράτσα;

Αν φέρετε καφέ θα πιείτε, ναι :ρ Η είσοδος, ή μάλλον έξοδος, στην ταράτσα είναι ελεύθερη για το κοινό. Εμείς κερνάμε ζεστό εσπρέσο ή τσάι το χειμώνα. Αν κάποιος το προτιμά με 40°C, τότε κερνάμε και το καλοκαίρι!

Ποιο είδος μουσικής προτιμούν οι αγοραστές σας;

Μέσα στους 9 πρώτους αυτούς μήνες, φαίνεται να μας εμπιστεύονται στους τομείς της jazz και της techno/house κυρίως. Αλλά και στην hip-hop, μιας και είμαστε από τα λίγα δισκοπωλεία που ασχολούνται με το είδος. Funk, soul, world, afro και γενικότερα όλο αυτό το πεδίο της «μαύρης» μουσικής δεν πάει πίσω: έχουμε πολλούς αξιόλογους τίτλους σε αυτά τα είδη.

Τι κάνει τα μικρά δισκοπωλεία να υπερτερούν σε σχέση με τα μεγάλα;

Η ρομαντική μου πλευρά θα πει πως είναι αυτή η αίσθηση του οικείου, όπως συχνά και ιδανικά είναι και η αίσθηση του να ακούς καλή μουσική άλλωστε. Το γεγονός ό,τι κάθε νέος πελάτης θα συστηθεί σχεδόν πάντα από μόνος του, νομίζω πως είναι κάτι που δεν συμβαίνει στα μεγάλα δισκοπωλεία αλυσίδων, ή στα τμήματα μουσικής των πολυκαταστημάτων που φιλοξενούν τους "The Clash" δίπλα στα πολυμίξερ ας πούμε. Η πιο ρεαλιστική μου πλευρά θα συμφωνήσει με τη ρομαντική μου πλευρά γιατί τα είπε πολύ ωραία, νομίζω χαχα.

Έχετε προσωπική σχέση με τους πελάτες σας;

Με τους περισσότερους ναι. Όπως ήδη είπα τους γνωρίζουμε όλους με το όνομά τους, τι ακούνε, τι δεν ακούνε, τι περιμένουν να βγει. Πραγματοποιώντας παραγγελίες, έχουμε πάντα στο νου μας «ωπ, αυτό μπορεί να το θέλει ο Γιώργος, η Μαρία» κ.ο.κ, χωρίς υπερβολές. Ξέρουμε, ή μαθαίνουμε στην πορεία τι να τους προτείνουμε και τι θα τους τραβήξει την προσοχή. Στόχος κάθε δισκοπωλείου άλλωστε, είναι να γίνει στέκι για τους πελάτες του, και όχι μόνο απλά να πουλάει μουσική.

info: Εκτός από το φυσικό του χώρο στον 9ο όροφο της Βίκτωρος Ουγκώ 14, το Vinyl Salvation δέχεται παραγγελίες με αντικαταβολή, πιστωτική κάρτα ή paypal και με next day delivery μέσω του e-shop του στο www.vinylsalvation.com.

https://www.facebook.com/vinylsalvation/
https://www.instagram.com/vinylsalvation/

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Χτες
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Χτες
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση

Millenium: Η σουηδική σειρά μυστηρίου στο Ertflix που θα τεντώσει τα νεύρα σου

TV Σειρές 12.04.2024
Αλλο ένα αριστούργημα από τη Σουηδία

Ταινίες «γλυκιές σαν μέλι» για να δεις αυτή την άνοιξη

ΝΕΑ 10.04.2024
Θα σε κάνουν να χαμογελάσεις. Και λίγο να κλάψεις!