LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Spooky Train: «Είμαστε μια διαστημική φυλή»

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Συνομιλούμε με τους Altribe, λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του νέου τους δίσκου

Δημοσίευση 27/4/2016 | 00:22

Spooky Train: «Είμαστε μια διαστημική φυλή»

- Γιατί Altribe, και γιατί Spooky Train παιδιά; Έχετε τάσεις φυγής;

Fiona: Αισθανόμαστε σαν φυλή. Μια urban φυλή με στόχο να μεγαλώσει, να διευρυνθεί και να βρει ανθρώπους που θα μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία για τη ζωή. Spooky Train διότι είναι ένα μέσο με προδιαγεγραμμένη πορεία - καρμική θα έλεγα - και που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει. Έτσι φαίνονται τα πράγματα… Αναπόφευκτα.

Albert: Tribe γιατί είμαστε μια διαστημική φυλή και Al γιατί κάθε «ουσιαστικό» πρέπει να έχει το «άρθρο» του. Spooky Train επειδή μου φαίνεται πως όλη η ανθρωπότητα έχει στοιχειώσει και έχει μπει σε ένα τρένο που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

 

- Πώς κυκλοφορούν οι καλλιτέχνες σήμερα μουσική; Εγώ προσωπικά δεν έχω cd player, όμως έχω μια ιδιαίτερη ρομαντική συμπάθεια προς το βινύλιο. Ποια είναι η γνώμη σας και πώς προσαρμόζεστε στο νέο μοντέλο της μουσικής βιομηχανίας;

Fiona: Όπως μπορούν. Κάθε εποχή έχει και τους δικούς της τρόπους. Το ίντερνετ αυτή τη στιγμή, έχει την πρωτοκαθεδρία. Συμπορευόμαστε! Προσωπικά όμως, και εγώ αγαπώ το βινύλιο. Έχει περισσότερο χώρο για το artwork και φυσικά ο ήχος είναι σούπερ!

Albert: Η μουσική κυκλοφορεί με κάθε τρόπο. Υλικά και άυλα: mp3s, cds, vinyls. Κυκλοφορεί ακόμα κι όταν τη σφυράς στο δρόμο! Το βινύλιο είναι η πιο ζεστή αποτύπωση της μουσικής και νομίζω ότι μας ταιριάζει πλέον.

- Το αγαπημένο μου κομμάτι από τον δίσκο είναι το You Gonna Miss Me. Εσείς έχετε αδυναμία σε κάποιο συγκεκριμένο;

Albert: Δε μπορώ να πω ότι έχω κάποια προτίμηση. Είναι όλα παιδιά μου. Έχει ενδιαφέρον όμως να βλέπεις στην πορεία του χρόνου ποια τύχη θα έχει το καθένα ξεχωριστά. Μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεων.

Fiona: Πραγματικά είναι δύσκολο να διαλέξω. Πολλές φορές νομίζω ότι αυτό που δεν έχω ακόμη γράψει είναι το καλύτερο… Αλλά σοβαρά τώρα, έχω μια αδυναμία στο Spooky Train και στο Stick to me.

Δείτε το video clip για το Spooky Train

- Πώς είναι οι διαπροσωπικές επαγγελματικές σας σχέσεις; Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να στήνεις ένα συγκρότημα από το μηδέν και να βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες;

Albert: Οι σχέσεις μας είναι καλές γιατί πρώτα τις επιλέγουμε και κατόπιν τις φροντίζουμε και τις καλλιεργούμε. Το να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο συγκρότημα και να παραμείνει, είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται ευφυία, ταλέντο, θάρρος, ειλικρίνεια, συνεχή εξέλιξη και πολλά άλλα, ειδικά όταν δεν αναφερόμαστε σε απλά εμπορικά κατασκευάσματα.

Fiona: Δεν είναι εύκολο να συνεννοηθείς και να συν-δημιουργείς. Γιατί αυτό κάνουμε… Και εγώ και ο Albert γράφουμε τα τραγούδια, αλλά οι συγκεκριμένοι μουσικοί, o Απόστολος Καρατζάς στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Δημήτρης Μπίλλιας στο ηλ. μπάσο, δίνουν πνοή και χαρακτήρα στα τραγούδια. Δουλεύουμε πολύ στον ήχο, στην αισθητική, στις σχέσεις… Είναι μια εργασία πολύ σημαντική και χωρίς ωράριο. Είμαστε εκεί, όλοι μαζί, με κοινό κώδικα και όχημα τους Altribe. Όλο αυτό για μένα, είναι ευλογία!

- Υπάρχουν παραδείγματα στον χώρο που αποδεικνύουν πως ο αγγλικός στίχος δεν είναι απαραίτητος για μια διεθνή καριέρα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Fiona: Διεθνή καριέρα; (γέλια) Οκ. Δεν ξέρω τι πραγματικά χρειάζεται για να κάνει κανείς καριέρα, πόσο μάλλον διεθνή! Τί αγγλικά, τί γιουγκοσλάβικα, τί ινδικά; Όλα τα έχουμε δει να συμβαίνουν. Το θέμα είναι σε ποια γλώσσα εκφράζεσαι καλύτερα!

Albert: Δεν υπάρχουν κανόνες και συνταγές σε αυτά τα πράγματα. Οτιδήποτε μπορεί να «περπατήσει» αν υπάρχει πίστη και λίγη καλή τύχη. Σε μένα προσωπικά ο αγγλικός στίχος βγαίνει πολύ πιο άνετα και  - ίσως να παραξενευτείς - πιο αυθεντικά.

- Νιώθω πως το ροκ γεννιέται ξανά και ξανά και επαναπροσδιορίζεται συνεχώς μέσα από τη δουλειά των εγχώριων αλλά και ξένων νέων καλλιτεχνών. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο ισχύει ή μήπως είναι κάτι που έχει καταφέρει να μας κάνει να πιστέψουμε το μάρκετινγκ;

Albert: Το ροκ, όπως και κάθε είδος μουσικής, έχει μια κοινωνική διάσταση. Φέρνει μαζί του και μια φιλοσοφία που το δημιουργεί. Με το ροκ έχει συνδεθεί η αμφισβήτηση, η αντίδραση σε ένα σύστημα που εγκλωβίζει, η αίσθηση της ευρείας συμμετοχής, οι ευαισθησίες για το οικοσύστημα, το ρατσισμό κλπ. Αυτά δε μπορούν να σταματήσουν, οπότε ούτε η ενέργεια που μεταφέρει αυτή η μουσική μπορεί να σταματήσει. Το μάρκετινγκ πολλές φορές, απλά «στήνει» διάφορα προϊόντα, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να σταθούν.

Fiona: Η δύναμη και η ενέργεια της ροκ είναι αναμφισβήτητη. Έχει συνδεθεί με πολύ δυνατές περιόδους στην ιστορία των ανθρώπων, ειδικά των νέων που παίρνουν φόρα με σκοπό να αποδομήσουν τα στερεότυπα. Είμαι μαζί τους! Το μάρκετινγκ κάνει τη δουλειά του κι εγώ τη δική μου. Άλλοτε είμαστε μαζί και άλλοτε είμαστε αντίπαλοι.

- Έχετε κάποιο αγαπημένο φεστιβάλ στο οποίο θα θέλατε να παίξετε;

Albert: Σε όλα! Τα διαμάντια λάμπουν όπου και να τα βάλεις! Πιστεύω πολύ στο θεσμό των φέστιβαλ και πιστεύω ότι μας πάνε. Αρκεί να μη διστάζουν να προωθούν νέα γκρουπ, που είναι πιστεύω και η πιο βασική, σημαντική λειτουργία αυτών των θεσμών.

Fiona: Τα φεστιβάλ είναι μαγεία. Είναι σαν ένας δυνατός έρωτας που δεν τον ξεπέρασα ποτέ. Πάντα εκεί θέλω να επιστρέφω!

- Υπάρχουν σχέδια για κάποια επόμενη περιοδεία;

Albert: Βέβαια. Να ωριμάσουν όμως πρώτα οι συνθήκες.

Fiona: Φυσικά. Είμαστε μια μπάντα γεννημένη για live. Απολαμβάνουμε τις συναυλίες και θα κάνουμε ωραία πράγματα. Αυτό που έχουμε προγραμματίσει είναι η παρουσίαση του νέου δίσκου στις 12 Μαΐου στην ΣΦΙΓΓΑ, με live φυσικά, αλλά και djset με την Ladydust. Τα υπόλοιπα τα μαθαίνετε από το site και την σελίδα μας στο Facebook.

- Τι να περιμένουμε από εσάς μέσα στον επόμενο χρόνο;

Albert: Αυτό για το οποίο δεν θα πιστεύετε στα μάτια και στα αυτιά σας. Κάτι που δεν περιμένατε να βγει από αυτή τη χώρα σε αυτές τις εποχές που ζούμε.

Fiona: Σχέδια κάνουμε πολλά, αλλά έχω μάθει να συμβαδίζω με τη στιγμή. Εδώ και τώρα είναι το θέμα τι κάνουμε! Οπότε προς το παρόν απολαμβάνουμε το δημιούργημά μας - το Spooky Train - και το μοιραζόμαστε με φίλους. Η φυλή μας έχει μέλλον και δρόμο… Γράφουμε την ιστορία μας!

Youtube channel: https://www.youtube.com/user/ALTRIBEband

Twitter: https://twitter.com/ALTRIBEband

Συνέντευξη: Στέλιος Χατζηθωμάς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση