E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Το ελεύθερο ζευγάρι» της οδού Λαοδικείας δημοσιεύει τα δικά του εν οίκω, αποκλειστικά στο E‑Radio

Συνέντευξη στον Στέλιο Χατζηθωμά

Δημοσίευση 2/6/2015 | 00:00

«Το ελεύθερο ζευγάρι» της οδού Λαοδικείας δημοσιεύει τα δικά του εν οίκω, αποκλειστικά στο E‑Radio

E-AGENDA.GR και το E-RADIO.GR σας δίνουν την δυνατότητα να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Το ελεύθερο ζευγάρι. Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, κάντε κλικ εδώ.]

Ο Γιώργης Κοντοπόδης και η Νίτσα Μαμουζέλου μιλούν στο E-RADIO.GR με ευκαιρία την παράταση των παραστάσεων τους στο Τσάι στη Σαχάρα, όπου παρουσιάζουν ένα μοντέρνο κοινωνικό έργο το οποίο πραγματεύεται την σύγχρονη τάση των ελεύθερων ερωτικών σχέσων, μέσα από την κωμική ματιά των συγγραφέων, Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε.

Η αλήθεια είναι πως για τα πρώτα 10 λεπτά της παράστασης ένιωθα κάπως άβολα στον χώρο καθότι γενικά σε ένα πρώτο επίπεδο είμαι απαιτητικός και αυστηρός κριτής (ρωτήστε τους φίλους μου, έχουν περάσει τα πάνδεινα και έχουν κουραστεί να ακούνε κάτι που συνοψίζεται περιεκτικά στην φράση "το τάδε ΔΕΝ μου άρεσε διά του εξής λόγους..." και δευτερευόντως η συνηθισμένη ψυχαγωγία μου απέχει πολύ από αυτό που εδώ και λίγα λεπτά είχε ξεκινήσει να διαδραματίζεται μπροστά μου. Ένας απλός λόγος για αυτό είναι ότι προσπαθώ γενικά στον ελεύθερο μου χρόνο να ασχολούμαι με θέματα και να παρακολουθώ παραστάσεις οι οποίες βρίσκονται μακριά από την καθημερινότητα μου, τον χώρο εργασίας και την οικογένεια μου έτσι ώστε να λαμβάνω νέα ερεθίσματα τα οποία θα μου προσφέρουν νέο υλικό για επεξεργασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς ανήκω σε αυτή την ανήσυχη γενιά που πειραματίζεται, βρίσκεται διαρκώς εν πνευματικώ βρασμώ και αναζητεί συνέχεια το καινούργιο.

Το θέμα της παράστασης αν και για μένα κοινότυπο και παρωχημένο, εντούτοις κατάφερε να αποδοθεί από τους δύο ηθοποιούς με ένα πολύ πειστικό ύφος, με την υπερβάλλουσα κωμική χροιά η οποία αρμόζει, όπως πολύ πιθανόν θα διαδραματιζόταν στο σπίτι του μέσου ελληνικού ζευγαριού-καρικατούρας. Λύγισα, και μέχρι το τέλος της παράστασης είχα γελάσει σε αρκετά σημεία.

Ακολουθεί η συνέντευξη την οποία οι δύο πρωταγωνιστές έδωσαν απόκλειστικά στο E-RADIO.GR.

E-AGENDA.GR και το E-RADIO.GR σας δίνουν την δυνατότητα να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Το ελεύθερο ζευγάρι. Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, κάντε κλικ εδώ.]

- Χαμηλώνουν τα φώτα και εμφανίζεστε στη σκηνή. Τι είναι αυτό το οποίο ελκύει το ενδιαφέρον στο θεατή; Μιλήστε μας για το έργο.

 Γ.Κ.: Το ελεύθερο ζευγάρι θεωρείται μια από τις πιο καλογραμμένες κωμωδίες των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε. Πραγματεύεται τις συζυγικές απιστίες και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον άντρα ή τη γυναίκα και αντίστροφα.

Ένας σύζυγος με αρκετές ερωμένες, αποτελεί την αφορμή για τις πολλαπλές και απανωτές απόπειρες αυτοκτονίας της συζύγου του. Μέχρι την κομβική στιγμή που έρχεται – από την πλευρά της συζύγου – η πρόταση της ανοιχτής – ελεύθερης σχέσης. Όλα φαντάζουν όμορφα και τα πράγματα ηρεμούν, μέχρι τη στιγμή που επιτέλους η σύζυγος αποκτά εραστή…Και τότε οι ρόλοι αντιστρέφονται…

Το ελεύθερο  ζευγάρι παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον, σκηνοθετικό, υποκριτικό και ερμηνευτικό. Δεδομένου ότι είναι από τα λίγα έργα τα οποία ξεκινάνε με απανωτές στιγμές κορύφωσης  - οι τρεις πρώτες εικόνες του έργου αποτελούν αναπαράσταση τριών αποπειρών αυτοκτονίας στις διαφορετικές γωνιές του χώρου όπου παίζεται η παράσταση και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη δομή του ρόλου της συζύγου. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός τεράστιου μονολόγου της γυναίκας, που καταλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα του πρώτου μέρους του έργου. Το έργο αποκτά άμεσα μια ιδιαίτερη δομή που ιντριγκάρει τόσο το σκηνοθέτη όσο και τους ηθοποιούς. Η ευρηματική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, ο οποίος έχει στήσει το χώρο, δημιουργεί την εντύπωση στους θεατές ότι βρίσκονται οι ίδιοι στο σαλόνι του σπιτιού του ζευγαριού και αποτελούν μέρος του έργου, κάτι το οποίο αποδεικνύεται σύντομα χάριν στα διαδραστικά σημεία του έργου.

- Τι θέση έχει το κρητικό ταμπεραμέντο σε ένα έργο του Ιταλού δημιουργού, Ντάριο Φο; Πως συνδέονται μεταξύ τους;

Γ.Κ.: Το έργο είναι γραμμένο από Ιταλό δημιουργό, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Καλούμαστε να προσεγγίσουμε τους Έλληνες θεατές, να τους συγκινήσουμε, να τους κάνουμε να νιώσουν πως το θέμα του έργου αφορά και αυτούς. Θελήσαμε να διαλέξουμε λοιπόν έναν τύπο ανθρώπου καλοκάγαθο και αγνό βγαλμένο από την ελληνική πραγματικότητα… Και οι Κρητικοί φημίζονται και για τα δύο. Συνεπώς προέκυψε ο Κρητικός σύζυγος. Παρότι είναι όντως οξύμωρο, ομολογώ πως κανένας θεατής δεν το σχολίασε ποτέ και μάλιστα αρνητικά. Ίσα, ίσα το έντονο στοιχείο της τοπολαλιάς σχηματίζει έναν πρόσθετο παράγοντα γέλιου στα πλαίσια της παράστασης.

 

- Στην παράσταση σας, σπάτε συχνά τον τέταρτο τοίχο και ξεκινάτε μια διάδραση με το κοινό. Πιστεύετε ότι κάνετε θέατρο, επιθεώρηση, stand-up comedy, ή μήπως θεωρείτε τους εαυτούς σας καθαρόαιμους entertainers;

Γ.Κ.: Η παράμετρος της διάδρασης με τον κόσμο, είναι κατΆ εμέ ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του έργου. Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω για stand up comedy ή για επιθεώρηση δεδομένου ότι η αυστηρή σκηνοθετική οδηγία προστάζει την όποια συζήτηση με το κοινό, να γίνεται χωρίς να ξεφεύγουμε στο ελάχιστο από τα όρια του ρόλου και του χαρακτήρα του έργου. Επίσης το γεγονός ότι ο ένας ηθοποιός δεν παρεμβαίνει ποτέ στη συζήτηση του άλλου (ηθοποιού) με το κοινό το κάνει πολύ ξεκάθαρο.  Μιλάμε – επικοινωνούμε με τους θεατές ως οι δύο ήρωες του έργου που απλά μοιράζονται τις σκέψεις τους με το κοινό. Σε καμία λοιπόν περίπτωση δεν το θεωρώ κάτι έξω από το ρόλο μου… Θα μπορούσε να είναι μια δομημένη σκηνή με κάποιο συγκεκριμένο θεατή, με τη διαφορά όμως ότι ο διάλογος στην περίπτωση μας δεν είναι ίδιος κάθε φορά καθώς εξαρτάται από τις εκάστοτε απαντήσεις του κοινού.

- Τι έχει να προσφέρει ένα ιταλικό έργο του 1983 σήμερα; Γιατί η Ελλάδα εν τέλει φέρνει στην επιφάνεια θέματα τα οποία απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία μερικές δεκαετίες αργότερα; Πόσο συντηρητικοί είναι οι Έλληνες κατά την γνώμη σας;

Γ.Κ.: Ένα έργο του 1983 στην Ελλάδα του 2015 σε μία γεμάτη αίθουσα… Προφανώς η σκέψη του συγγραφέα έβλεπε πολύ μπροστά όταν το έγραφε, ήταν προχωρημένη σε σχέση με την εποχή της… Θα μπορούσαν να δοθούν πολλές ερμηνείες… Η γνώμη μου είναι πως οι σχέσεις των δύο φύλων είναι θέμα που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ανά τους αιώνες. Το γεγονός ότι το 1983 οι συγγραφείς αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα του ελεύθερου ζευγαριού είναι αυτό που θα μου προκαλούσε εντύπωση… Το ότι εν έτει 2015 το ελεύθερο ζευγάρι απασχολεί μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν μου κάνει εντύπωση καθώς είναι μια μόδα ευρέως διαδεδομένη. Αν πρόκειται για συγκυρία ή τύχη δεν ξέρω, το γεγονός είναι πάντως πως η αίθουσα είναι γεμάτη συνεπώς το θέμα του έργου είναι τουλάχιστον επίκαιρο.

- Στην παράσταση σας ενσωματώνετε σκηνοθετικές επιλογές μουσικών διαλειμμάτων οι οποίες προσδίδουν ένα cult χαρακτήρα και ταυτόχρονα επιτυγχάνουν να προσφέρουν μια αυξημένη δόση γέλιου. Πώς έγιναν αυτές οι μουσικές επιλογές; Υποθέτω ότι πρέπει να ρίξατε πολύ γέλιο στις πρόβες.

Γ.Κ.: Οι επιλογές των μουσικών κομματιών έγιναν από το σκηνοθέτη μας και μόνο. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό του από την αρχή των προβών. (Οι επιλογές αυτές) προσφέρουν μια ανάσα έτσι ώστε να περάσει ο θεατής από τη μία κατάσταση στην άλλη και καθώς πρόκειται για αναγνωρίσιμες μελωδίες προσφέρουν στο θεατή ένα ακόμη πιο οικείο κλίμα. Όσον αφορά στην ευκολία...σκέψου απλά πως πρόκειται για μια επί της ουσίας δεύτερη παράσταση καθώς η δράση των μουσικών ιντερμεδίων είναι εξελισσόμενη αυτή καθαυτή. Το στήσιμο βέβαια αυτών των σκηνών, έγινε πέρυσι, με την Χριστίνα Βογιατζή στο ρόλο της Αντωνίας (η οποία έπρεπε μετά το Πάσχα να αποχωρήσει λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων) και η αλήθεια είναι πως ήταν από τα πιο αστεία σημεία των προβών... να καλείσαι ξαφνικά να δημιουργήσεις ένα μονόπρακτο σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια ενός αποσπάσματος τραγουδιού.

 

- Η αρχική άποψη ότι ο άντρας είναι αυτός ο οποίος πλεονεκτεί στις ελεύθερες σχέσεις έναντι της γυναίκας στο τέλος καταρρίπτεται. Ποια είναι η δική σας πραγματικότητα; Η Ελληνίδα γυναίκα είναι ισότιμη με τον Έλληνα άντρα εν έτει 2015;

Ν.Μ.: Καταρχάς, όλοι  οι άνθρωποι γεννηθήκαμε ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Οτιδήποτε άλλο είναι ένα κοινωνικό εύρημα χαλιναγώγησης του ατόμου. Αν λοιπόν η ερώτηση έχει να κάνει με την κοινωνική πραγματικότητα θα απαντήσω πως δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την ισότητα των δυο φύλων εν έτει 2015. Ακόμα και αν υπάρχει η αντίληψη ότι η γυναίκα πλέον αντιμετωπίζεται επί ίσοις όροις σε σχέση με τον άντρα, για 'μένα είναι κάτι το πλασματικό. Μπορεί φαινομενικά οι γυναίκες του σήμερα να μη μας θυμίζουν τις γιαγιάδες μας, πρακτικά όμως εξακολουθούν να δέχονται διακρίσεις όταν οι πράξεις τους θυμίζουν αντρικές συμπεριφορές..

- Πιστεύετε ότι ο Ντάριο Φο ή η Φράνκα Ράμε θα μπορούσαν να γράψουν με την ίδια επιτυχία το έργο «Coppio aperta» χωρίς την μεταξύ τους συνεργασία;

Ν.Μ.: Όχι δεν το πιστεύω. Η επιτυχία αυτού του έργου, στηρίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι ήρωες είναι δομημένοι σωστά. Είναι ένα παιχνίδι σχέσεων και όλο αυτό παρουσιάζεται μέσα από μια κωμική ματιά, εννοώντας ότι για να βγάλει χιούμορ προς τα έξω πρέπει ο θεατής να αναγνωρίσει στους χαρακτήρες τον εαυτό του, χωρίς να ξεγελαστεί από κάποια συναισθηματική κατάσταση. Πρέπει να ταυτιστεί άμεσα! Χωρίς αποκλίσεις. Με αυτή τους την συνεργασία λοιπόν δημιουργείται η απόλυτη αντρική θέση και η γυναικεία αντίστοιχα, χωρίς πολλά περιθώρια λάθους.

- Πώς είναι ο Γιώργης και η Νίτσα στις σχέσεις τους εκτός σκηνής; Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τους ρόλους τους οποίους υποδύεστε;

Γ.Κ.: Η αλήθεια είναι πως η έννοια του «ελεύθερου ζευγαριού» για μένα υφίσταται μόνο στα πλαίσια του έργου. Είναι νομίζω κάτι που απλά δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου, χωρίς φυσικά να είναι κατακριτέο. Γενικά θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος φιλτράρει μέσα του τα μεγέθη του τι, πόσο και γιατί είναι κάτι σημαντικό και έτσι ανάλογα πράττει. Εγώ προσωπικά θεωρώ πως η σχέση και ο έρωτας είναι αποκλειστικά παιχνίδι για δύο. Η ζωή βέβαια μου έχει διδάξει ποτέ να μη λέω ποτέ γιατί πάντα το λούζομαι (!) και αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπορώ να πω ποτέ πως δεν θα συμμετείχα ποτέ σε μια ελεύθερη σχέση. Θα μου επιστρέψει συμπαντικά, είμαι σίγουρος! Δεδομένο είναι πως η μόδα αυτή κρατάει πολλά χρόνια και όταν κάτι έχει τόση διάρκεια σίγουρα έχει βάσεις και πραγματικούς λόγους ύπαρξης.

E-AGENDA.GR και το E-RADIO.GR σας δίνουν την δυνατότητα να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Το ελεύθερο ζευγάρι. Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, κάντε κλικ εδώ.]

Η παράσταση Το Ελεύθερο Ζευγάρι θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον χώρο Τσάι στη Σαχάρα (Λαοδικείας 18, Ιλίσια) μέχρι και τις 30/6.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανακοίνωση προβολών Horrorant Film Festival 2024!

Σινεμά 25.04.2024
ΕΛΙΖΕαπό 18/04 έως 28/047

Πού θα φας πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink Προχτές
Υπάρχουν επιλογές για κεράσματα την περίοδο της Σαρακοστής κι όχι μόνο

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Τα 5+1 πιο ινσταγκραμικά καφέ της Αθήνας

Eat + Drink 17.04.2024
Ό,τι πρέπει για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το Instagram στην παραμυθένια τους διακόσμηση!

Μικροσκοπικά ουζερί για θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink 16.04.2024
Ζέστη, ήλιος και διάθεση για εξόδους!

7 εναλλακτικά εστιατόρια για ένα ρομαντικό ραντεβού

Eat + Drink 12.04.2024
Επειδή δεν είναι εύκολο να βρεις το τέλειο μέρος για ραντεβού, σου βρήκαμε εμείς τα καλύτερα!

Η γειτονιά της Αθήνας που αποθεώνουν τα ξένα περιοδικά

Urban 11.04.2024
Συνδυάζει αβίαστα τη διαχρονική κομψότητα με τη σύγχρονη αίσθηση

4 εστιατόρια για να απολαύσεις τη λιακάδα στην ανοιξιάτικη Αθήνα

Eat + Drink 10.04.2024
Βάλτα οπωσδήποτε στη λίστα σου!

#JobDay Δήμων Ωραιοκάστρου ‑ Δέλτα

Urban 09.04.2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17/04

5 μαγαζιά σε στοές της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς

Eat + Drink 05.04.2024
Βάλε αυτά τα μαγαζιά οπωσδήποτε στη λίστα σου!