LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Milos Forman

Οι ταινίες του «Στη Φωλιά του Κούκου» και «Αμαντέους» είναι από τις καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2018 | 10:56

Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Milos Forman

Ο τσέχος σκηνοθέτης Milos Forman πέθανε σε ηλικία 86 ετών, όπως έγινε γνωστό από τσεχικά μέσα ενημέρωσης. Ο Jan Tomas Forman, γνωστός ως Milos Forman, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1932 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, στο Κασλάβ.

Σπούδασε σεναριογραφία στην Ακαδημία Τεχνών της Πράγας και σκηνοθέτησε αρκετές τσέχικες κωμωδίες στην Τσεχοσλοβακία. Ωστόσο, το 1968 όταν η ΕΣΣΔ και οι σύμμαχοι της εισέβαλαν στη χώρα για να τερματίσουν την Άνοιξη της Πράγας, αυτός βρισκόταν στο Παρίσι, όπου διαπραγματευόταν την παραγωγή της πρώτης του αμερικανικής ταινίας.

Το τσέχικο στούντιο για το οποίο εργαζόταν τον απέλυσε, ισχυριζόταν ότι είχε φύγει από τη χώρα του παράνομα. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου αργότερα έγινε καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συνδιευθυντής (με τον πρώην του δάσκαλο Φράντισεκ Ντάνιελ) του τμήματος ταινιών του Κολούμπια.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, άρχισε να σκηνοθετεί στη νέα του πατρίδα, και γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1975 με την ταινία «Στη Φωλιά του Κούκου» (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κεν Κέσεϊ, που απέσπασε πέντε Βραβεία Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου και αυτού της σκηνοθεσίας.

Το 1977, ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες «Αμαντέους» (Amadeus), που κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και η «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» για την οποία ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας και κέρδισε μία χρυσή σφαίρα. Παραγνωρισμένο δημιούργημά του το Valmont (1989) ενώ τελευταίες του επιτυχίες ήταν το Man On The Moon με τον Jim Carrey το 1999 και το Goya's Ghosts το 2006.

Οι πρώτες ταινίες του Milos Forman είναι ακόμη εξαιρετικά δημοφιλείς στους Τσέχους. Το 1997 απέσπασε το βραβείο της Κρυστάλλινης Σφαίρας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Τσεχίας Karlovy Vary International Film Festival για την εξαίρετη καλλιτεχνική του συνεισφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το 2006, έλαβε το βραβείο Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία.

Οι δίδυμοι γιοι του Petr Forman και Matej Forman, γεννημένοι το 1964, είναι επίσης θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες