E-Daily

Σπύρος Σμυρνής, από τα φεστιβάλ στα βιβλία του

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του, 'Aνθρώπων Σκιές', από τις εκδόσεις Πνοή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

7/3/2018 | 10:42

Ο Σπύρος Σμυρνής βρίσκεται πίσω από το Γραφείου Τύπου της Didi Music και έχει πολλές ροκ ιστορίες να σου πει για καλλιτέχνες που θαυμάζεις. Αλλά εκτός από αυτές, έχει μπόλικες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων.

Ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη σκηνή, δεν ζουν απαραίτητα με σeξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, αλλά πρωταγωνιστούν στο βιβλίο του. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του, "Ανθρώπων Σκιές" και θελήσαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα τόσο για τις ιστορίες όσο και για τον ίδιο.

Πώς αποφάσισες να γράψεις βιβλίο;

Βγήκε κάπως αβίαστα η διαδικασία συγγραφής του βιβλίου. Μάζεψα τους ηρωές μου και τις ιστορίες τους και είπα ας βγάλουμε ένα βιβλίο. Καιρό μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Πώς ξεχωρίζει ο άνθρωπος – σκιά;

Φοβικός ολίγον τι, χαμένος στις σκέψεις του, στις μουσικές που αγαπά, συλλέκτης στιγμών όπως οι ήρωες του Χαραλαμπίδη στα Φτηνά Τσιγάρα, χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις του, βαφτίζει το αλκοόλ, τα τσιγάρα, το σεξ και την καψούρα σαν την καλύτερη παρέα του.

Πώς πιστεύεις πως καταλήγει κάποιος να ζει σαν σκιά, τι οδηγεί τους ανθρώπους να βολεύονται σε μια ζωή "με μάσκα οξυγόνου";

Περισσότερο όλων η καθημερινότητα. Αυτή η ρουτινώδης εναλλαγή των ημερών που σε απορροφά, σε απομυζεί και φτύνει όσα κύτταρα ενέργειας έχουν απομείνει μέσα σου. Πάλι καλά που υπάρχει και ο έρωτας, η καύλα, η καψούρα και ο πόνος και μας υπενθυμίζουν ότι οι μάσκες οξυγόνου βρίσκουν εφαρμογή στα πνευμόνια μας και αυτά είναι κατασκευασμένα να παίρνουν ανάσες καθάριες!

Μήπως οι χαρακτήρες των διηγημάτων σου είναι πραγματικοί άνθρωποι με αλλαγμένα ονόματα;

Κάποιοι είναι ναι, κάποιοι πάλι όχι. Έχει ενδιαφέρον ότι πολλοί φίλοι και γνωστοί μπερδεύουν τους «αληθινούς» χαρακτήρες με τους «φαντασιακούς». Δεν ξεχωρίζουν και εκείνοι ποιος είναι ποιος. Αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη επιτυχία του βιβλίου.

Τι μουσική «ταιριάζει» κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου σου;

Σίγουρα οτιδήποτε έχει την υπογραφή των The National, Jason Isbell, Ryan Adams, Alice in Chains, Pearl Jam, Nightstalker & Tom Waits.

Ως υπεύθυνος στο γραφείο τύπου της Didi, έχεις ζήσει λίγο ή πολύ κοντά σε καλλιτέχνες. Τι χαρακτηριστικά θαυμάζεις σε αυτές τις προσωπικότητες;

Aν κάτι ξεχωρίζω σε ένα καλλιτέχνη είναι το coolness, το ότι συμπεριφέρεται και περιφέρεται ξεχνώντας πως χιλιάδες άνθρωποι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να τον δουν σε μια γωνιά της γής που λέγεται Ελλάδα! Εκείνοι που ροκεντρολάρουν και δεν παίρνουν τον εαυτό τους στα σοβαρά.

Έχεις επηρεαστεί από κάποια βιβλία στη ζωή σου; Ποια ήταν αυτά;

Όλα όσα έγραψε ο Μπουκόβσκι, τα βιβλία του Πετρόπουλου, του Γιώργου Χρηστέα, του Τσακ Πόλανικ και του Πέδρο Χουαν Γκουτιέρεζ

Έχεις κι άλλες ιστορίες στο κεφάλι σου που θα βρουν το δρόμο για τα βιβλιοπωλεία;

Παλεύω με ένα μυθιστόρημα πλέον όπου εραστές και νύχτες θα μπλέκονται στις σελίδες του, δίχως κάποια φυσιολογική αριθμητική ή χρονική σειρά. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα το επόμενο βιβλίο αν υπάρξει τελικά!