LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη

Για «γκρίζο καθεστώς» σε 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός

Δημοσίευση 12/12/2017 | 19:39

Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε δύο 24ωρα πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα, ότι δεν θεωρεί αποδεκτή την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητο να μην κυκλοφορούν ελεύθερα τα τουρκικά καράβια. Στις επίσημες δηλώσεις του, δε, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάνης, ζητώντας επικαιροποίηση. Λίγες ημέρες μετά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όχι μόνο δεν επιχείρησε να κατεβάσει, παρά τη διεθνή κατακραυγή, αλλά ανέβηκε ένα επίπεδο παραπάνω, δηλώνοντας πως το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό.

Οι άκρως εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν με αφορμή την απάντηση που κλήθηκε να δώσει στις αιτιάσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σε 18 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε θέμα για «τα 18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο» και βέβαια την αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει «δωρίσει» στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλντιρίμ απάντησε ότι υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά στις 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας. «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στις παραπάνω δηλώσεις, λέγοντας πως: «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».

Η Συνθήκη της Λωζάνης

Φυσικά, πιστός στη γραμμή που χάραξε ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται η αναθεώρησή της, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. «Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή.

«Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να αποδώσει τη μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο και στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες